Bilecik Belediyesi'nden Içme Suyu Açiklamasi

Bilecik Belediyesi tarafindan sehirdeki içme suyu ve içme suyu hakkinda yapilan analiz sonuçlari hakkinda kamuoyunu bilgilendirici açiklama yapildi.

Bilecik Belediyesi'nden Içme Suyu Açiklamasi
Bilecik’te vatandaslarin hastaneye kusma ve ishal sikayetlerinin artmasinin ardindan Bilecik Belediyesinden içme suyu hakkinda bir açiklama geldi. Belediye Baskanligindan yapilan yazili açiklamada, "Bilecik ili merkez ilçesi belediyemiz mücavir sinirlari içerisinde içme ve kullanma sularindan kontrol, izleme ve takip amaciyla kurumunuzca alinan su numunelerinin Bilecik Halk Sagligi Laboratuvarinda yapilan analiz sonuçlari kurumumuza rapor edilmis ve bu kapsamda mikrobiyolojik analizlerde koliform bakteri ve e.coli kirliliginin çiktigi ilgi yaziniz ile kurumumuza bildirilmistir. Yazi ekinde bildirilen analiz sonuçlarinda e.coli analizi sonucu 0 kob/100ml olarak görülmüstür. Bu kapsamda yazida e.coli kirliligi oldugu belirtilse de kurumunuzun sablon uyari yazi yollamasi nedeniyle bu kapsamda e.coli açisinda bir kirlilik olmadigi için sehven hatali raporlama yapildigi düsünülmüstür. Ayrica analiz sonuçlari incelendiginde koliform bakteri miktari olarak rapor edilen 1kob/100ml ve 2kob/100ml analiz sonuçlarinin degerlerinin çok düsük olmasi nedeniyle numune alim ve analiz hatasina bagli oldugu ihtimali olusmustur" denildi.

"Gerekli klorlama islemleri zamaninda yapilmistir"

Açiklamada, Bilecik Belediyesi tarafindan bütün sehirdeki içme sularinda gerekli klorlama islemlerinin zamaninda yapildigina dikkat çekilerek, söyle denildi:

"Buna istinaden kurumunuzca sahada yapilan serbest klor analizleri sonuçlari da T.C. Saglik Bakanligi Halk Sagligi Kurumu Içme Kullanma ve Yüzme Suyu Kalite Kontrol Sistemi’nde ilgi tarihler kontrol edildiginde Belediyemizce klorlama islemi yapildigi tespit edilmistir. Analizin sonuçlarinin kurumumuza bildirildigi tarihte sürekli kurumumuzla temas halinde denetim ve kontrol hizmetlerini gerçeklestiren Il Saglik Müdürlügü Halk Sagligi Laboratuvari yetkilileri ve amirleriyle görüsülerek analiz sonuçlarinin sudan kaynakli kirlilikten degil analiz için numune aliminda gerçeklestirilen numune muslugunun sterilize için atesle yakilmasi gibi yapilan islemlerin yeterli yapilmamasi, numune kaplari ve analiz ekipmanlarinda basit kirlenme gibi durumlardan kaynakli oldugu ortak görüsüne varilmistir" denildi.

"Kamu binasindan gelen uygunsuz sonuçlar belediyeden kaynaklanmamaktadir"

Açiklamada ayrica ,kontrol noktasi olan kamu binasi numune sonuçlarinin Belediye Baskanligi ile alakali olmadigi belirtilerek, "Söz konusu kamu binasindan alinan 18 Ocak 2022 tarihli uç nokta numunesinde çikan sonuçlara istinaden kurumunuzca 25 Ocak 2022 tarihli alinan numunelerde de koliform bakteri 2 kob/100ml ve e.coli 0 kob/100ml oldugu görülmektedir. Bu kapsamda analiz kontrol noktasi olan kamu binasindan çikan uygunsuzluga neden olan sebebin belediyemizle alakali olmadigi bina iç tesisatinin metal boru olmasi nedeniyle serbest kloru bagli klora çevirmesi nedeniyle 26 Ocak 2022 tarih ve 727 sayili yazimiz ile de kurumunuza bildirilmistir. Mevcut durumda Karasu kaynagindan gelen ve Karasu Içme ve Kullanma Suyu Birligince temin edilen içme suyu haricinde herhangi bir kaynaktan depolara su alinmamaktadir. Sonuç olarak tüm depolarimizda klorlama miktari arttirilarak kurumunuz analiz ekibiyle irtibat halinde saha çalismalarimiz ve depo kontrollerimiz devam etmektedir" denildi.
Kaynak: İHA