Doç. Dr. Okus Açiklamasi 'Obezitede En Uygun Tedavi Kisiye Göre Olmalidir'

En çok görülen saglik sorunlarindan biri haline gelen obezitede tedavi seçeneklerinin her geçen gün arttigini vurgulayan Genel Cerrahi Uzmani Doç. Dr. Ahmet Okus, obezitede en uygun tedavinin kisinin yasina, kilosuna ve yandas hastaliginin olup olmamasina bagli oldugunu vurguladi.

Doç. Dr. Okus Açiklamasi 'Obezitede En Uygun Tedavi Kisiye Göre Olmalidir'
Medicana Konya Hastanesi Genel Cerrahi Uzmani Doç. Dr. Ahmet Okus, önceligin diyet ve spor ile saglikli kilo verebilmek oldugunu kaydederek obezite ile yasanan mücadelede birçok tedavi seçeneginin oldugunu söyledi.

Doç. Dr. Ahmet Okus, “Bireylerin vücut kitle indeksine, hastanin yasina ve yandas hastaliklarina göre hangi uygulamanin hangi hastaya daha yararli oldugunun tespit edilmesi gerekir. Ayrica obezite cerrahisinin yapilmasi için hastanin vücut kitle indeksi 35-40‘in üzerinde olmasi gerekir” dedi.



“Mide balonu ile yaklasik 20-25 kilo kaybi hedeflenmektedir”

Obezite cerrahisi ve diger uygulamalarin ana hedefinin kisinin diyete uyumunu artirdigini, diyete uyumu artiracak uygulamalarinin da cerrahi alanda mide balonu, mide botoksu ve yutulabilir balon oldugunu söyleyen Ahmet Okus, bu islemler hakkinda bilgi verdi. Mide balonu uygulamasinin endoskopi esliginde yaklasik 15-25 dakikalik bir islem oldugunu ve midenin içine balon yerlestirilerek midenin besin alma kapasitesinin düsürüldügünü anlatan Doç Dr. Okus, “Balon sisirildigi zaman midenin içinde hacim kaplar. Aslinda tüm mekanizma bunun üzerine kuruludur. Bu sayede hastanin yemesinin kisitlanmasini arzu ederiz. Mide balonu hastaya endoskopik olarak takilir ve çikartilir. 6 aylik ve 1 yillik balon uygulama seçenekleri vardir. Mide balonu yönteminde basarili sonuçlar için hastanin diyete uyumu çok önemlidir. Diyete uyum olmadigi durumlarda ciddi bulanti, kusma gibi yan etkiler gözükerek hastanin balona uyumu zorlasabilmektedir. Bu uygulama ile yaklasik 20-25 kilo kaybi hedeflenmektedir. Balon uygulamasi sonrasinda hastanin kaybettigi kiloyu korumasi için balon takili oldugu süreçteki diyet aliskanliginin devami çok önemlidir” ifadelerini kullandi.

“Hastanin vücut kitle indeksi 30’un üzerinde olmali”

Mide balonunun birkaç nedenden dolayi tercih edilebildigini aktaran Okus, “Obez olan hastaya cerrahi tedavi planlasak bile cerrahiden önce bir miktar mide balonu ile zayiflatip, cerrahinin komplikasyonlarini azaltmak için de mide balonu takilabilir. Buradaki amaç cerrahide herhangi bir risk yasanmamasi ve daha etkili bir sonuç alabilmektir. Genellikle hastalarda direkt cerrahi islem kriterine uygunluk olmadigi zaman bu yola basvurup, hastaya bir miktar kilo verdirmek ve mide balonu ile diyete uygunluk oranini da artirmak amacimizdir. Hastalarimizin 18 yasindan büyük olmasi, ciddi medikal hastaliklari yani yandas hastaliklarinin olmamasi, hastanin herhangi bir mide probleminin olmamasi aranan kriterler arasindadir. Yani, hastada reflü sikayetinin olmasi durumunda bile önce endoskopi yapip, hastanin saglik durumunun ne asamada oldugunu tespit etmemiz gerekebilir. Müdahale ya da ilaç kullanimi gerekiyorsa mide balonu öncesinde bunlarin tedavi edilmesi gerekir. Ayrica hastalarimizin kilo miktarlari da bizim için bir kriterdir. Örnegin 5 kilo vermek isteyen bir hastaya mide balonu uygulamasi yapmak dogru degildir. Hastanin ölçümlerindeki vücut kitle indeksi 30’un üzerinde olmali ve en az 15-20 kilo vermesi gereken hastalar için tercih sebebidir” seklinde konustu.



“Hastaya göre seçilen islem özeldir”

Mide balonunun hastada kalma süresinin hekimin ön gördügü süreye ve hastanin ihtiyaç süresine göre degisiklik gösterebilecegini ifade eden Okus, “Kimi hastada 6 ay duran mide balonu kimi hastada daha iyi sonuç alabilmek adina 12 ay kalabilmektedir. Bu da hastanin vücut kitle indeks rakamlari ve kilo fazlaliginin olmasi ile alakalidir. Balonlarin bir kismi sivi ile sisirilebilirken bir kismi hava ile sisirilebilir. Her ikisi için de büyük bir farklilik söz konusu degildir. Yani hastaya göre seçilen islem özeldir ama sonuç olarak aynidir. Obezite tedavisinde uygulanan bir diger uygulama ise yutulabilir mide balonudur. Hastaya endoskopik islem yapilmadan film çekerek, ucunda aparat olan küçük bir kapsül yutturulur. Ardindan midedeki kapsülün balonu sisirilir. En büyük avantaj ise yutulabilir olmasi, endoskopik isleme ihtiyaç birakmamasidir. Balonu çikartmaya gerek yoktur. Belli bir süre sonra balon kendiliginden erir ve vücuttan atilir. Kilo kaybi diger isleme göre bir miktar daha düsüktür” dedi.



“Hastalar ayni gün hastaneden taburcu olup, günlük yasantilarina dönebilir”

Mide botoksundan da bahseden Okus, “Mide botoksu, midenin hareketlerini yavaslatmak için mideye yaklasik 20 noktadan botoks uygulamasinin yapilmasidir. Midede botoks etkisi 3-6 ay kadar bir süre devam ettigi için hastanin 6-7 kilo vermesini saglanabiliyor. Mide balonu ve mide botoksu günübirlik islemlerdir. Hastalar ayni gün hastaneden taburcu olup, günlük yasantilarina dönebilir. Obezite cerrahisinde en önemli olan husus hastaya ne islem yapilirsa yapilsin, verilen diyete gerek cerrahi islemden sonra gerek mide balonu ya da mide botoksundan sonra istikrarli bir sekilde devam etmesidir” diye konustu.

Kaynak: İHA