Bakan Koca'dan 'Molnupiravir' Açiklamasi

Saglik Bakani Fahrettin Koca, “Belirti tespit edildiginde özellikle büyüklerimiz vakit geçirmeden test numunesi vermelidir.

Bakan Koca'dan 'Molnupiravir' Açiklamasi


Molnupiravir etken maddeli ilacin kullanimina erken baslanmasi tedavi basarisini çok önemli ölçüde artirmaktadir” dedi.

Koronavirüs Bilim Kurulu Saglik Bakani Fahrettin Koca baskanliginda online olarak toplandi. Bilim Kurulunun ana gündemini salginin seyri, yeni tedavi uygulamalari ve yerli asi TURKOVAC olusturdu. Toplanti sonrasinda yazili bir açiklama yayimlayan Bakan Koca sunlari kaydetti:

“Son dönemde Omicron varyanti kaynakli olarak artan vaka sayilarinin düsüse geçtigi izlenmektedir. Omicron varyanti kaynakli vakalarin en yüksek oldugu Istanbul’da vaka sayilari son 10 günde yüzde 62 oraninda azalmistir. Bu durum diger illerimiz için de benzer seyirdedir. Geçtigimiz hafta basindan itibaren vaka sayilarinda düsüs baslamistir. Gelecek iki hafta içinde önemli düsüsler beklenmektedir.

Son 1 hafta içinde hastaneye yatislarda yüzde 28 oraninda düsüs yasanmistir. Saglik kapasitemiz zorlanmadan en yüksek vaka sayilarinin yasandigi dönemde sorun yasanmamistir. Molnupiravir etken maddeli antiviral ilacin kullanimina baslanmistir. 65 yas üzeri ve bagisikligi baskilanmis vatandaslarimiza Molnupiravir ilacinin dagitimi baslamistir.

Yerli asimiz Turkovac’in tüm illerimize dagitimi saglanmis, ilçelere dagitimina ise baslanmistir. Iki hafta sonra aile hekimliklerine TURKOVAC asimizin dagitimina baslanacaktir. Yerli asimizin kullanimi tüm vatandaslarimiz için en üst seviyede önerilmektedir. Salginin en çok etkiledigi 65 yas üzeri vatandaslarimizin korunmasi salgin yönetiminin en büyük önceligidir. Yeni ilacin kullanimi ve hatirlatma dozu asilarinin yapilmasi kayiplarimizi önemli ölçüde azaltacaktir. Vatandaslarimiz hafif baslayan ve seyreden hastaligi nezle ve soguk alginligi ile karistirabilmektedirler. Belirti tespit edildiginde özellikle büyüklerimiz vakit geçirmeden test numunesi vermelidir. Molnupiravir etken maddeli ilacin kullanimina erken baslanmasi tedavi basarisini çok önemli ölçüde artirmaktadir. Testin hemen yapilmasi ve ilacin erken dönemde baslanmasi büyüklerimiz açisindan kritik önemdedir.”

(Utku Simsek / IHA)
Kaynak: İHA