Baskan Soyer, 'Sünger Kent' Projesini Tanitti
Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer kuraklikla mücadele vizyonuyla sekillenen yagmur suyu hasadi çalismalarini genisletecek Sünger Kent Izmir projesini tanitti.
Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer’in “Baska Bir Su Yönetimi Mümkün” vizyonuyla hayata geçirilen Sünger Kent Izmir projesinin tanitim toplantisi Tarihi Havagazi Fabrikasi Gençlik Yerleskesi’nde yapildi. Türkiye’de bir ilk olacak projeyle sehrin caddelerine, sokaklarina, yollarina düsen yagmur suyunun bilimsel uygulamalarla yer altinda depolanmasini saglayacak. Çatilara düsen yagmur suyunun ise hasat edilerek biriktirilmesi, temizlenmesi ve yeniden kullanilmasini mümkün kilacak proje Baskan Tunç Soyer tarafindan kamuoyuna tanitildi.
Türkiye’nin en genis çerçeveli yagmur suyu hasadi ile yesil dönüsümü esas alan projenin anlatildigi toplantiya Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer’in esi ve Köy-Koop Izmir Birlik Baskani Neptün Soyer, Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin bürokratlari, muhtarlar, apartman ve site yöneticileri, mülk sahipleri, resmi ve özel okullarin temsilcileri katildi.
“Dünyamizi iyilestirmenin yegâne yolu sehirlerden geçiyor”
Izmir’i Türkiye’nin ilk sünger kenti yapacak proje için konusan Baskan Tunç Soyer, dogru ve yanlis sehirlesme örneklerinden bahsederek “Kentler gezegenimizdeki yasam enerjisini kullanarak kendine gida, elektrik, esya ve hammadde üretiyor. Bunun karsiliginda geriye sadece plastik atik, karbondioksit, savas ve yoksulluk veriyor. Sehirler ve ekosistem arasindaki bu yikici iliskinin sürdürülemez oldugunu uzun zamandir çok iyi biliyoruz” dedi.
Izmir’de bu yikici iliskiyi ortadan kaldirmak için üç yildir çok ciddi adimlar attiklarini belirten Baskan Soyer, “Dünyamizi iyilestirmenin yegane yolu sehirlerden geçiyor. Kentsel nüfus orani bugün itibariyla yüzde 55’i geçti ve 2050’de bunun yüzde 68, 70’lere varmasi öngörülüyor. Yani çok net olarak görüyoruz ki gelecegin dünyasi sehirler dünyasi olacak. Iste bu yüzden, bu gezegende yasamakla ilgili ne derdimiz varsa bunun çözümünü sehirlerde üretmek zorundayiz. Bunu da basarmanin tek bir yolu var. Sehirleri doganin döngülerinin bir parçasi haline getirmek. Bu dünyadaki varligimizi sürdürmek konusunda samimiysek, baska bir sehirciligin mümkün olduguna inanmak ve bu yönde de cesur, kararli adimlar atmak mecburiyetindeyiz. Iste Izmir’de bunu yapmaya çalisiyoruz” diye konustu.
“Devrim diyebilecegimiz yepyeni bir dönemi baslatiyoruz”
Yaklasik iki yil önce 11 Büyüksehir Belediye Baskani ile Izmir’de “Kentlerde Sürdürülebilir Su Politikalari Zirvesi” düzenlediklerini hatirlatan Baskan Soyer, sözlerine söyle devam etti;
“Bu zirvede 11’i büyüksehir 22 il belediye baskanimizla ‘Baska Bir Su Yönetimi Mümkün’ demistik ve bununla ilgili bir manifesto yayinlamistik. Metnin bes temel ilkesinden biri ‘Doganin su döngüsünü koruyacagiz’ ifadesiydi. Ne yazik ki kentlerimizde 60 yili askin süredir, sonuçlari üzerinde hiç düsünülmeden doganin su döngüsü yok edilmis. Beton odakli büyüme nedeniyle suyu geçirmeyen sert yüzeyler her yeri kaplamis. Toprakla suyun arasina adeta yapay bir kabuk serilmis. Yeraltina süzülemeyen ve bu yüzden kent içinde serbest akisa geçen suyu tahliye etmek için çok yüksek maliyetli yagmur suyu kanallari yapilmak istenmis. Fakat ekonomik nedenlerle Izmir gibi birçok kentte bu süreç tamamlanamamis. Yanlis yapilasmaya iklim krizi de eklendiginde karsimizdaki sorun her gün daha da büyümüs. Bu yüzden suyun yikici gücüne dünyada ve Izmir’de artik daha sik taniklik ediyoruz. 2019 ve 2021 Subat’ta tam 3 bin 600 noktada taskin ve su baskinlari yasadik. Sel ve taskinlari önlemek ve ayni zamanda Izmir Körfezi’ni temizlemek için 2019’dan bu yana sehrimizin yagmur suyu kanali altyapisini tamamlamak için büyük yatirimlar yapiyoruz. Bugünse yagmur sularinin yönetiminde devrim diyebilecegimiz yepyeni bir dönemi baslatiyoruz. O yüzden çok heyecanliyiz. Bu dönüsümü, sürdürülebilir yagmursuyu yönetimini amaçlayan Sünger Kent Izmir projemiz ile gerçeklestirecegiz.”
