Yerli Asi Turkovac'a Aksaray'da Ilgi

Türk bilim adamlarinin 20 aylik çalismalari sonucunda gelistirilen Türkiye’nin korona virüsle mücadelesindeki yerli ve milli asisi Turkovac, Aksaray’da yogun ilgi görüyor.

Yerli Asi Turkovac'a Aksaray'da Ilgi
Türk bilim adamlari tarafindan gelistirilerek tüm bagimsiz saglik komisyonlarindan geçen yerli ve milli asi Turkovac, Saglik Bakanliginin acil kullanim onayi ile 81 ilde oldugu gibi Aksaray’da da 1 hafta önce uygulanmaya baslandi. Bakanlik tarafindan Aksaray Üniversitesi Egitim ve Arastirma Hastanesi Asi Merkezi yetkilendirilirken, Il Saglik Müdürlügü Halk Sagligi Merkezi vatandaslara asi çagrisinda bulundu. Müdürlügün çagrisini duyan vatandaslar hem randevu alarak hem de randevusuz barkod sistemi ile asi vurulmak için siraya girdi. 6 Subat Pazartesi gününden itibaren uygulanan Turkovac asisini bin 500’ün üzerinde vatandas tercih etti. Ilk dozlarda Alman ve Çin asisi vurulan vatandaslarin büyük bir kismi hatirlatma dozlarinda Turkovac’i seçti. Hastaneye gelen vatandaslarin önce asi kaydi olusturulurken, sonra barkod sistemi ile dozuna göre Turkovac asilari yapildi. Asi olan vatandaslar, asi olacaklara Turkovac’i önerdi.

12 mobil ekip Turkovac için görev alacak

Il Saglik Müdürlügü Halk Sagligi Hizmetleri Baskani Dr. Zahid Kaya, “81 il ile es zamanli olarak 6 Subat Pazartesi tarihinden itibaren Turkovac asisini uygulamaya basladik. Bakanlik tarafindan belirlenen hastanelerde uygulanmaya basladi.

Ilimizde de Aksaray Üniversitesi Egitim ve Arastirma Hastanesi bu konuda yetkilendirildi. Pazartesi gününden beri Turkovac asisini uyguluyoruz. Daha önce Sinovac ve Biontech asilama uygulanan vatandaslarimiz hatirlatma dozlarinda Turkovac asisini uygulayabilirler. Vatandaslarimizin bu yönde tercihleri mümkündür. Suan tüm saglik tesislerimizde asilarimiz yapiliyor. Turkovac’i özellikle Aksaray Üniversitesi Egitim ve Arastirma Hastanesinde yapiyoruz. Randevu alarak yapiyoruz ancak, ulasimda zorlanan yasli vatandaslarimiz, yataga bagimli vatandaslarimiz, engelli vatandaslarimiz bize talepleri halinde suan ildeki 12 mobil ekibimizle birlikte direkt adreslere giderek asilamalari tamamliyoruz” dedi.

Asi yaptiran Esnaf Riza Mutlu (44), “Türk asisini duydugum için Çin ve Alman asisindan insanlarin kaçmasini düsündügüm için direkt çiktim geldim. Turkovac asisini oldum. Insallah bu illet bir an önce biter, herkes eski sagligina kavusur. Saglikçi arkadaslarimiza tesekkür ederiz. Sizlerin huzurunda da Aksaray halkina seslenmek isterim. Türk asisi için bir an önce hastaneye gelmelerini rica ederim” ifadelerini kullandi.

Serbest meslek çalisani Latif Aktürk (36) ise, “Turkovac asisini duyunca hemen geldim. Bile bile geldim Türk asisina, 2 defa Alman asisi oldum ama Turkovac daha etkili oldugu için Turkovac’i vurundum. Saglikçi arkadaslarima da tesekkür ederim. Çok iyi ilgilendiler. herkese Turkovac asisini öneriyorum” seklinde konustu.

Müslüm Yildirim (59) da, “Turkovac asisini vurundum. Herkese de tavsiye ediyorum. Herkes Turkovac asisini vurunsun. Daha neyi bekliyor bu millet, bir an önce su illetten kurtulalim. Saglikçilara tesekkür ediyorum. Herkesi hastanemize bekliyoruz” diye konustu.

Esi ile asi vurulmaya gelen emekli Ögretmen Müzeyyen Yaylaci (66), “Ilk önce Biontech asimizi yaptirdik. Hatirlatma dozumuzu da Turkovac seçtik. Çünkü bizim milli asimiz, ona güveniyoruz. Bizler için daha faydali olacagini düsünüyoruz. Herhangi bir asi vurulma sirasinda sikinti yasamadik “dedi.

Emekli ögretmenin esi Yunus Yaylaci (66), “Bundan önce 2 sefer Turkovac asisi çikmadan önce Biontech Alman asisi yaptirdim. Simdi ise kendi milli asimiz oldugu için Turkovac’in çikmasini bekledik. Kendi asimizdan dolayi yaptirdik. Herhangi bir yan etkisini de görmedim. Devletimize, milletimize hayirli olsun” diye konustu.

Kaynak: İHA