İşte Türkiye'nin afet risk haritası...

Türkiye, 2021 yılında doğal afetlerle boğuştu. Özellikle Batı'da yaşanan orman yangınları ve Karadeniz'deki sel felaketleri tüm ülkeyi keder içinde bıraktı. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türkiye'nin risk haritasını çıkardı. Bu haritaya göre Türkiye'de geçen yıl 107 sel/su baskını, 66 orman yangını, 16 kar/tipi, 39 heyelan meydana gelirken, Karadeniz bölgesi aşırı yağış ve heyelan ile Ege ve Akdeniz'de ise orman yangınları yaşandı.

İşte Türkiye'nin afet risk haritası...
İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) hazırladığı afet risk haritasına göre, Türkiye'de 2021'de 107 sel ve su baskını, 66 orman yangını, 16 kar/tipi olayı ile 39 heyelan meydana geldi.

ARAS PROJESİ

Bakanlık'tan yapılan açıklamaya göre, afet tehlike ve risk analizlerinde farklı yöntemlerin kullanılabilmesi, doğruya en yakın haritaların üretilebilmesi, analizlerin aynı ortamdan yapılarak aynı platformda tutulması ve ilgili kurumlar arası paylaşımının sağlanabilmesi için AFAD 2017'de Afet Risk Analiz Sistemi (ARAS) Projesi'ni başlattı.

İşte Türkiye'nin afet risk haritası...

300 TEKNİK PERSONEL

Proje kapsamında yaklaşık 300 teknik personel, arazide incelemede bulundu ve bugüne kadar 34 bin 593 heyelan, 4 bin 822 kaya düşmesi, 880 çığ, 604 obruk olayı kayıt altına alındı.

TÜM KURUMLARIN KULLANIMINA AÇIK

Heyelan, kaya düşmesi ve çığ afetleri için ulusal çapta tamamlanan duyarlılık haritaları, Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemleri (TUCBS) kapsamında, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı üzerinden tüm kurumların kullanımına sunuldu.

İşte Türkiye'nin afet risk haritası...

GEÇTİĞİMİZ YIL YAŞANAN DOĞAL AFETLER

Kayıt altına alınan veriler arasında Türkiye'de geçen yıl meydana gelen doğa kaynaklı afetler de yer aldı. ARAS Projesi kapsamında oluşturulan afet risk haritasına göre, 2021'de 107 sel ve su baskını, 66 orman yangını, 16 kar/tipi olayı, 39 heyelan meydana geldi.

HEYELAN VE YANGIN

En çok heyelan Batı ve Doğu Karadeniz'de, en çok orman yangını ise Ege ve Akdeniz'de yaşandı.

1760 OLAYA MÜDAHALE EDİLDİ

AFAD koordinasyonunda, geçen yıl 1760 olaya müdahale edildi. Düzce, Rize, Artvin selleri ile Batı Karadeniz sel afetlerinde toplam 14 bin 157 personel, 5 bin 26 araç görevlendirildi.

ORMAN YANGINLARIYLA MÜCADELE

Antalya, Muğla, Mersin ve Adana'da meydana gelen orman yangınlarına ise 22 bin 619 personelle müdahale edildi, 7 bin 935 araç ve iş makinesi kullanıldı.

İşte Türkiye'nin afet risk haritası...

23 BİN 753 DEPREM

Ayrıca geçen yıl ülke genelinde 23 bin 753 deprem meydana geldi.

18 İLDE HEYELAN
Verilen bilgilere göre, heyelan yaşanan illerimiz şöyle:
Tekirdağ-İstanbul-Zonguldak-Samsun-Ordu-Rize-Kars-Manisa-Sivas-Erzincan-Denizli-Kahramanmaraş-Mersin-İzmir-Kayseri-Ankara-Kocaeli-Sakarya-Burdur.

46 İLDE SEL/SU BASKINI

Verilen bilgilere göre, sel/su baskını yaşanan illerimiz şöyle:

Edirne-Kırklareli-Tekirdağ-İstanbul-Kocaeli-Sakarya-Düzce-Zonguldak-Samsun-Ordu-Trabzon-Artvin-Erzurum-Kars-Van-Ağrı-Muş-Bitlis-Hakkari-Mardin-Batman-Diyarbakır-Şanlıurfa-Adıyaman-Gaziantep-Hatay-Kahramanmaraş-Niğde-Aksaray-Nevşehir-Yozgat-Sivas-Tokat-Amasya-Kırşehir-Konya-Antalya-Mersin-Isparta-Denizli-İzmir-Aydın-Eskişehir-Ankara-Bilecik-Bursa.

AFAD Türkiye'nin risk haritasını çıkardı! İşte ülkemizin 2021 yılında mücadele ettiği afetler
43 İLDE ORMAN YANGINI

Verilen bilgilere göre, orman yangını yaşanan illerimiz şöyle:
Manisa-Aydın-İzmir-Muğla-Antalya-Isparta-Mersin-Denizli-Uşak-Burdur-Edirne-Tekirdağ-Kırklareli-İstanbul-Bartın-Kastamonu-Sinop-Samsun-Çankırı-Çorum-Ordu-Trabzon-Gümüşhane-Artvin-Tokat-Sivas-Erzincan-Kars-Muş-Hakkari-Mardin-Şırnak-Elazığ-Diyarbakır-Hatay-Adana-Niğde-Nevşehir-Eskişehir-Kütahya-Gaziantep-Kahramanmaraş-Bilecik-Bursa-Çanakkale.

AFAD Türkiye'nin risk haritasını çıkardı! İşte ülkemizin 2021 yılında mücadele ettiği afetler
7 NOKTADA ÇIĞ

Verilen bilgilere göre, çığ yaşanan illerimiz şöyle:
Bayburt-Erzurum-Artvin-Van-Muş-Hakkari-Kayseri-Adana.