“Hedefimiz Izmir’i 5 yil içinde bir sünger sehir haline getirmek”
Izmir’in üzerine serilmis beton kabugu yer yer kirarak, suyun yeniden toprakla bulusmasini saglayacaklarini ifade eden Baskan Soyer, Sünger Kent Izmir projesinin planlanmasi ve teknik altyapisini olusturmak amaciyla bir buçuk yil önce Su Kaynaklari Arastirma ve Uygulama Merkezi’ni kurduklarini söyledi.
Türkiye’nin ilk Sünger Kent yönetim modelini uygulamak için çok farkli uzmanlardan olusan bu birimin bir buçuk yil süren bir çalisma ile Izmir’e özgü bir program olusturdugunu da vurgulayan Baskan Soyer, “Bu program dahilinde Türkiye’nin ilk sünger kent yönetmeligini Büyüksehir Belediye meclisimizden Ekim ayinda geçirmistik. Arkadaslarimiz kent içinde sünger kent uygulamalarini yayginlastirmak amaciyla genis bir teknik uygulama kilavuzu da hazirladi. Bunu ilçelerimizle de paylasacak ve ilçelerimizin de benzer uygulamalari hayata geçirmesini mümkün kilacagiz. Öte yandan Izmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü akademisyenleri ve Hollandali HNS sirketi ile Bostanli ve Poligon derelerinin sünger kent konsepti planlama çalismalarini bir hayli yol alarak sonuçlandirmak üzereyiz. Hedefimiz, Izmir’i bes yil içerisinde bir sünger sehir haline getirmek. Böylelikle kent içindeki yagmur suyunun akisini bes yilda yüzde 70 oraninda azaltmayi hedefliyoruz” diye konustu.
“5 bin binaya 5 bin yagmur suyu deposunu biz hediye edecegiz”
Sünger Kent Izmir projesinin en önemli özelliklerinden birinin Izmir’de yasayan tüm vatandaslarin katilimini esas almasi oldugunu belirten Baskan Soyer, “Projemizin iki genis çerçeveli uygulamasini vatandaslarimizla birlikte gerçeklestirecegiz. Bunlardan ilki yagmur suyu hasadi Kentimize düsen yagmuru degerlendirip yeniden dogal su döngüsüne iade edecegiz. Yagmur suyu hasadina yönelik bir tesvik sistemi uygulayarak 5 bin binaya 5 bin yagmur suyu deposunu biz hediye edecegiz. Bu uygulamayi da hemen simdi bugün itibariyle baslatiyoruz. Kentimiz çatilarina düsen su miktari, en büyük içme suyu kaynagimiz Tahtali Baraji’nda her yil biriken sudan daha fazla. Yani sehrimize düsen yagmur ne yazik ki bosa akip gidiyor, kirleniyor, taskinlar ve su baskinlarina neden oluyor. Bes bin yagmur suyu deposu ile hem su tasarrufu yapacagiz hem körfezin temizlenmesine katki vermis olacagiz ayni zamanda taskinlari ve su baskinlarini önlenmesine destek olacagiz” dedi.
