Diyarbakir Surlarinda Dirilis Devam Ediyor

Diyarbakir Büyüksehir Belediyesi, kentin tarihi ve kültürel yapilarinin ayaga kaldirilmasindan kentsel çöküntü alanlarinin sehre kazandirilmasina kadar birçok yürüttügü imar faaliyeti sonuç vermeye basladi.

Diyarbakir Surlarinda Dirilis Devam Ediyor
Imar ve Sehircilik Daire Baskanliginca 2020’de “Surlarda Dirilis Basliyor” mottosuyla baslatilan restorasyon çalismalari çerçevesinde; 1’inci etapta Urfa Kapiyi koruyan 2 burç, Ben u Sen Burcu (Ulu Beden), Yedi Kardes Burcu, Nur Burcu ve Selçuklu Burcu gibi en bilindik ve en nitelikli burçlar dâhil olmak üzere toplam 6 burç ve onlari birbirine baglayan sur duvarlari restorasyonu tamamlandi, çevre düzenleme çalismalari ise devam ediyor.

2’nci etapta yer alan toplam 13 burç restorasyonu, Amida Höyük çevresine istinat duvari, hafriyat ve çevre düzenleme çalismalari tamamlandi. 3. etap çalismalari çerçevesinde, Dagkapi burçlari, Tek Beden ile 7,8 nolu burçlarinda ise çalismalar tamamlandi. 5. etapta ise Içkale Surlarindan baslayarak 950 metre, Dicle Vadisine bakan ve surlarin en çok tahrip olmus kismin restorasyon ediliyor. 6’nci etap çalismalarinda 39-40 nolu burç ve sur duvarlarinda restorasyon devam ediyor. Çalismalar çerçevesinde tehlike arz ettigi 1. etapta acil müdahale edilen Urfa Kapinin yaninda yer alan 21 ve 22 nolu burçlarin esasli onarimi yapiliyor.

3. etap restorasyon çalismalari çerçevesinde 7 ve 8 nolu yapilan kazida, Kanuni Sultan Süleyman tarafindan halkin su ihtiyacinin karsilanmasi için 1543’te yaptirilan ve 1930 yilina kadar kentin ihtiyacini karsilayan su sebekesi bulundu. Yapim tarzi ve biçimlerinden farkli dönemlere ait oldugu, en üstte bulunan künklerin yakin dönem Osmanli dönemine, daha derinlerdeki künklerin ise Roma dönemine ait oldugu belirlendi.

5’inci etap sur restorasyon çalismalari çerçevesinde 71 ve 72 nolu burçlar arasinda kazi çalismalarinda, yapilis sekli ve üzerindeki motiflerden yola çikarak milattan sonra 330’lu yillara tarihlenen 1700 yillik amfora (bir tür testi) gün yüzüne çikarildi.

Bölgede ilk kez görüldügü için önem arz eden zeytinyagi veya sarap tasimaciliginda kullanilan sivri dipli amforanin Geç Roma-Erken Bizans Dönemi’ne ait oldugu degerlendiriliyor.
Kaynak: İHA