2023 Bütçe Görüsmeleri

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, “Nükleer Güç Santrali tam kapasite ile çalismaya baslayinca, yilda yaklasik 35 milyar kWh ile ülkemizin mevcut elektrik üretiminin yaklasik yüzde 10’u sifir emisyon ile karsilanacaktir” dedi.



2023 Merkezi Yönetim Bütçe ve 2021 Kesin Hesap Kanun Teklifi görüsmeleri Enerji ve Tabi Kaynaklar, Ticaret ve Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanliklari ile devam etti.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, yaptigi konusmasinda, “Yillar boyunca hem karada hem de denizde ihmal edilmis alanlarda arama ve üretim projelerine hiz verdik. Son üç yilda dünya çapinda kesifler yaptik. Rezerv büyüklügü açisindan Sakarya gaz sahasi Tuna-1 kuyusunda gerçeklestirilen kesif, 2020 yilinda denizlerde yapilan dünyanin en büyük kesfidir. Amasra-1 kuyusunda yapilan kesif ise 2021 yilinda gerçeklestirilmis dünyanin ikinci büyük kesfi olmustur. Kara alanlarinda da yeni kesif ve üretim artislarimiz devam ediyor. Son 5 yilda TPAO tarafindan yapilan hidrokarbon üretimi yaklasik yüzde 70 artmistir. Toplam 540 milyar m3’lük dogal gaz kesfi sonrasinda, kesiften ilk üretime kadar dünyanin en hizli saha gelistirme projesini yaklasik 2,5 yil gibi rekor bir sürede tamamlayarak Cumhuriyetin 100. yilinda yerli gazimizi milletimizle bulusturmayi hedefliyoruz. Bu kapsamda derin deniz tabanindaki 170 kilometrelik boru hattinin serim islemini tamamladik. Test ve devreye alma islemleri ise devam etmekte olup Filyos Dogal Gaz Isleme Tesisi’ndeki çalismalarimizi da önemli ölçüde tamamladik.” diye konustu.



Dönmez, nükleer enerjinin önemine deginerek, “Su anda dünyanin en büyük nükleer güç santrali (NGS) santiyesi olan Akkuyu NGS’de dört reaktörün de insaati ayni anda devam etmektedir. NGS tam kapasite ile çalismaya baslayinca, yilda yaklasik 35 milyar kWh ile ülkemizin mevcut elektrik üretiminin yaklasik yüzde 10’u sifir emisyon ile karsilanacaktir. Akkuyu NGS disinda en az iki tane daha NGS’nin kurulmasina yönelik çalismalarimiz da devam etmektedir. Böylece, hükümetlerimiz öncesinde on yillardir gerçeklestirilemeyen bir hayali daha hayata geçirmek, Türkiye Yüzyilina nasip olacaktir” dedi.

Amasra maden kazasina deginen Dönmez, “Amasra maden kazasi sonrasinda, kazanin her yönüyle arastirilarak sorumlularin belirlenmesi için bir yandan adli ve idari süreç devam ederken diger yandan da TBMM Meclis Arastirmasi Komisyonu kazayi ele almaktadir. Biz de Bakanlik olarak söz konusu komisyonun çalismalarina ilgili kurumlarimiz ile her türlü katkiyi sagliyoruz. Diger yandan vefat eden madenci kardeslerimizin geride kalan yakinlarina da sahip çikiyor, her türlü maddi ve manevi destegi veriyoruz. Bu çerçevede yapilan düzenleme ile vefat eden madencilerimizin yakinlarina aylik baglanacak ve kamuda istihdam olanagi saglanacaktir” ifadelerini kullandi.