10 bin yagmur bahçesi kampanyasi basliyor
Baskan Soyer ikinci çalismanin ise “Izmir’e 10 bin yagmur bahçesi” kampanyasi oldugunu vurgulayarak, “Yagmur bahçeleri için basvuruda bulunacak 10 bin vatandasimiza yapacagi yagmur bahçesinde ekecegi bitkileri biz verecegiz. Bu uygulamayi da bugün itibariyle baslatiyoruz. Izmir’de olusturacagimiz her bir yagmur bahçesiyle sokaklarimiza, caddelerimize düsen ve kanalizasyon sistemimize giden yagmur sularini engellemis olacagiz ve taskinlardan korumus olacagiz, sularimizi temizleyecek ve böylece yeniden dogaya kazandiracagiz. Sünger Kent Izmir ile bu iki uygulamanin disinda kentsel ve kirsal alanda asama asama birçok pilot projeyi hayata geçirecegiz. Izmir, mavi ve yesil bir altyapiya kavusacak. Izmir’in caddeleri, sokaklari, çatilari ve bahçelerine su yeniden toprakla bulusmak üzere akacak” ifadelerini kullandi.
“Her biri Türkiye’ye rehber”
Bu projelerin her birinin Türkiye için rehberlik edecek nitelikte oldugunu belirten Baskan Soyer, sözlerini söyle tamamladi:
“Küresel krizleri çözmeye yönelik münferit çabalarimizin tek basina ise yaramayacagi çok açik. Iste eylemlerimiz arasindaki uyum, sehirlerimizin dogayla uyumu kadar önemli. Iste bu yüzden tüm Izmirlileri Sünger Kent projemize katilmaya davet ediyorum. Gelin, hep birlikte yagmur suyu depolari ve yagmur bahçesi uygulamalariyla Sünger Kent Projesi’ni birlikte gerçeklestirelim. Hep birlikte, Izmir’in gelecegini insa edelim. Kuraklikla, taskinlarla birlikte mücadele edelim.”
Izmir’e özgü modelleme
Izmir Büyüksehir Belediyesi Baskan Danismani, jeoloji mühendisi Alim Murathan ise proje hakkinda teknik bilgi verdi. Sünger Kent projesiyle Izmir’e özgü bir modelleme yapildigini belirten Alim Murathan, baskin ile taskinlarin önlenmesi için yapilacaklari anlatti.
Basvurular basladi
Bu çalismayla Izmir Büyüksehir Belediyesi, yagmur suyunu toplayacak ev ve is yerlerine destek de olma karari aldi. Izmir Büyüksehir Belediyesi sistem kurulumu için basvuru yapilan ilk 5 bin bina için tesvik amaciyla yagmur suyu deposu verecek.
Kaynak: İHA
Türkiye’nin en genis çerçeveli yagmur suyu hasadi ile yesil dönüsümü esas alan projenin anlatildigi toplantiya Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer’in esi ve Köy-Koop Izmir Birlik Baskani Neptün Soyer, Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin bürokratlari, muhtarlar, apartman ve site yöneticileri, mülk sahipleri, resmi ve özel okullarin temsilcileri katildi.
“Dünyamizi iyilestirmenin yegâne yolu sehirlerden geçiyor”
Izmir’i Türkiye’nin ilk sünger kenti yapacak proje için konusan Baskan Tunç Soyer, dogru ve yanlis sehirlesme örneklerinden bahsederek “Kentler gezegenimizdeki yasam enerjisini kullanarak kendine gida, elektrik, esya ve hammadde üretiyor. Bunun karsiliginda geriye sadece plastik atik, karbondioksit, savas ve yoksulluk veriyor. Sehirler ve ekosistem arasindaki bu yikici iliskinin sürdürülemez oldugunu uzun zamandir çok iyi biliyoruz” dedi.
Izmir’de bu yikici iliskiyi ortadan kaldirmak için üç yildir çok ciddi adimlar attiklarini belirten Baskan Soyer, “Dünyamizi iyilestirmenin yegane yolu sehirlerden geçiyor. Kentsel nüfus orani bugün itibariyla yüzde 55’i geçti ve 2050’de bunun yüzde 68, 70’lere varmasi öngörülüyor. Yani çok net olarak görüyoruz ki gelecegin dünyasi sehirler dünyasi olacak. Iste bu yüzden, bu gezegende yasamakla ilgili ne derdimiz varsa bunun çözümünü sehirlerde üretmek zorundayiz. Bunu da basarmanin tek bir yolu var. Sehirleri doganin döngülerinin bir parçasi haline getirmek. Bu dünyadaki varligimizi sürdürmek konusunda samimiysek, baska bir sehirciligin mümkün olduguna inanmak ve bu yönde de cesur, kararli adimlar atmak mecburiyetindeyiz. Iste Izmir’de bunu yapmaya çalisiyoruz” diye konustu.
