Karadeniz Gazi'nda Yeni Müjdeler Için Heyecanli Bekleyis Sürüyor

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in Karadeniz Gazi’yla ilgili yeni müjde açiklayacagini duyurmasinin ardindan heyecanli bekleyis sürüyor.

Karadeniz Gazi'nda Yeni Müjdeler Için Heyecanli Bekleyis Sürüyor
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Ögretim Üyesi Dr. Ishak Turan, Karadeniz’de kesfedilen 540 milyar metreküplük dogalgaz rezervinin ardindan bölgedeki çalismalarin sürdügüne dikkat çekti. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan açiklanmasi beklenen müjdeyle birlikte bu rakamin yukari yönlü güncellenmesi yönünde olabileceginin altini çizen Turan, "Bir rakam telaffuz etmek dogru degil. Ancak kesif çalismalarinin sürmesi olumlu yönde de neticelerin alindigini göstermektedir" dedi.

Filyos’a 170 kilometre uzaklikta ve 2 bin 200 metre derinlikte kurulan denizalti tesislerinden geçen dogalgazin karaya ulasacagini belirten Turan söyle dedi:

"Biz de bölgede yasayan bir akademisyen olarak oldukça heyecanliyiz. Malumunuz 2020’de ve 2021’de iki farkli kesifle toplamda 540 milyar metreküplük bir dogalgaz kesfi Zonguldak’in 170 kilometre açiklarinda Sakarya Gaz Sahasi’nda elde edildi. Bugün Cumhurbaskanimizdan buradaki rakamin yukariya dogru güncellenmesi yönünde bir müjde bekliyorum. Burada tabi ki 100 milyar metreküp mü olur 200 milyar metreküp mü olur rakam telaffuz etmek dogru degil. Ancak kesif çalismalarinin sürdügünü ve olumlu yönde de burada neticelerin alindigini göstermektedir. Burada Insallah Cumhurbaskanimizdan oldukça iyi bir rakam bekliyorum. Umarim güzel gelismeler olur. Aslinda buradaki dogalgaz üretimini dört farkli asamada belirtebiliriz. Denizin tam 2 bin 200 metre altinda denizalti tesisi kuruluyor. Burada herhangi bir insan eli çalismalarda kullanilmiyor. Insansiz robotlar kullanilarak karadan ve gemiler vasitasiyla bir sekilde kumanda edilerek burada büyük bir tesis kuruluyor. Burada kurulan tesisin uzunlugu yaklasik 12 kilometre. Istanbul’da yasayanlar için söyle ifade edebilirim. Sariyer’den Besiktas’a kadar uzanan bir sahil seridi boyunca denizin altinda bir tesis kurulmaktadir. Kuyubasi vanalarindan manifolda aktarilacak olan dogalgaz yaklasik 170 kilometrelik boru hattiyla birlikte Filyos sahiline ulastirilacak. Burada tek bir boru hattindan da bahsetmiyoruz. Ayni zamanda denizaltindaki tesislerin elektrigini tasiyacak ek bir boru hatti, denizin 2 bin 200 metre altinda çalisan bir tesisten bahsediyoruz. Çesitli kimyasallarin götürülmesi gerekiyor. Onun için de ayri bir üçüncü boru hatti da var. Toplamda üç boru hattindan Sakarya Gaz Sahasi’ndan Filyos Limani’na kadar uzanan bir boru hattindan bahsediyoruz. Bu boru hatlari yüzde 100 bitmis durumda. Hemen arkamizda Filyos Gaz Isleme Tesisleri yapilmaktadir. Buradaki tesisin de büyük bir çogunlugu bittigi, maalesef denizin altindan çikarilan gaz evlerimizde ayni sekilde kullanilmiyor. Bunun belirli bir ayristirma ve temizlenme sürecinden geçiyor. Buradaki tesislerde de diger kimyasal maddeler yada herhangi bir parçaciklar ayristirilarak buranin çok daha yakininda BOTAS’a ait bir tesise gaz aktarilacak. Basinç ayarlamasi yapildiktan sonra 37 kilometre uzakliktaki aktarma merkezine aktarilacak. 37 kilometre uzunlugundaki boru hattinin da bittigini söyleyebiliriz."

