'Kiraathane Söylesileri'Nin 43'Üncüsü Gerçeklestirildi

7 Aralik Üniversitesinde Kiraathane Söylesilerinin kirk üçüncüsü olan “Kilis’in Mimari Dokusu” baslikli söylesi, Ögretim Üyelerinden Dr. Ögr. Üyesi Akin Tercanli’nin sunumlariyla gerçeklestirildi.

'Kiraathane Söylesileri'Nin 43'Üncüsü Gerçeklestirildi
Tercanli, Kilis’in, tarihi ve mimari mekânlari, geleneksel yapisini koruyan sokak dokusu ve kültürü ile Güneydogu Anadolu Bölgesinin en önemli sehirlerinden birisi oldugunu belirterek, , tarihi süreç içerisinde Kilis’ten bahsetti.

Tercanli, Kilis Ulu Cami’nin, Kilis’teki mimari kültürü ve çesitliligi gösteren en önemli yapilarindan biri ve ayni zamanda Kilis’in en eski dini mekâni oldugunu belirtti.

Ulu Cami’nin, Memlüklülerin egemenlikleri döneminde insa edildigini aktaran Tercanli, Osmanli döneminde Tekke Cami insa edilene kadar Kilis’teki sosyal ve kültürel hayatin da merkezi oldugunu söyledi.

Türk-Islam devletlerinde “Ulu Cami”lerin sadece dini ibadetlerin yerine getirildikleri yerler degil, ayni zamanda sosyal hayatin da etrafinda sekillendirildigi yapilar olduguna isaret etti.

Üzerindeki kitabelerden hareketle, Ulu Cami’nin 1388 yilindan hemen önce yapilmis oldugunun düsünüldügünü ifade ederek, Ulu Cami’nin Selçuklu mimarisini yansittigini aktaran Tercanli; süslemelerde ise bölgesel odakli yaklasimlarin etkili oldugunu vurguladi. Tercanli, Ulu Cami içerisinde yer alan süslemeler hakkinda da bilgiler aktardi. Ravanda Kalesi’nin askeri bir yapi olarak son derece önemli olduguna dikkat çeken Tercanli; hamamlarin ve geleneksel dokusunu koruyan sokaklarin da önemli tarihi mekânlar olarak görüldügünü söyledi.

Tercanli, Mezopotamya’nin en büyük höyüklerinden biri olan Oylum Höyük’ün yaklasik 200 metre kadar güneybatisinda kalan ve Mozaikli Bazilika adiyla kayitlara geçen Mozaikli Kilise’nin hem sehir tarihi hem de Erken Devir Bizans Mimarisi açisindan bilgi veren çok önemli bir yapi oldugunu vurguladi. Kilis’te de özgün dokusu korunmus kabaltilari görmenin mümkün oldugunu belirten Tercanli; Osmanli döneminden günümüze ulasan kabaltilara Salih Efendi Kabaltisi, Hasan Bey Kabaltisi, Seyh Camisi Kabaltisi, Eski 7 Aralik Ilkokulu Kabaltisi ve Tekke Camisi Kabaltisi’nin örnek verilebilecegini aktardi.

Program, Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Mehmet Ali Yildirim’in Dr. Ögr. Üyesi Akin Tercanli’ya tesekkür belgesi takdim etmesiyle sona erdi.
Kaynak: İHA