“Devrim diyebilecegimiz yepyeni bir dönemi baslatiyoruz”
Yaklasik iki yil önce 11 Büyüksehir Belediye Baskani ile Izmir’de “Kentlerde Sürdürülebilir Su Politikalari Zirvesi” düzenlediklerini hatirlatan Baskan Soyer, sözlerine söyle devam etti;
“Bu zirvede 11’i büyüksehir 22 il belediye baskanimizla ‘Baska Bir Su Yönetimi Mümkün’ demistik ve bununla ilgili bir manifesto yayinlamistik. Metnin bes temel ilkesinden biri ‘Doganin su döngüsünü koruyacagiz’ ifadesiydi. Ne yazik ki kentlerimizde 60 yili askin süredir, sonuçlari üzerinde hiç düsünülmeden doganin su döngüsü yok edilmis. Beton odakli büyüme nedeniyle suyu geçirmeyen sert yüzeyler her yeri kaplamis. Toprakla suyun arasina adeta yapay bir kabuk serilmis. Yeraltina süzülemeyen ve bu yüzden kent içinde serbest akisa geçen suyu tahliye etmek için çok yüksek maliyetli yagmur suyu kanallari yapilmak istenmis. Fakat ekonomik nedenlerle Izmir gibi birçok kentte bu süreç tamamlanamamis. Yanlis yapilasmaya iklim krizi de eklendiginde karsimizdaki sorun her gün daha da büyümüs. Bu yüzden suyun yikici gücüne dünyada ve Izmir’de artik daha sik taniklik ediyoruz. 2019 ve 2021 Subat’ta tam 3 bin 600 noktada taskin ve su baskinlari yasadik. Sel ve taskinlari önlemek ve ayni zamanda Izmir Körfezi’ni temizlemek için 2019’dan bu yana sehrimizin yagmur suyu kanali altyapisini tamamlamak için büyük yatirimlar yapiyoruz. Bugünse yagmur sularinin yönetiminde devrim diyebilecegimiz yepyeni bir dönemi baslatiyoruz. O yüzden çok heyecanliyiz. Bu dönüsümü, sürdürülebilir yagmursuyu yönetimini amaçlayan Sünger Kent Izmir projemiz ile gerçeklestirecegiz.”
“Hedefimiz Izmir’i 5 yil içinde bir sünger sehir haline getirmek”
Izmir’in üzerine serilmis beton kabugu yer yer kirarak, suyun yeniden toprakla bulusmasini saglayacaklarini ifade eden Baskan Soyer, Sünger Kent Izmir projesinin planlanmasi ve teknik altyapisini olusturmak amaciyla bir buçuk yil önce Su Kaynaklari Arastirma ve Uygulama Merkezi’ni kurduklarini söyledi.
Türkiye’nin ilk Sünger Kent yönetim modelini uygulamak için çok farkli uzmanlardan olusan bu birimin bir buçuk yil süren bir çalisma ile Izmir’e özgü bir program olusturdugunu da vurgulayan Baskan Soyer, “Bu program dahilinde Türkiye’nin ilk sünger kent yönetmeligini Büyüksehir Belediye meclisimizden Ekim ayinda geçirmistik. Arkadaslarimiz kent içinde sünger kent uygulamalarini yayginlastirmak amaciyla genis bir teknik uygulama kilavuzu da hazirladi. Bunu ilçelerimizle de paylasacak ve ilçelerimizin de benzer uygulamalari hayata geçirmesini mümkün kilacagiz. Öte yandan Izmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü akademisyenleri ve Hollandali HNS sirketi ile Bostanli ve Poligon derelerinin sünger kent konsepti planlama çalismalarini bir hayli yol alarak sonuçlandirmak üzereyiz. Hedefimiz, Izmir’i bes yil içerisinde bir sünger sehir haline getirmek. Böylelikle kent içindeki yagmur suyunun akisini bes yilda yüzde 70 oraninda azaltmayi hedefliyoruz” diye konustu.
