Japonya Ve ABD Disisleri Bakanlarindan Ukrayna Görüsmesi

Japonya Disisleri Bakani Yoshimasa Hayashi ve ABD’li mevkidasi Antony Blinken’in Melbourne’de gerçeklestirdikleri toplantida, Ukrayna sinirindaki Rus askeri yiginagi konusunda ciddi endiselerini paylastigi bildirildi.

Rusya’nin Ukrayna sinirina yaptigi askeri yiginak karsisinda bölgede çikabilecek çatisma ihtimali gün geçtikçe artarken, QUAD ülkeleri Disisleri Bakanlari toplantisina katilmak üzere Avustralya’da bulunan Japonya Disisleri Bakani Yoshimasa Hayashi ve ABD’li mevkidasi Antony Blinken, Melbourne’de gerçeklestirdikleri toplantida Ukrayna konusunu ele aldi. Hayashi’nin geçtigimiz Kasim ayinda göreve gelmesinden bu yana ikinci kez yüz yüze görüsen ikilinin, Ukrayna sinirindaki Rus askeri yiginagi konusunda ciddi endiselerini paylastigi kaydedildi. Çin’in Dogu ve Güney Çin denizlerinde artan askeri varligini da masaya yatiran Hayashi ve Blinken’in, bölgede mevcut durumu degistirmeye yönelik her türlü tek tarafli girisime karsi çikma konusunda mutabik kaldigi ifade edildi.

Gerilim artiyor

Rusya’nin Ukrayna sinirina yaptigi askeri yiginak karsisinda bölgede ihtimal bir isgal girisimi ve çatisma ihtimali artmis, son olarak Moskova’nin Persembe günü Belarus’la birlikte askeri tatbikata baslamasi "isgale hazirlik" olarak yorumlanmisti. Bati dünyasi ihtimal bir Rus isgali karsisinda yaptirimlarin devreye sokulacaginin sinyalini verirken, Rusya’nin ise gaz ihracatini durdurarak misilleme yapabilecegi gündeme gelmisti.
Kaynak: İHA