Bursa'da Kuduz Asisi Uyarisi

Bursa Veteriner Hekimler Odasi Bursa’da kuduz asisi bulunmadigini iddia etti. Veterinerlerin kuduz tehtidine karsi savunmasiz oldugu gerekçesiyle açiklama yapan oda, halk sagliginin ciddi tehdit altinda oldugu yönünde uyarida bulundu.

Bursa'da Kuduz Asisi Uyarisi
27 Aralik 2022 tarahinde Nilüfer ilçesinde muaynehanesinde kedi tarafindan isirildigi için kuduz asisi olmak isteyen bir veterinerin Bursa’da kuduz asisi olmadigi gerekçesiyle bir baska ile yönlendirilmesi üzerine harekete geçen Bursa Veteriner Hekimler Odasi konuyla ilgili basin açiklamasi yapti. Yönetim Kurulu adina konusan Baskan Melike Baysal, Veterinerlerin kuduz tehdidine karsi savunmasiz oldugunu ifade etti.

Baysal sözlerini su sekilde sürdürdü:

“Halk sagligi ciddi tehdit altindadir. Yetkilileri tedbir almaya davet ediyoruz. Bursa’nin Nilüfer ilçesinde 27.12.2022 tarihinde bir meslektasimiz, muayenehanesine getirilen bir kedi tarafindan tirmalanmis ve isirilmistir. Kuduz asisi yaptirmak isteyen meslektasimiz gerekli yerlere basvurdugunda Bursa’da kuduz asisi bulunmadigi gerçegi ile yüzleserek “Geçmis olsun. 24 saat içinde kuduz asisi yaptirmaniz gerekiyor. En yakin ile gidip asinizi yaptirin” yanitini almistir. Bunun üzerine derhal Balikesir’e ulasan meslektasimiz orada da asi bulunmadigi yanitini almistir. 24 saat içinde olmasi gereken asiya ulasamamistir. Bursa Veteriner Hekimler Odasi olarak ilimizde kuduz asisi olmadigini belgeleri ile kamuoyuna açiklamaktan dolayi üzüntü ve kaygi duymaktayiz. Hayvan sagligi, refahi ve halk sagligi için çalisan veteriner hekimler bile kuduz asisina erisemiyorsa, 2023 yilina girmeye hazirlandigimiz su günlerde saglikli bir toplumdan bahsedebilir miyiz?”

Bu vahim olayin baska gerçekleri de gözler önüne sermesi açisindan önemli oldugunu belirten Baysal, “Biz veteriner hekimler her gün bu gibi tehditlerle yüz yüze çalisiyoruz. Klinikler, belediyeler, fakülteler, gida isletmeleri, tarim il-ilçe müdürlükleri gibi görev yerlerimiz farkli da olsa, veteriner hekim ya da stajyer/intern veteriner hekim de olsak durum degismemektedir. Hepimiz, her gün basta kuduz olmak üzere zoonotik (hayvandan insana bulasan) hastaliklarla yüz yüzeyiz. Toplum sagligi ve hayvan refahi için yasami desteklerken verdigimiz yasam mücadelemizin görülmesini ve bizi hayattan koparabilecek tehditlerin yok edilmesini talep ediyoruz. Yasatmak için yasamamiz gerekmektedir. Bu bizim en temel hakkimizdir. Güvencesiz çalisma kosullari hayatimizi tehdit etmektedir. Saglik hizmeti verdigimiz halde saglik çalisani statüsünde degerlendirilmeyisimiz kabul edilemez bir durumdur. Ülkemizin en büyük illerinden birinde veteriner hekimlerin bile kuduz asisina erisemedigi bir durumda ortaya çikmasi son derece çarpicidir. Toplum sagligini korumak ve hayvan refahini savunma görevini yerine getirme iradesindeki veteriner hekimler basta olmak üzere kuduz tehtidi altindaki her vatandasimiz, her nerede yasiyorsa kuduz asisina erisebilmelidir. Bundan sonraki süreçte, stajyer/intern veteriner hekimler ile klinisyen tüm hekimlerin koruyucu amaçla kuduz asisi olmalarini saglamak için girisimlerimizi baslattik, Türk Veteriner Hekimleri Birligi ile de bilgi paylastik, süreci birlikte yürütecegiz. Koruyucu saglik hizmetlerinin merkezinde olan bir meslek grubunun koruyucu saglik hizmetlerinden yoksun tutulmasi kabul edilemez. Bu konuda yetkili mercilerden de duyarlilik talep etmekteyiz” dedi.

Kaynak: İHA