'Karamancilar Konagi' Için Tarihi Dokunun Korunmasi Çagrisi

İçel’de bulunan ve kurtulus mücadelesinin basladigi yer olan Tarihi Karamancilar Konagi’nin Büyüksehir Belediyesi tarafindan hazirlanan restorasyon projesi ile ’Gastronomi ve Mutfak Evi’ yapilmak istenmesi karari, Akdeniz Kent Konseyi’nde masaya yatirildi.

'Karamancilar Konagi' Için Tarihi Dokunun Korunmasi Çagrisi
Akdeniz Belediyesinden yapilan açiklamaya göre, Akdeniz Kent Konseyi, Karamancilar Konagi’nin tarihi hüviyeti nedeniyle ’Kuvayi Milliye ve Kurtulus Müzesi’ olarak kullanilmasini degerlendirmek üzere toplandi. Akdeniz Kent Konseyi Baskani Mustafa Erim, Karamancilar Konagi’nin tarihi kimligi ve Kuvayi Milliye ruhuna uygun sekilde restore edilmesi gerektigini söyledi, bu konuda kent kamuoyunda farkindalik olusturulmasinin önemli oldugunu kaydetti.

Kent Konseyinde yer alan katilimcilar ise müzenin ’Gastronomi Müzesi’ olmasina tepki göstererek, konagin tarihsel dokusuna uygun sekilde, ’Kuvayi Milliye ve Kurtulus Mücadelesi Müzesi’ olmasi gerektigi yönünde ortak görüs belirtti.



“Tarihi öneme sahip alana böyle bir islev verilmesi israftir”

Akdeniz Kent Konseyi Baskani Mustafa Erim baskanliginda gerçeklesen toplantiya, STK temsilcileri, akademisyenler, Uray Caddesi esnafi ve gazeteciler katildi.

Toplantinin açilisinda konusan Erim, “Mustafa Kemal Atatürk’ün 5 Kasim 1918 yilinda İçel’e geldigi ve Karamancilar Konagi’nda kaldigi ve kurtulus mücadelesinin ilk adimlarini burada baslattigi yazilir. Uzun yillar bakimsiz birakilan bu yapi restore edilmeye baslandi. Aslinda restorasyondan önce yapilan projelerin ‘Gastronomi Müzesi’ üzerine yapildigini biliyoruz. Tartismalar da o dönemden baslamisti. 2019 yerel seçimlerinden sonra tartismalar yeniden basladi.

Gülnar Otelinin ’İçel Mutfak Evi’ olacagi açiklaninca sehirde bir tartisma baslamis ve Karamancilar Konagi’na böyle bir islev verilmisti. Bu kent için tarihi bir öneme sahip alana böyle bir islev verilirse gerçekten israf olur. Dolayisiyla biz de bu konuyu gündemimize almak istedik” dedi.



“Karamancilar Konagi tarihi kimligine uygun olarak kullanilmali”

Konuyu, İçel Büyüksehir Belediyesi Kent Konseyi’nde de gündeme getirecegini kaydeden Erim; “Akdeniz Kent Konseyi olarak kamuoyuna, Karamancilar Konagi’nin tarihi kimligine uygun olarak kullanilmasi gerektigini duyurmamiz gerektigini düsünüyorum. Ayrica Büyüksehir Belediye Baskanligindan randevu talep edip konuyu tartisalim. Konuyla ilgili samimi duygularimizi ifade edelim. Amacimiz, bu sehirde bu isin dogal bir sekilde yürümesi. Yine bu ise gönül verenlerin, önemli kurum ve kuruluslarin, sehirle ilgili entelektüel, sehirle ilgili kaygisi olan kisilerin katilimiyla imza toplanabilir, ayrica sehrin yakindan tanidigi isimlerin katilimiyla panel de yapilabilir ve bir sonuç çikarilabilir” ifadelerini kullandi.

“Karamancilar Konagi’nin korunmasi gerektigini hep dile getirdim”

Karamancilar Konagi’nin Kurtulus Savasi’nin ilk isaret fiseginin atildigi yer oldugunu belirten Gazeteci Abdullah Ayan ise “Karamancilar Konagi’nin korunmasi gerektigini, 2009 yilindan beri hep dile getirdim. Üstelik Istanbul’daki isadamlari vasitasiyla gerçek sahiplerine ulasip, ‘sahip çikin’ dedim. Bu konuda ciddi çaba ve mücadele verdim ama tabi bu o tarihlerde mümkün olmadi. İçel’in sahipsizligine deginirsek bu konu uzayip gider” diye konustu.



“Cenazemiz var, kaldirmaya bakacagiz”

Cami Serif Mahalle Muhtari Derin Günüç de konusmasinda, Uray Caddesi’nin bir cenaze evine benzedigini söyleyerek, “Cami Serif Mahallesi’nin son halini gören kisi benim. Orasi cenaze evi gibi. Konagin tarihi ile ilgili konusmuyorum. Devlet kurumlari Uray Caddesi’nden kalkti gitti. Su anda ne yapabiliriz diye düsünüyorum" seklinde konustu.

Karamancilar Konagi’nin ’Gastronomi Müzesi’ olmamasi için bir mücadele baslattiklarini ve ciddi bir kamuoyu olusturduklarini belirten Gazeteci Fatih Sahin, geçmisti bazi sözler verildigini savunarak, "Ama gelinen süreçte tabelada ‘Gastronomi Müzesi’ olacagi yaziyor. Maalesef aldatiliyoruz. Konunun takipçisi olmamiz lazim” dedi.



“Bu bölgenin tarihi dokusuna saygi duyulmasi lazim”

İçel Çarsi Esnaflari Dernek Baskani Bekir Algüllü, “Dernegimiz kurulurken de söylemistik. Bir kentin çarsilari o kentin tarihi ve kültürüdür. Tanimadiginiz bir kente gittiginiz zaman ilk önce o kentin çarsilarini gezersiniz. İçel Çarsisi, kilise, Karamancilar Konagi, Uray Caddesi, Balik Pazari, Yogurt Pazari gibi önemli yerlerden olusuyor. Sonra buralarin etrafina ibadethaneler, esnaflar olusmaya baslamis. Bir bakmisiz İçel çarsisinda 10 bin esnaf olusmaya baslamis. Çünkü insanlar o noktada toplanmis. Bu bölgenin tarihi dokusuna saygi duyulmasi lazim" ifadelerini kullandi.

“3 Ocak’ta söylenen sözlerle bugün yapilan arasinda çeliski var”

Gazeteci Necdet Canaran da İçel Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer’in 3 Ocak İçel’in düsman isgalinden kurtulus gününde yaptigi ve “Tarihimizi bilmez isek yolumuzu asla bulamayiz” baslikli açiklamayi hatirlatti. O gün söylenen sözlerle bugün yapilan isin arasinda büyük bir çeliski oldugunu dile getiren Canaran, bu sözlerinin de toplantidan çikacak sonuca eklenmesi gerektigini dile getirdi.
Kaynak: İHA