Samsun'un 'Karbon Nötr Sehir' Olma Hedefi

Samsun Büyüksehir Belediyesi, 2050 yilina kadar yenilebilir enerji kaynaklari ve fosil yakitlara olan bagimliligi ortadan kaldirarak, karbon salinimini sifirlayip ‘karbon nötr sehir’ olmayi hedefliyor.

Samsun'un 'Karbon Nötr Sehir' Olma Hedefi
Dünyada sehirler birbirleriyle farkli alanlarda yarisiyor. Son dönemde artik sehirlerin de farkli bir iddiasi daha var. ‘Karbon nötr sehir’ olmak gibi. Washington’dan Oslo’ya, Melbourne’den Glascow’a kadar birçok sehir bu kapsamda farkli taahhütlerde bulunuyor. Bu anlamda Kopenhag’in hedefi birkaç yila varmadan ilk ‘karbon nötr sehir’ olmak. Amsterdam 2030’a kadar sehirden kaynaklanan karbon gazi salinimini yüzde 55 ve 2050’ye kadar yüzde 95 azaltmayi hedefliyor. Bu çerçevede sehirdeki ulasim 2030’a kadar ‘karbonsuz’ olacak, sehir dogal gazdan 2040’a kadar arinacak. New York ise 2050’ye kadar sera gazi emisyonunu yüzde 80 azaltmayi taahhüt ediyor. Diger birçok sehirde benzer iddialar ortaya koyuyor.

Türkiye’de Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan öncülügünde sifir emisyon hedefi dogrultusunda ilerleyerek yenilebilir enerjiye agirlik veriyor. Türkiye yenilebilir enerji konusunda Avrupa’da besinci, dünyada ise on ikinci sirada. Türkiye bu kapsamda yesil dönüsümde ön siralarda yer almayi ve iklim degisikligi ile mücadelede öncü olmayi hedefliyor.

849 bin metrekarelik alana GES kurulacak

Bu hedef dogrultusunda Samsun Büyüksehir Belediyesi de yatirimlarini sürdürüyor. Ladik ilçesinin Büyükalan Mahallesinde belediyeye ait 849 bin metrekarelik alan üzerine kurulacak günes enerji santrali (GES) kuracak olan Büyüksehir Belediyesi 127 bin 259 adet günes paneli yerlestirecek. Ayrica rüzgar enerji santrali (RES) de kurulacak. Hem GES hem de RES projeleri ile yenilebilir enerji ile temiz bir gelecek vadeden Büyüksehir Belediyesi, enerji giderlerini de düsürerek önemli miktarda tasarruf elde edecek.

Yenilenebilir enerji kaynaklari ile fosil yakitlara olan bagimliligi da ortadan kaldirarak 2050 yilina kadar karbon salinimini sifirlamayi hedefleyen Samsun Büyüksehir Belediyesi, bu anlamda da ’karbon nötr sehir’ olma yolunda emin adimlarla ilerliyor.

Hayata geçirilecek olan GES ve RES ile yilda 139 milyon kilovatsaat (kWh) elektrik üretilecek. 2.5 milyon agacin dikimine es deger bu elektrik ile toplam 65 bin ton karbon emisyon salinimi azaltilacak.

2.5 milyon tane agaca es deger

Azaltilan karbon emisyonunun ve üretilen elektrigin 2,5 milyon agacin dikimine es deger oldugunu söyleyen Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir, "Doganin gücüyle üretim kültürünü yayginlastirmak için çalismalarimizi sürdürüyoruz. Tüm derdimiz ve amacimiz dogayla uyumlu, afetlere karsi dirençli, refahi yüksek, biyolojik çesitliligini koruyan bir sehir insa etmek. Iklime dirençli bir kent olusturmak için yenilenebilir enerji kaynaklari kullanimina büyük önem veriyoruz. Bu amaçla yaptigimiz GES ve RES projelerini tüm kurumlarimizda hayata geçirecegiz. Yenilenebilir enerji kaynaklarini kullanarak hem Samsun’umuzu hem dünyamizi hem de gelecegimizi koruma derdindeyiz. 2050 yilina kadar karbon salinimini sifirlayarak ’karbon nötr sehir’ olmak gibi bir hedefimiz var. Dünyanin birçok kenti bu anlamda birbirleriyle yarisiyor. Biz sehrimizde ve dünyada tüm canlilarin yasam hakkini korumak için canla basla çalisiyoruz" dedi.



"200 milyon TL kadar yük bindiren bir kaynagi temin etmis olacagiz"

GES projesi ile ilgili bilgi veren Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir, "Geçtigimiz yil Cumhurbaskanimiz, ‘Paris Iklim Antlasmasi’na taraf oldugumuzu açiklamis ve hemen akabinde de TBMM’de kabul edilmisti. Özellikle hedeflenen sey 2050 yilina kadar dünyada karbon salinimini nötr hale getirme noktasindadir. Biz de Samsun olarak 2050 yilinda tamamen karbon salinimini nötr hale getirmeyi, karbonun negatif anlamda oksijen üretmesi noktasinda bir hedefimiz var. Bununla da ilgili çok önemli çalismalara imza atiyoruz. Bunlardan en önemlilerden bir tanesi Ladik ilçemizde. Bizim 840 dönümlük bir alanda 127 bin 259 adet günes paneli yerlestirilecek. Su anda projemiz bitti. Ihale asamasina geldik. 2022 yilinda da yapimina baslayacagiz. Ayrica bizim Büyüksehir Belediyesi olarak belediyelere taninan haklar çerçevesinde tükettigimiz enerji kadar üretim yapma hakkimiz var. Günes enerjisi, rüzgar enerjisi anlaminda yine sehrimizin belli bölgelerinde günes enerjisinde verimli olabilecek alanlarda çalismalarimiz devam ediyor. Dolayisiyla burada 2 sey gerçeklestirmis olacagiz: Tükettigimiz enerjiyi üreterek belediye bütçemize yillik yaklasik 200 milyon TL kadar yük bindiren bir kaynagi temin etmis olacagiz. Bu arada yaklasik 2 buçuk, 3 milyon agaç dikmis gibi kentimize dogal anlamda karbon salinimi anlaminda katki saglayacagiz" diye konustu.



Elektrikli otobüsler devreye giriyor

Samsun’u nötr sehir yapma noktasinda çalismalarini sürdürdüklerini anlatan Baskan Demir, “Karbon saliniminda 2. projemiz olan dünyada ve Türkiye’de ilk kez lityum pilli ultra sarj sistemine sahip elektrikli otobüsleri 2022 yilinda devreye aliyoruz. ASELSAN öncülügünde belediyemiz, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi’nin katki verdigi bir projeyi Samsun’da hayata geçiriyoruz. Ilk etapta 15 tane otobüsü devreye alacagiz. Tamamen sifir salinimla konforu ve güvenligi yüksek, isletme maliyeti ise fosil yakitli araçlara göre 7’de 1 oraninda olan bir sistemi devreye almis olacagiz. Hedefledigimiz noktalardaki kriterleri yakalamasi durumunda Samsun’daki tüm toplu ulasimi ultra sarj sistemine sahip lityum pilli elektrikli araçlara dönüstürecegiz" seklinde konustu.

Kaynak: İHA