Yargitay'dan Emsal Tebligat Karari

Bir isçi-isveren anlasmazligi davasinda emsal bir karara imza atan Yargitay 9. Hukuk Dairesi; durusma gününün SMS (kisa mesaj) olarak bildirilmis olmasinin tebligat yerine geçmeyecegine hükmetti.

Bir fabrikada ustabasi olarak çalisüan isçi, ekonomik nedenler gerekçe gösterilerek kovulunca Is mahkemesi’nin yolunu tuttu. Ihbar tazminati, ücret alacagi ile bir kisim isçilik alacaklarinin davalilardan tahsilini talep etti. Davali iddialari redetti. Mahkeme, davanin açilmamis sayilmasina karar verdi. Karari davaci temyiz edince devreye Yargitay 9. Hukuk dairesi girdi.

Emsal nitelikteki kararda SMS ile yapilan tebligatin geçersiz olduguna dikkat çekildi. Kararda; hukuki dinlenilme hakkinin, bilgilenme / bilgilendirme, açiklama yapma, yargi organlarinca dikkate alinma ve kararlarin gerekçeli olmasi gibi hususlari içerdigi hatirlatildi. Bilgilenme hakkinin yargilamanin içerigine dair tam bir bilgi sahibi olmanin yaninda gerek karsi tarafin gerekse de yargi organlarinin dosya içerigine yapmis olduklari islemleri ögrenmelerini kapsayacagi vurgulandi. Kararda söyle denildi: "Davanin taraflari ile vekillerinin davaya iliskin islemleri ögrenebilmesi için, tebligatin usulüne uygun olarak yapilmasi, durusma gün ve saatinin kendilerine bildirilmesi gerekmektedir. Durusma günü ile tebligatin yapildigi tarih arasinda makul bir süre olmalidir. Aksi takdirde taraflarin haklari kisitlanmis olur. 7201 sayili Tebligat Kanunu’nda geçerli ve usulüne uygun tebligatin ne sekilde yapilacagi belirlenmis olup Kisa Mesaj (SMS) geçerli bir tebligat usulü olarak düzenlenmemistir. Elektronik Tebligat Yönetmeligi’nin 10’uncu maddesinde ’muhatabin bilgilendirilmesi’ basligi altinda asil tebligat islemini haber vermek adina sadece muhataba hatirlatmada bulunmak amaciyla sunulan bir hizmet olarak gösterilmistir. Bu itibarla, davaci vekiline durusma gününün kisa mesaj yoluyla bildirilmis olmasi geçerli ve usulüne uygun tebligat olarak kabul edilemez. Durusma gününün teblig islemlerinin yasal mevzuat çerçevesinde yöntemince yapilmadigi görülmekle, dosyanin islemden kaldirilmasina ve sonrasinda üç ay içinde yenilenmeyen dosya hakkinda davanin açilmamis sayilmasina karar verilmesi hatali olup bozmayi gerektirmistir."
Kaynak: İHA