'Barikatsiz Bir Dünya' Için 15 Kilometre Pedal Çevirdiler

3 Aralik Dünya Engelliler Gününde görme engelliler basta olmak üzere engelli gruplar ve gönüllü bisikletçilerin bir araya geldigi etkinlikte “Barikatsiz Bir Dünya Için” sloganiyla 15 kilometre pedal çevrildi.

'Barikatsiz Bir Dünya' Için 15 Kilometre Pedal Çevirdiler
Istanbul Yeni Yüzyil Üniversitesi ve Barikat Sanat Atölyesi Dernegi isbirligiyle engelli bireyler için farkindalik olusturmak amaciyla Sisli’den Zeytinburnu’na bisiklet turu düzenlendi.

"Hayata Pedal Çeviriyoruz" sloganiyla bir araya gelen gönüllü bisikletçiler ve engelli bireyler tandem bisikletlere binerek 15 kilometre pedal çevirdi. 01-04 Aralik tarihleri arasinda yapilan uluslararasi Barikat Film Festivali çerçevesinde pedal çeviren gönüllüler ve engelli bireyler ikili bisikletlere binerek tüm engellere karsi farkindalik olusturdu.

“Birlikte oldugumuzu göstermek istiyoruz”

“Yapilan etkinliklerle engelli bireylerle birlikte oldugumuzu göstermeye çalisiyoruz” diyen Yeni yüzyil Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Arastirma Birimi Müdür Yardimcisi Dr. Ögretim üyesi Sevgi Sadedil, “Engelli bireylerin toplumsal hayata da dahil olmalari gerekiyor ve bu onlarin yasal hakki. Bildiginiz üzere eskiden beri hakim olan kani, engellilerin toplumsal hayata katilimiyla ilgili problemlerin çözümünün uzmanlik gerektirdigi yönündeydi. Fakat artik günümüzde biliyoruz ki engelli bireylerin topluma katilabilmesi, esit katilim hakkini edebilmeleri için çözümün engelli bireylerden ya da onlarin hayata ve topluma esit katilimi için destek olmak isteyen kisilerden gelecegini biliyoruz. Biz de bu yüzden bugün buradayiz dedi.



“Sessiz bir çiglik atacagiz”

Barikat Film Festivalinin Baskan Yardimcisi Çisem Uysal da etkinlik için, “Aslinda biz burada sessiz bir çiglik atacagiz her seyden önce” dedigi konusmasinda sunlara yer verdi:

“Engelli bireylerimizin de aslinda hayata dahil oldugunu göstermek istiyoruz. Festivalimiz 13 yildir devam ediyor. Bu festivallerde sadece bisiklet turlari degil, film ve tiyatro gösterimleri, defileler ve konserler de oluyor. 13 yillik bir emek var. Çünkü ufak dokunuslarla insanlarin hayatlarina dokunmak istiyoruz. Sessiz bir çiglik atacagiz her seyden önce. Hayata pedal çevirecegiz arkadaslarla birlikte.

“Etkinlikler ve farkindaliklar sadece bugüne özel olmamali”

Psikoloji Bölümü 4. Sinif ögrencisi ve görme engelli Zafer Altundere ise 15 kilometrelik bir bisiklet sürüsü deneyimi için heyecanli oldugunu ifade ettigi konusmasinda sunlara yer verdi ayrica farkindaliklin sadece bugüne özel olmamasi gerektiginin altini çizdi. Altundere, “Bugünkü etkinlikte yaptigimiz sürüsle 15 kilometrelik bir yol gidecegiz. Rehber seklinde önde 1 kisi olacak arkada da biz olacagiz. 15 kilometrelik bir yol daha önce hiç gitmemistim. O yüzden heyecanli olacak aslinda. Ama ben istiyorum ki bu günün anlam ve önemi çerçevesinde degil de aslinda her gün bu ve buna benzer etkinliklerin farkindalik için yapiliyor olmasi gerekir. Yani her sey 3 Aralik’a özel olmamasi gerekiyor. Engellilere yönelik yapilacak olan her sey sadece 3 Aralik’a sinirli kalmamasi lazim” seklinde konustu.

Kaynak: İHA