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, Düzce depremine iliskin olarak, “Düzce’de; her afette oldugu gibi, depremin ilk saatleri itibariyle 600 uzmanimizla çalismalarimiza basladik. 60 bin bina, 157 bin bagimsiz birimde hasar tespitlerimizi özverili bir çalismayla tamamladik. Agir hasarli 791 binamizin 210’unun yikimini süratle tamamladik. Bu vesileyle; Düzceli kardeslerimize ifade etmek isterim ki; aci bir depremle sarsildigimiz Elâzig ve Malatya’mizdaki kardeslerimiz nasil yeni yuvalarinda hayat sürüyorlarsa; Izmir’de, evlerine kavusan kardeslerimiz, nasil huzur içerisindeyse; Izmir tarihinin en büyük dönüsümüyle nasil umut dolularsa; Düzce’mizde de insallah ayni güzellikleri yasatacagiz. Tüm kurumlarimizla, belediyelerimizle el ele vererek binalarimizi yenileyecek, milletimizin yeni yuvalarini, yine en hizli sekilde teslim edecegiz, hayir dualarini alacagiz! Düzce’mizde, en büyük tesellimiz can kaybimizin olmamasiydi. Sehirdeki binalarin yüzde 80’inin, 99 sonrasi düzenlemelere uygun bir sekilde yapilmis olmasi; yine burada yaptigimiz nitelikli, basarili kentsel dönüsüm çalismalari, hasarin daha kötü olmasina mani olmustur” ifadelerini kullandi.

Kurum, Cumhurbaskani Erdogan’in ‘Türkiye’nin Her Yerinde Kentsel Dönüsüm’ hedefini ortaya koydugunu söyleyerek, “Bugün 81 sehrimizde yaptigimiz kentsel dönüsümü; yavrularimizin istikbal meselesi olarak görüyor, 922 ilçemizin tamamini adeta bastan asagi yeniliyoruz. Cumhurbaskanimizin liderliginde geçen 20 yilda, tam 13 milyon vatandasimizin, baska bir ifadeyle, Yunanistan, Portekiz, Isveç nüfuslarina denk sayida insanimizin huzur içerisinde yasadigi tam 3 milyon 200 bin konutumuzu yeniledik! Bir seferberlik suuruyla; su anda sahada, 250 bin konutumuzu, canla basla yeniliyoruz! Medeniyetimizin baskenti Istanbul’umuz, bu noktada deprem dönüsümünün merkezi konumundadir. Istanbul’umuzda tam 695 bin konutun dönüsümünü tamamladik. Bugün, 39 ilçemizde girilmedik mahalle birakmadik” diye konustu.



TOKI projesine iliskin olarak Kurum, “TOKI’mizle ürettigimiz, bir milyon 170 bin sosyal konutla hiçbir ülkenin yapmaya cesaret dahi edemeyecegi bir istikbal yatirimini hayata geçirdik. Su an 81 ilimizde 138 bin yeni yuvamizin insasi sürüyor. Bizim gözümüz hiçbir zaman disarida olmadi! Hele hele ithal ekonomi uzmanlarinda, ithal iklim ve sehircilik uzmanlarinda hiç olmadi! Bizim kulagimiz da, aklimiz da hep millette oldu, milletimizin rizasinda oldu! Türkiye olarak kendi kaynaklarimizi olusturduk, planimizi yaptik, milletimiz bizden yeni yuvalar istedi, biz de yaptik. Simdi yine Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesini yerli ve milli imkânlarimizla, büyük bir gururla baslattik. 500 bin sosyal konut, 1 milyon altyapisi ve imari hazirlanmis konut arsasi ve 50 bin is yerimizi halkimiza sunuyoruz. Projemize; 8 milyonu askin vatandasimiz basvuru yapti. 5 milyon 135 bin basvuru ise kuraya katilmaya hak kazandi” dedi.



Bakan Kurum, sifir atiga iliskin olarak, “Bugün tam, 150 bin kurum binamiz sifir atiga geçti, artik binalarimiza çöp kamyonu girmiyor. Plastik poset kaynakli 550 bin ton plastik atigin olusumunu ve 23 bin ton sera gazi salinimi engelledik. Bu yil da aldigimiz kararla, poset fiyatlarini 25 kurus olarak belirliyor ve herhangi bir artisa gitmiyoruz. Simdi posette gösterdigimiz basariya, insallah, Depozito Yönetim Sistemi’mizle de ulasacagiz. 2023’ün sonuna kadar ülkemizin her yerinde 7 bin depozito iade noktasiyla milletimize hizmet verecek; ekonomimize katki verecek ve en önemlisi de dogamizi koruyacagiz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA