Mektepli Çobanlar

Denizli’de hayvanlarda verimliligin arttirilmasi için 28 çoban, ‘Sürü Yönetimi’ derslerine katilarak siniflari doldurdu. Kursun sonunda alayli olan çobanlar, hayvanlarin gelisiminden yemine kadar egitim görmüs olacak.

Mektepli Çobanlar


Denizli’ye 42 kilometre uzaklikta bulunan Pamukkale ilçesine bagli Akdere Mahallesi’nde ‘Sürü Yönetimi’ kursu açildi. Civar mahallelerden de katilimla 28 çoban okul siralarini süsledi. Daglarda uygulamali egitim alan çobanlar, mahallenin ilkokulunda ise teorik egitimler aliyor. Pamukkale Halk Egitimi Merkezi’nin açtigi kurslarda Pamukkale Tarim Müdürlügü’nden 3 veteriner ders vermek üzere görevlendirildi. Her gün devam eden egitimler toplam 104 saat sonunda sona erecek. Kursun sonunda alayli olan çobanlar mektepli olacak. Kursa küçük yaslardan beridir çobanlik yapanlarla birlikte daha önce bu isi hiç yapmamis olanlar katiliyor. Egitimlerde verimliligin artmasi hedefleniyor.

“Hayvanlarla ilgili güzel seyler ögreniyoruz”

Dersler sayesinde bilmedikleri seyleri de ögrendiklerini belirten Zafer Akkeyik, “Okulumuza çobanlarin sertifika almasi için mektep açildi. Okulumuza basladik, iyiyiz suan aynen devam ediyoruz. Hayvanlarla ilgili ders aliyoruz, dogumundan tut her seyini ders aliyoruz. Hayvanlarla ilgili güzel oldu, iyi oldu devam ediyoruz, ögreniyoruz. Veteriner arkadaslar anlatiyor zaten hocalarimiz veteriner oldugu için hayvanlarla ilgili güzel seyler ögreniyoruz. Ögrenmeye çalisiyoruz yani. Simdi hayvanin gelisiminden tut yem türünden beslemesinden hepsinden ögreniyoruz” dedi.



“Koyunlarimi çogaltmak istiyorum”

Meslege yeni baslayan ve ilerletmek isteyen Süleyman Çetin, “Yeni basladik daha çobanliga. Çobanlik yapan agabeylerimizden ögreniyoruz, kurs açildi kursa katiliyoruz. Bilmedigimiz seyleri hocalarimizdan ögreniyoruz. Daha önce çobanlik yapmamistim. Yeni basladim 3-5 koyunum var. Ileride çogaltmayi düsünüyorum. Kardeslerim sayesinde kursa katildik iste bir seyler ögrenmeye çalisiyoruz. Daha önce çiftçiydim, kekik gibi seyler vardi onlarla ugrasiyordum” dedi.



"Devlet 6 bin lira destek vermektedir”

Devlet destegi oldugunu belirten Veteriner Yüksel Sözgen, “Çobancilik meslegini meslek edinmis çobanlarimiza belge vermek, onlarin bilgi dagarcigini genisletmek, bakmis olduklari hayvanlarin verimlerini arttirmak ve çobanlarin gelir düzeyini arttirmak amacimiz. Bu ayriyeten sürü yönetici kursu devlet sigortayi yatirmak sartiyla 2021 yili için devlet 6 bin lira destek vermektedir” diye konustu.

Kaynak: İHA