Dogal Göl Doldurularak Kurutuldu

Adana’da Sirri Efendi Gölü’nün moloz ve külle doldurularak kurutulmasina köylüler tepki gösterdi.

Dogal Göl Doldurularak Kurutuldu
Bir kismi merkez Seyhan ilçesine bagli Kuyumcular, diger bölümü ise Büyükdikili Mahallesi sinirlari içinde kalan ve Milli Emlak Müdürlügü’ne bagli arazide bulunan Sirri Efendi Gölü, birkaç yildir yapilan doldurma islemiyle kurutuldu. Köylüler dogal gölün Seyhan Belediyesi tarafindan moloz ve külle dolduruldugunu öne sürdü. Ellerinde "Gölümüz Çöl Oldu", "Baliklarimiz Nerede" ve "Gölümüz Kül Oldu" yazili pankartlar tasiyan köylüler, belediyeye tepki gösterdi.

Köylüler adina gazetecilere açiklamada bulunan Orhan Can, yillardan beri bölgede tarim yaptiklarini belirterek, “Köy tarima elverisli arazilere sahip. Seyhan Belediyesi gölümüzü külle doldurarak ve insanlarin buradan faydalandiklari sulari keserek insanlari susuz birakti. Göleti kurutmak bir suçtur, bunlar suç isliyorlar" diye konustu.

Gölün 44 dönümlük bir alana sahip oldugunu söyleyen Can, sunlari kaydetti:

"Buraya dökülen kül insan sagligina zarar veriyor, çünkü kimyasal tasiyor. Üzerine yagmur düstügü vakit o kül betona dönüsüyor. Devlet büyüklerimizden bu konuya el atmalarini rica ediyoruz. Köylülerimizin sesini duymalarini istiyoruz. 2018 yilindan bu yana buraya Seyhan Belediyesi kül ve moloz döküyor. 2020 yilindaki uydu fotograflarimizda belli oldugu gibi gölümüzü doldurdular."

Mahalleli olarak göletlerin eski haline gelmesini istediklerini dile getiren Can, "Seyhan Belediyesi buraya hayvan kesim yeri, egzotik park gibi buraya hiçbir faydasi olmayacak çalismalari getirecek. Devlet Su Isleri, Seyhan Belediyesi’nin burada yapmak istemis oldugu projenin dogaya aykiri oldugu raporu vermis. Buna ragmen gölü doldurma islemine devam ettiler" seklinde konustu.

Kaynak: İHA