Yeni Yila Arabayla Girin

Galerici Ahmet Yurtlu, 2023 yilina girerken araç piyasasinda ciddi bir hareketliligin oldugunu söyleyerek, “Vatandaslarin artislardan etkilenmemeleri için yilbasindan önce araba islerini halletmeleri gerektigini düsünüyoruz” dedi.

Yeni Yila Arabayla Girin
Otomotiv sektöründe 2022 yili Nisan ve Temmuz aylarinin yatay sekilde seyrettigini ancak aralik ayindan sonra artislarin basladigini söyleyen galerici Ahmet Yurtlu, “Matrah düzenlemesi yapildiktan sonra piyasada ciddi hareketlenmeler gördük. 2022 yili Nisan ve Temmuz ayi arasinda fahis fiyat artislari olmustu. Temmuzdan bu yana araç piyasasi yatay pozisyona geçmisti. Bu yatay süreçte bunun sindirilme süreci oldu. Temmuz ayindan sonra yaklasik Aralik ayinin 10’una kadar otomotiv sektöründe ciddi bir yatay seyir izlendi. Araç fiyatlarinda bir düsüs oldu. Gerek muhalefet cephesinden gerekse iktidardan gelen bazi siyasi söylemlerle otomotiv sektöründe fiyatlarin düsecegine dair bir beklenti olusmustu. Fakat bu matrah düzenlemesi çiktiktan sonra tabii bazi araçlarin fiyatlarini etkiledi ama piyasada tedarik problemi oldugu için ve araçlar mevcutta olmadigi için ister istemez matrah düzenlemesinin beklenen karsiligi olmadi. Beklenen indirimlerin gelmeyecegini vatandaslarimiz fark edince ellerini çabuk tutup, bir an önce arabalarini almaya karar verdiler. Asagi yukari 15 gündür çok ciddi bir hareketlilik yasiyoruz. Fiyatlarda yine çok ciddi fahis artis oluyor. Bu nedenle biz vatandaslarin yilbasindan önce araba islerini çözmeleri gerektigini düsünüyoruz. Çünkü su anda hakikaten yilbasindan sonra ciddi bir artis olacagina inaniyoruz. Bunun sebebi de tedarik problemi olmasi. Piyasada araç yok, sifir araçlar da bu durumda. Vatandas almak için gidiyor ama bayide araç yok. Fiyat sabitleme olayi yok. ‘Subat ve mart aylarinda araçlarinizi alabilirsiniz’ diyorlar. Vatandas parasini tam ödedigi halde araç temin edememe gibi bir durum da var. Öyle olunca fiyatta sabitlemiyorlar. Vatandas bugün 500 bin TL’lik bir araci teslim aldigi gün 650-700 bin TL’ye almak durumunda kaliyor. Öyle olunca vatandaslar tekrardan ikinci el araçlara yöneliyorlar” ifadelerini kullandi.

“Yeni gelen artislardan etkilenmeden araçlarinizi alin”

Vatandaslari 2023 yilinin ilk çeyreginde meydana gelebilecek artislardan etkilenmeden araçlarini almalari için uyaran Yurtlu, “Artik otomotiv sektöründe ihtiyacimiz varsa ihtiyacimiz olan arabayi almamiz gerekiyor. Spekülasyonu birakip, ülke olarak ihtiyacimiz varsa alalim. Ihtiyacimiz yoksa bu isle çok fazla ugrasmamamiz gerekiyor. Çünkü gerçekten spekülasyonla yürüyen islerde vatandaslar çok ciddi zarar görüyor. Çok spekülatif artislar oluyor. Ihtiyaci olanin arabasini alip, konuyu kapatmasi en dogrusu. 2023 yilinda otomotiv sektöründe fiyat artisi bekliyoruz. Çünkü gerçekten tedarik problemleri devam ediyor. Bu tedarik probleminin ana konusu cip krizi deniliyor ama cip krizinden ziyade tedarik problemi otomotiv sektöründeki kabuk degisiminden dolayi olusuyor. Artik hibrit ve elektrikli araçlara geçiyoruz. Hibrit ve elektrikli araçlara geçerken teknoloji degisimi oldugu için eski tip motorlu araçlarla ilgili yatirim yapmiyorlar. Yatirim yapmadiklarindan dolayi da piyasada bir daralma var. Tedarik zincirindeki bu daralma da haliyle ikinci el araçlardaki fiyat artisini tetikleyecek. 2023 yilinin ilk çeyreginde bir artis söz konusu olacak gibi görünüyor. Ben bu konuda vatandaslarimizin aralik ayi içerisinde araçlarini alip, yeni gelen zamlardan etkilenmeden islerini halletmeleri gerektigini düsünüyorum” seklinde konustu.

Kaynak: İHA