"Hemen faturalarin ucuzlamasini beklemek rasyonel yaklasim olmaz"

Avrupa’da enerji arz sorununun yasandigini ve Türkiye’nin kendi iç üretimiyle tedarik edecegi dogalgazla birlikte kendi enerji arz sorununu giderecegini söyleyen Ishak Turan bu durumun faturalara ise 1-2 yil içerisinde yansiyabileceginin altini çizdi. Turan, söyle devam etti:

"Ilk etapta hemen dogalgaz faturalarinin ucuzlamasini beklemek çok rasyonel bir yaklasim olmaz. Bugün Avrupa’ya baktiginiz zaman enerji arz sorunu yasanmaktadir. Onun için kendi iç üretiminizle tedarik edeceginiz dogalgaz sizin öncelikle enerji arz sorununuzu giderecek. Zaman içerisinde sonuçta Faz-1’de 4,5 milyar metreküplük dogalgaz üretimi tahmin edilmektedir. Faz-2 ile birlikte bu 15 milyar metreküpe çikacak. 2025’in sonunda Türkiye’deki konutlarda kullanilan tüm dogalgaz buradaki Filyos Dogalgaz Isleme Tesisleri’nden ana sebekeye aktarilacak. Yani eger halkimiz biraz daha sabirli olursa 1-2 yil içerisinde bunlarin faturalara da yansidigini görebiliriz."

"Sanayi kapasitesinin artmasiyla dogalgaz kullanimi artti"

2021 yilina kadar Türkiye’nin dogalgaz tüketiminin 50 milyar metreküp oldugunu ancak sanayi kapasitesindeki artmasiyla dogalgaz kullaniminin da arttigina dikkat çeken Ishak Turan söyle dedi:

"2021 yilina kadar Türkiye’nin tükettigi dogalgaz 50 milyar metreküptü. Ancak 2021’den 2022’ye geçtigimiz yil içerisinde yüzde 20’yi askin bir dogalgaz tüketimiyle karsilastik. Sanayi kapasitesindeki artan üretimle de yakindan iliskili. Su anda Türkiye’de 60 milyar metreküpe yakin bir dogalgaz tüketilmektedir. Faz-1 ve Faz-2 sonunda buradan yaklasik 15 milyar metreküplük bir dogalgaz üretimi planlanmaktadir. Bu da Türkiye’nin mevcut tükettigi dogalgazin yaklasik yüzde 25’ine tekabül etmektedir. Diger bir ifadeyle konutlarda tükettigimiz bütün dogalgaz burada Filyos tesislerinden halka ulasacaktir. Ancak burada daha yeni kesifler, ek müjdeler geldikçe yaklasik 40 milyar metreküpe kadar varan bir potansiyele sahip. Yani önümüzdeki yillarda Türkiye’nin tükettigi dogalgazin yarisinin veya daha fazlasinin buradan karsilanacak diyebiliriz."

Ara eleman ihtiyaci ZBEÜ’den

Ögretim Üyesi Dr. Ishak Turan, bir taraftan Karadeniz Gazi için çalismalarin sürdügünü diger taraftan da kalifiye eleman yetistirilmesi için de Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi bünyesinde iki bölüm kuruldugunu anlatti. Turan, Türkiye’nin ara eleman ihtiyacinin da ZBEÜ’den karsilanacaginin altini çizerek sözlerini söyle tamamladi:

"Sehir üniversiteleri bulunduklari bölgelerin ekonomik, siyasi, toplumsal ve kültürel faaliyetlerine de destek olmakta. Ayni zamanda buradaki projelerde öncü rol alarak gelismelerini de desteklemektedir. Bu baglamda Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi de Filyos’taki enerji faaliyetlerinde çalismalari destekledigi bilinmektedir. Öncelikle TPAO ile YÖK arasinda bir protokol imzalanarak Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Çaycuma Kampüsü’nde Açik Deniz Teknolojileri Merkezi kuruldu. 2022-2023 akademik döneminde iki ayri bölüm kuruldu. Toplamda 60 ögrenci iki farkli bölümde egitim görmektedir. Açik Deniz Sondaj Teknolojisi ve Açik Deniz Tabani Uygulamalari adi altinda iki bölüm su an hazirlik egitimi görüyor. Ögrenciler önümüzdeki yil da bölümlerinde devam edecek. Bunun en önemli avantaji burada mezun olacak ögrenciler sondaj çalismalarinda faaliyet gösterecekler. Böylece burada yetismis ara elemanlari da üniversitemiz bünyesinde bulacagini söyleyebiliriz. Ayni zamanda buradaki ögrencilerin daha kaliteli ve nitelikli egitim kosullarina sahip olabilmesi için ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. Ismail Hakki Özölçer de kendi baskanliginda bir heyetle Azerbaycan’a gitti. Burada Azerbaycan Devlet Petrol ve Sanayi Üniversitesi’nde isbirligi protokolleri imzaladilar. Böylece üniversitemiz burada egitim görecek ögrencilerimize uygun kosullari saglamak için de elinden geleni yapmaktadir."
Kaynak: İHA