'Sanayici Depo Bulamiyor'

Istanbul içinde depo bulmakta zorlanan sanayiciler, Tekirdag’in ilçelerine yönelirken amorti etme süresinin kisa olmasi nedeniyle yatirimcinin yeni gözdesi sanayi yapilari oldu.

'Sanayici Depo Bulamiyor'
E-ticaret sektörünün büyümesi ve fabrikalarin üretimlerini artirmasi nedeniyle sirketler, ürünlerini depolayacak yer bulamiyor.

Depolara artan ilgi hakkinda bilgi veren Gayrimenkul Danismani Gülcan Altinay “Son dönemde sanayiciler depo bulmak zorlaniyor. Bunda özellikle pandemide e-ticaret sektörünün büyümesi ve son dönemde fabrikalarin üretimlerini artirmasi etkili oldu. Talep çok fazla oldugu için mevcuttaki depolarin çogu kiralandi. Alternatif seçenek bulmakta zorlaniyoruz. Fabrikalari büyük olan sanayicilerin bazisi kendi alanlarinda küçültme yapip mevcut fabrikalarinin bir kismini depo olarak kiraya verme yoluna gidiyor” dedi.

“Gida ve ambalaj basi çekiyor”

Özellikle ambalaj, gida ve kozmetik sektörleri, depo arayisinda basi çektigini aktaran Altinay, Istanbul’da depolama alanlarinin doldugunu belirterek “Istanbul içinde depo bulamayanlar Ambarli Limani’na ve gümrüklere en yakin olan lokasyonlari tercih ediyorlar. O nedenle Çatalca, Silivri, Selimpasa, Çerkezköy ve Çorlu hatti büyük ragbet görüyor” diye konustu.

“Yeni gözde sanayi yapilari”

Yatirimcinin yeni gözdesinin sanayi yapilari oldugunu aktaran Altinay, “Talebin çok fazla olmasi ve kiralama bedellerinin yüksek olmasi nedeniyle depo, fabrika yapmak isteyen yatirimcilarin sayisi artti. Çünkü yapan kisi için çok güzel getirisi oluyor. Örnegin Çerkezköy, Çorlu, Ergene bölgesinde 10 bin metrekare bir fabrikayi su an 300- 350 bin TL’den kiralama yapabiliyoruz. Bu Hadimköy bölgesinde 10 dönüm bir fabrika için 400- 500 bin TL civarinda. Çerkezköy Çorlu bölgesinde depo, fabrika yatirimi yapacak kisi 10 dönümlük bir yapi için 1.5 milyon dolara arsa almis olsa, insaatin metrekaresi anahtar teslim 370 dolar. Yani toplamda 3 milyon 700 bin dolara bu fabrikayi yapabiliyoruz. Arsa fiyati ve insaat toplamda ortalama maliyeti 5 milyon dolar oluyor. Kiralama bedeli ise 30 bin dolar. Yani fabrika kendini yaklasik 160-170 ayda amorti ediyor” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA