Gebelikte Propolis Kullanimi Tavsiyesi

Propolisin önemine deginen Gida Yüksek Mühendisi Dr. Asli Elif Tanugur Samanci, ”Gebelik döneminde yan etkileri sebebiyle kisitlanan ilaç kullanimina alternatif olarak propolisin önerilebilecegi bildiriliyor” dedi.

Gebelikte Propolis Kullanimi Tavsiyesi
Daha saglikli yarinlar ve daha saglikli çocuklar hedefi ile yola çikan Saglikli Beslenen Bireyler ile Saglikli Türkiye Projesi kapsaminda "Anne ve Çocuk Saglikli Beslenme Egitimleri" basladi.

Güvenilir Ürün Platformu, BEE’O Propolis ve ilçe belediyeleri önderliginde baslatilan saglikli beslenme hareketinin ilk duragi Istanbul’un Beyoglu ilçesi oldu. Beyoglu Belediyesi’nin ev sahipliginde gerçeklesen ücretsiz etkinlikte Dr. Ender Saraç ve Dr. Asli Elif Tanugur Samanci saglikli beslenmenin ipuçlarini paylasti. Katilimcilara sertifikalarini Güvenilir Ürün Platformu Baskani Celal Toprak, Güvenilir Ürün Platformu Danisma Kurulu Baskani Dr. Asli Elif Tanugur Samanci ve Beyoglu Tarim Ilçe Müdürü Serap Öztürk verdi.

“Beslenme piramidine dikkat edilmeli”

Etkinlikte konusan Uzman Aile Hekimi Dr. Ender Saraç, “Beslenme, sagligi korumak, gelistirmek ve yasam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin ögelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapilmasi gereken bir eylemdir. Çocukluk çagindan itibaren yeterli ve dengeli beslenme, ileri yaslarda görülebilecek birçok hastaligin önüne geçer. Gebe ve emziren annelerin beslenmesi, annenin sagligi için önemli oldugu kadar bebegin sagligi için de oldukça önemlidir. Gebelik dönemindeki yetersiz beslenme ve yetersiz antioksidan alimi, bebegin gelisiminde bozukluklara, düsük dogum agirligina, erken doguma, spontan düsük riskine ve ileriki yasaminda astim, atopik dermatit, egzama gibi alerjik hastaliklara sebep oldugu bilinmektedir. Bundan dolayi çocuklar, yetiskinler, gebeler ve emziren anneler basta olmak üzere toplumdaki tüm bireylerin her gün temel besin gruplarini beslenmelerine eklemeleri gerekmektedir. Beslenme piramidinde bulunan ekmek, meyve, sebze, süt, yumurta, kuru baklagiller ve yag gruplarinin yaninda dogada bilinen en güçlü antioksidan olan propoliste beslenme planinda yer almalidir” diye konustu.



“Gebelikte ilaç yerine propolis”

Güvenilir Ürün Platformu Danisma Kurulu Baskani ve BEE’O Propolis Genel Müdürü Gida Yüksek Mühendisi Dr. Asli Elif Tanugur Samanci, “Arilarin bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarindan topladigi tamamen dogal bir ari ürünü olan propolis, içerigindeki fenolik ve flavanoid bilesenlerle antioksidan, antibakteriyel, antifungal ve antiviral etkilere sahiptir. Bu özellikleri ile bebeklerin, gebe ve emziren annelerin bagisiklik sisteminin güçlenmesine destek olmaktadir. Bu konuda yapilmis birçok bilimsel çalisma bulunmaktadir. Yürütülen bilimsel çalismalarda gebelik döneminde yan etkileri sebebiyle kisitlanan ilaç kullanimina alternatif olarak propolisin önerilebilecegi bildirilmektedir. Arastirmacilar, hamile ve emziren anneler propolisi güvenle tüketebilecegini bildirmektedir. Özellikle antibiyotik kullanimi yerine alternatif olarak dogal bir antibakteriyel ve antiviral destek olan propolisin tüketimi hem anne hem de bebek sagligi açisindan dogru bir tercih olacaktir. Bagisiklik destegi için gebelerin günde en az 10 damla, emziren annelerin ise günde en az 20 damla saf Anadolu propolisi özütü içeren bir damladan düzenli olarak tüketmeleri faydali olacaktir” seklinde konustu.



“6 ayda 10 bin kisiye ulasacagiz"

Hayata geçirdikleri Güvenli2023 egitimleri kapsamindaki projeyi katilimcilara anlatan Güvenilir Ürün Platformu Baskani Celal Toprak, "Projenin çikis noktasi pandemi döneminde hayata geçirdigimiz Güvenli2023 egitimleri oldu ve o dönemde 15 bin kisiye ücretsiz egitimlerimizi ulastirdik. Projenin çok ses getirmesi nedeniyle saglikli beslenme egitimlerimizi baslattik. Simdi hedef 6 ayda 10 bin kisi’’ ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA