Çin Ve Suudi Arabistan'dan Ortak Bildiri

Çin Devlet Baskani Xi Jinping’in Suudi Arabistan ziyareti sirasinda yayinlanan ortak bildiride, iki ülke arasindaki isbirliginin gelistirilmesi ve toprak bütünlügünün korunmasi konusunda ülkelerin birbirlerini destekleyecegi belirtildi.

Çin Ve Suudi Arabistan'dan Ortak Bildiri
Çin Devlet Baskani Xi Jinping, 1. Çin-Arap Devletleri Zirvesi ile Çin-Körfez Isbirligi Konseyi Zirvesi’ne katilmak üzere geldigi Suudi Arabistan’da dün baskent Riyad’da Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman el Suud ile bir araya geldi. Xi Jinping, görüsmede Suudi Arabistan’in çok kutuplu dünyada kritik ve bagimsiz bir güç, ayni zamanda Çin’in Orta Dogu’daki önemli bir stratejik ortagi oldugunu söyledi.

Çin’in Suudi Arabistan’in egemenlik, güvenlik ve istikrarini korumasini kararlilikla destekledigine isaret eden Xi Jinping, Çin’in enerji politikalari konusunda Riyad ile iletisim ve koordinasyonunu artiracagini, iki ülke arasindaki ham petrol ticaretinin ölçegini genisleteceklerini belirtti.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman ise görüsmede ülkesinin Çin’in egemenlik, güvenlik ve toprak bütünlügünü korumasini, ‘radikallikten arindirma’ konusundaki tedbirlerini ve çabalarini destekledigini kaydederek, dis güçlerin insan haklari gibi bahanelerle Çin’in iç islerine müdahale etmesine karsi çiktiklarinin altini çizdi.

Görüsmenin ardindan iki ülke tarafindan yayinlanan ortak bildiride, küresel petrol piyasasinin istikrarinin korunmasi gerekliligi vurgulanirken, Çin’in Suudi Arabistan’in küresel enerji piyasalarinin denge ve istikrarinin korunmasinda oynadigi rolü memnuniyetle karsiladigi kaydedildi. Ortak bildiride, Pekin ile Riyad’in petrokimyasallar alaninda ortak yatirim firsatlarini kesfedecegi, nükleer enerji ve rüzgar enerjisi dahil olmak üzere yenilenebilir enerjiler alanindaki isbirligini ilerletecegi belirtilirken, Suudi Arabistan’in Çinli sirketlerin enerji sektörü ürünleri imal ve ihraç etmesi için bölgesel bir merkez rolü oynayacagi ve iki ülkenin ortak yatirimlarla farkli ülkelerde enerji projeleri gelistirecegi ifade edildi. Iki tarafin temel çikarlariyla ilgili hususlarda karsilikli destegi sürdürecegine, birbirlerini egemenlik ve toprak bütünlügünün korunmasi konusunda destekleyecegine dikkat çekilen ortak bildiride, taraflarin nükleer enerjinin barisçil kullaniminda ve yapay zeka gibi modern teknolojiler üzerinde isbirligini gelistirme hususunda anlastigi kaydedildi. Ortak bildiride, iki ülkenin hükümetlerarasi ve sirketlerarasi olmak üzere hidrojen enerjisi, yargi, Çince egitimi ve dogrudan yatirim gibi alanlarda toplam 46 anlasma ve mutabakat zapti imzaladigi belirtilerek, savunma ve güvenlik alanindaki isbirligi ve koordinasyonu gelistirme üzerinde de anlasmaya varildigi bildirildi.

Bildiride ayrica Iran’in nükleer programinin barisçil dogasinin korunmasi için isbirliginin güçlendirilmesi gerektigine isaret edilerek, Suriye’nin birliginin ve toprak bütünlügünün korunacagi bir siyasi çözüme ulasilmasi için çabalarin yogunlastirilmasi gerekliligine dikkat çekildi.

Xi Jinping, Suudi Arabistan Krali Selman ile de ayni gün bir görüsme gerçeklestirdi. Iki devlet baskani, ülkeleri arasindaki Kapsamli Stratejik Ortaklik Anlasmasi’na imza atti.
Kaynak: İHA