Çin Devlet Baskani Xi, Suudi Arabistan'da

Çin Devlet Baskani Xi Jinping, resmi temaslari kapsaminda Suudi Arabistan’in baskenti Riyad’a geldi.



Çin Devlet Baskani Xi Jinping, 1’inci Çin-Arap Devletleri Zirvesi’ne ve Çin-Körfez Isbirligi Konseyi Zirvesi’ne katilmak üzere Suudi Arabistan’in baskenti Riyad’a geldi. Xi, temaslari kapsaminda Kral Selman ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile ikili iliskiler ve iki ülkenin müsterek çikarlarina dair hususlarda görüs alisverisinde bulunacak.

Çin-Arap iliskilerinde dönüm noktasi olacak"

Çin Disisleri Bakanligi Sözcüsü Mao Ning, cuma günü düzenlenecek Çin-Arap Devletleri Zirvesi’nin, Çin ile Arap dünyasi arasinda su ana kadar yapilacak en büyük ve en üst düzeyli diplomatik etkinlik olacagina isaret ederek, ‘‘Etkinlik, Çin-Arap iliskilerinin tarihinde ‘çigir açacak bir dönüm noktasi’ olacak’’ dedi.

Pekin’in Çin-KIK Zirvesi’nden beklentilerine de deginen Mao, Xi’nin zirve esnasinda katilimci liderlerle fikir alisverisinde bulunacagini belirtti.

Sözcü Mao, Xi’nin Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) 20. Kongresi’nden sonra Ortadogu’ya ilk ziyaretini, Suudi Arabistan’a da 6 yil içindeki ikinci ziyaretini gerçeklestirdigini hatirlatti.

Çin medyasinda yer alan haberlerde ise, Arap ülkelerinin enerji açisindan zengin olmalarina ragmen, jeopolitik çatismalarin getirdigi zorluklardan kurtulamadigina isaret edilerek, ‘‘Çin, Ortadogu’ya bazi ülkelerin aksine ‘üstünlük taslayarak’ girerek jeopolitik ve güvenlik meselelerine odaklanmiyor’’ ifadeleri kullanildi.

Suudi Arabistan, Çin’in en büyük enerji tedarikçisi

Suudi basininda yer alan haberlere göre, Çin ile Suudi Arabistan arasinda enerji, yatirim ve güvenlik gibi farkli alanlarda toplam 30 milyar dolar degerinde anlasmalara imza atilacak. Çin ile Arap ülkeleri arasindaki toplam ticaret hacmi 2021 yilinda 87 milyar 300 milyon dolarin üzerine çikti.

Suudi Arabistan, Çin’in en büyük enerji tedarikçisi konumunda. Çin, toplam ham petrol ithalatinin yüzde 18’ini Suudi Arabistan’dan yapiyor.
Kaynak: İHA