ASÜ'de Kadina Yönelik Siddetle Mücadele Paneli

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Sahin, kadina yönelik siddetin hem dini hem ahlaki hem de milli degerlerle hiçbir suretle bagdasmayacagini ve toplumsal bilincin yükselmesiyle bu sorunun asilabilecegini söyledi.

ASÜ'de Kadina Yönelik Siddetle Mücadele Paneli
Iktisadi ve Idari Bilimleri Fakültesi (IIBF) “Kadina Yönelik Siddetle Mücadele Paneli” düzenledi.

Konusunda uzman isimlerin katildigi panelde kisa bir konusma yapan Rektör Sahin, bu hususun, üzerinde dikkatle durulmasi gereken önemli bir konu oldugunu dile getirdi. Kanunlar, yasalar ve kurumlarla bu sorunun bir noktaya kadar asilabilecegini, esas noktanin bireylerin zihni dönüsüm yasamasi oldugunu anlatan Sahin, “Bunu saglamak adina da herkese düsen çesitli sorumluluklar var. Biz, ASÜ’de gerek derslerde gerekse sosyal ve kültürel etkinliklerde bu konuya sürekli olarak dikkat çekiyoruz. Bunlarin yani sira paydaslarimizin çalismalarina akademik olarak gereken katkilari veriyoruz ve buna her zaman haziriz. Düzenledigimiz bu etkinlik de zihni bir dönüsümün saglanmasina dair atilan güzel bir adimdir” dedi.

IIBF Dekani Prof. Dr. Gülin Tabakan ise, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Bir toplum, cinslerden yalniz birinin yüzyilimizin gerektirdiklerini elde etmesiyle yetinirse, o toplum yari yariya zayiflamis demektir. Bizim toplumumuzun ugradigi basarisizliklarin sebebi kadinlara karsi ihmal ve kusurdur” sözlerine atif yaparak konusmasina basladi.

Kadina deger vermeyen toplumlarin geri kalmaya mahkûm olduklarini kaydeden Prof. Tabakan, kadina yönelik siddetle ilgili hem Türkiye’de hem de dünyada çok üzücü bir tablonun göründügünü belirtti.

Nedeni ne olursa olsun, sadece kadinin degil hiçbir canlinin siddeti hak etmedigine dikkat çeken Dekan Gülin Tabakan, “Kadina yönelik siddetle mücadelede ilerleme saglanabilmesi için yasal düzenlemeler ve hukuksal mekanizmalarin yani sira toplum içinde de farkindalik olusturulmasi ve duyarliligin arttirilmasi gerekmektedir. Kadinlarin toplumsal rol ve statülerinin yükseldigi, esitlikçi, demokratik bir toplum ve kadina siddetin olmadigi bir dünya temenni ediyorum” diye konustu.

Yapilan açilis konusmalarinin ardindan IIBF Yönetim Bilisim Sistemleri Bölüm Baskani Prof. Dr. Zeliha Seçkin’in modere ettigi panele geçildi. Panelde Aksaray Siddet Önleme ve Izleme Merkezi Müdürü Sevgi Akbulut, Aksaray Kadin Konukevi Müdürü Tugba Özer ve Aksaray Barosu Kadin ve Çocuk Haklari Komisyonu Baskani Aslihan Girgin birer sunum yapti. Vali Yardimcisi Seyma Polat Balak’in da katildigi program, sorularin yanitlanmasi ve belge takdimleriyle son buldu.
Kaynak: İHA