“5 bin binaya 5 bin yagmur suyu deposunu biz hediye edecegiz”
Sünger Kent Izmir projesinin en önemli özelliklerinden birinin Izmir’de yasayan tüm vatandaslarin katilimini esas almasi oldugunu belirten Baskan Soyer, “Projemizin iki genis çerçeveli uygulamasini vatandaslarimizla birlikte gerçeklestirecegiz. Bunlardan ilki yagmur suyu hasadi Kentimize düsen yagmuru degerlendirip yeniden dogal su döngüsüne iade edecegiz. Yagmur suyu hasadina yönelik bir tesvik sistemi uygulayarak 5 bin binaya 5 bin yagmur suyu deposunu biz hediye edecegiz. Bu uygulamayi da hemen simdi bugün itibariyle baslatiyoruz. Kentimiz çatilarina düsen su miktari, en büyük içme suyu kaynagimiz Tahtali Baraji’nda her yil biriken sudan daha fazla. Yani sehrimize düsen yagmur ne yazik ki bosa akip gidiyor, kirleniyor, taskinlar ve su baskinlarina neden oluyor. Bes bin yagmur suyu deposu ile hem su tasarrufu yapacagiz hem körfezin temizlenmesine katki vermis olacagiz ayni zamanda taskinlari ve su baskinlarini önlenmesine destek olacagiz” dedi.
10 bin yagmur bahçesi kampanyasi basliyor
Baskan Soyer ikinci çalismanin ise “Izmir’e 10 bin yagmur bahçesi” kampanyasi oldugunu vurgulayarak, “Yagmur bahçeleri için basvuruda bulunacak 10 bin vatandasimiza yapacagi yagmur bahçesinde ekecegi bitkileri biz verecegiz. Bu uygulamayi da bugün itibariyle baslatiyoruz. Izmir’de olusturacagimiz her bir yagmur bahçesiyle sokaklarimiza, caddelerimize düsen ve kanalizasyon sistemimize giden yagmur sularini engellemis olacagiz ve taskinlardan korumus olacagiz, sularimizi temizleyecek ve böylece yeniden dogaya kazandiracagiz. Sünger Kent Izmir ile bu iki uygulamanin disinda kentsel ve kirsal alanda asama asama birçok pilot projeyi hayata geçirecegiz. Izmir, mavi ve yesil bir altyapiya kavusacak. Izmir’in caddeleri, sokaklari, çatilari ve bahçelerine su yeniden toprakla bulusmak üzere akacak” ifadelerini kullandi.
“Her biri Türkiye’ye rehber”
Bu projelerin her birinin Türkiye için rehberlik edecek nitelikte oldugunu belirten Baskan Soyer, sözlerini söyle tamamladi:
“Küresel krizleri çözmeye yönelik münferit çabalarimizin tek basina ise yaramayacagi çok açik. Iste eylemlerimiz arasindaki uyum, sehirlerimizin dogayla uyumu kadar önemli. Iste bu yüzden tüm Izmirlileri Sünger Kent projemize katilmaya davet ediyorum. Gelin, hep birlikte yagmur suyu depolari ve yagmur bahçesi uygulamalariyla Sünger Kent Projesi’ni birlikte gerçeklestirelim. Hep birlikte, Izmir’in gelecegini insa edelim. Kuraklikla, taskinlarla birlikte mücadele edelim.”
Izmir’e özgü modelleme
Izmir Büyüksehir Belediyesi Baskan Danismani, jeoloji mühendisi Alim Murathan ise proje hakkinda teknik bilgi verdi. Sünger Kent projesiyle Izmir’e özgü bir modelleme yapildigini belirten Alim Murathan, baskin ile taskinlarin önlenmesi için yapilacaklari anlatti.
Basvurular basladi
Bu çalismayla Izmir Büyüksehir Belediyesi, yagmur suyunu toplayacak ev ve is yerlerine destek de olma karari aldi. Izmir Büyüksehir Belediyesi sistem kurulumu için basvuru yapilan ilk 5 bin bina için tesvik amaciyla yagmur suyu deposu verecek.