Ormanin Bereketi 'Kanlica Mantari'

Türkiye’nin en lezzetli mantarlari arasinda yer alan ve İçel’de 500 rakim üzerinde ormanlik alanlarda dogal olarak yetisen yöresel ismi ile ‘kirmizi’ olarak bilinen ‘kanlica mantari’ çikti. Kilogram fiyati 70 TL olan mantari bazi vatandaslar ekonomik gelir elde etmek için bazilari da evlerinde tüketmek için toplamaya basladi.

Ormanin Bereketi 'Kanlica Mantari'
Ülke genelinde oldugu gibi İçel’e de yagisli hava geç geldi. Son haftalarda ara ara etkili olan yagislarin ardindan 835 bin hektardan fazla ormana sahip kentte lezzeti ve faydalari ile dikkat çeken kanlica mantari da geçte olsa bu sene kendini gösterdi. Erdemli ilçesine bagli Karayakup ile Sinap köylerinin çevresindeki ormanlarda vatandaslar kanlica mantari aramaya basladi.

Ormanlik alana giren vatandaslar dogal örtü altindan kendini göstermeye baslayan mantarlari zahmetle bularak özenle topladi. Vatandaslarin bazilari mantarlari ailece yemek için bazilari da satis yapmak üzere kovalarini doldurdu. Bu sene yagmur nedeniyle geç çikan mantarin kilogram fiyatinin ise 70 TL oldugu ögrenildi.

Yörük ismi ile kirmizi mantar, dogal protein, sifa kaynagi

Içerdigi aminoasitler nedeniyle vücudun protein dengesini için bire bir oldugu belirtilen mantarin kalsiyum, fosfor, sodyum, magnezyum, B1, B2 ve C vitaminleri de tasidigi kaydedildi. Tansiyonu dengeleyen, seker hastaligi tedavisine de iyi gelen mantarin ayni zamanda kansere karsi da kalkan gördügü ifade edildi.

Yöre sakinlerinden Sabahattin Özgür,” Dogaya çiktik. Bizim Akdeniz bölgesinde meshur olan bir mantarimiz var. Bizim yörük diliyle ‘Kirmizi mantar’ ama modern ismi kanlica. Akdeniz bölgesinde Adana’dan Antalya’ya kadar genel de ormanlik alanlarda bu mantarlar oluyor. Suanda mevsimi. Yagmur olmadigi için biraz geç kaldi. Yoksa yagmurlar olsaydi simdiye daha çok olurdu. Bundan 2 yil önce hava güzel gitmis yayislar güzel olmustu daha çok çikmisti. Bu sene yagis geç kaldigi için mantar da yeni yeni çikiyor. Bir yagmur daha yagarsa daha güzel çikar” dedi.



Toplayip kilogrami 70 TL’den satiyorlar

Sinap köyü çevresine ormanlik alanda mantara çiktiklarini belirten Bahattin Ongun ise yaptiklari arama da yeteri kadar bulduklarini aktardi.

Ormanda vakitlerini degerlendirdiklerini dile getiren Turgay Özdemir de “Aralik ve Ocak ayinda Kanlica mantarlari çikiyor. Herkese tavsiye ediyoruz. Kizarmasi, kavurmasi, mangali yapiliyor. Güzel haslayip posetleyip sonra tüketme sansimiz var. Bazi arkadaslarimiz fazla buluyor ve satisini yapiyor. Çokça çiktigi için bende satiyorum. Hepsini tüketemiyoruz. Bugün topladigim bir kova 200-250 TL eder. Suan kilogramini 70 TL’den satiyorum. Bu sene mevsiminde yagmur yagmadigi için fazla çikmadi. Disardan merak sarip köyümüze mantar aramaya gelen var. Yöremizde bu mantari 5 yasindan 70 yasina kadar her vatandasimiz bilir. Her yede çikmaz. Suanda güney kisimda çikmis arka kisimda çikmamis. Günesini ve yagmurunu iyi alan yerler de oluyor. Bizde bos kaldigimiz da sürece hem vakit degerlendiriyoruz hem de sebepleniyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA