(ÖZEL) Hiçbir Atik Çöp Degildir

Afyonkarahisar’da yasayan Sultan Zengin, 5 yildir atik malzemeleri geri dönüstürerek yeni objeler üretiyor. Hiçbir seye çöp gözüyle bakmadigini söyleyen Zengin, geri dönüstürürken çektigi videolarla sosyal medyada kadinlara ilham kaynagi oluyor.

(ÖZEL) Hiçbir Atik Çöp Degildir
Yumurta kolisi, otomobil lastigi, sebze kasasi ve daha pek çok atik malzemeden çesitli objeler üreten Sultan Zengin, esinin de destegi ile olusturdugu atölyede birçok kisinin çöp olarak gördügü materyalleri kullanisli esyalara dönüstürüyor. Sultan Zengin, geri dönüsüm yaparken çektigi videolari sosyal medyada paylasarak birçok kadina ilham kaynagi oluyor. Fikirlerinin çok begenildigini söyleyen Zengin, ürettigi objeleri çevresindekilere hediye ediyor. Kâgit ve plastik atiklar basta olmak üzere pek çok atigi dogaya kazandirmak için birbirinden ilginç fikirlerle yola çikan Zengin, sonuçta kullanisli ve oldukça estetik esyalar ortaya çikariyor. Özellikle manevi degeri olan esyalar eskidiginde Zengin’in ellerinde yepyeni bir görünüme kavusabiliyor.

"Bu benim çocukluk hayalimdi"

Çocukluk hayalini gerçeklestirerek gördügü her seyi geri dönüstüren Sultan Zengin, serüvenini söyle anlatti:

“Çok farkli ürünlerden, atilacak atil ürünlerden, çöp diyebilecegimiz malzemelerden inanilmaz seyler ortaya çikartiyorum ve bunu yaparken çok mutlu oluyorum. Gerçekten bu benim çocukluk hayalimdi. Bir seyler üretmek, bir seyler tasarlamak. Inanarak basladim. Çocuklugumdan beri içimde büyüttüm ve suan bir sektöre, bir ise dönüstü.”

"Sevmeden hiçbir is yapilmaz"

Küçük bir dükkânda her gün geri dönüstürme mesaisi yapan Zengin, yaninda 3 kisiyi çalistiriyor. Hiçbir atigi çöp olarak görmedigini söyleyen Zengin, söyle devam etti:

“Benimle beraber 4 kisi çalisiyor bir ekibiz ve gerçekten hepimiz çok severek yapiyoruz. Ben bu isi yapip kadinlara öncü oldugum için çok mutluyum. Çünkü hiçbir çöp, hiçbir atik aslinda atik degildir. Geri dönüstürülecek bir malzemedir benim gözümde. Mesela bir örnek vermek istiyorum. Oglum küçükken bir araba istemisti alamamistik. Ben bir anne olarak ona o arabayi alamadigim için çok üzülmüstüm. Elimde biraz karton, biraz malzeme, kumas ve eski arabanin tekerleri vardi. Onlari birlestirdim ve arabaya dönüstürdüm. Tamamen hayal gücümle ve inancimla. Oglumu belki bir araba alsam o kadar mutlu etmezdi. Ama ona bir sey hazirlamak, bir sey sunmak onu çok mutlu etmisti.”

Imkânlar kisitli olsa da herkesin bir seyleri geri dönüstürebileceginin altini çizen Zengin, söyle konustu:

“Gerçekten ne kadar imkâniniz kisitli olursa olsun bir seyler ortaya koyabilirsiniz. Bence bir adim atmak o isin en önemli kismi bir de inanmak tabi ki de ve çalismak. Çalisarak desteklemek. Bütün sosyal medyalarda severek paylasiyorum. Sevmeden hiçbir is yapilmaz. En güzel is sevilerek yapilan istir benim gözümde.”
Kaynak: İHA