Engeli Tutkusuna Engel Olamadi
Denizli’de hastaligindan dolayi tek basina yürüyemeyen ve ellerini kullanmakta zorlanan Saliha Karaduman, tutkusu olan karakalem resim ile hayata baglandi. El ve ayak bileklerindeki kaslari gelismeyen genç kiz, odasinda karakalem resim ve tasarim yaparak günlerini geçiriyor.

“Hastaligim beni eve mahkum etti”
Internetten karakalem çizimleri izleyerek resim yetenegini gelistirdigini belirten Karaduman, “Moda tasarimi okudum. Kiyafet tasarimi yapiyordum ama karakalem çizim yapmayi internetten izleyerek ögrendim. Rahatsizligim yüzünden ellerimi kullanmakta zorlansam da karakalem yapmayi ögrendim ve çok seviyorum. Hastaligim beni eve mahkum etti. Ben evde durmak istemiyorum. Resim becerimi gelistirmek, ögrendiklerimi hayata aktarmak istiyorum. Yetenekli miyim bilmiyorum ama bildiklerimi ve becerilerimi göstermek ve ögretmek istiyorum” ifadelerini kullandi.
Ellerini kullanmakta zorlandigi için karakalem bir portreyi en az 15 günde tamamlayan Saliha Karaduman, “Resim defterim ve kalemlerimi yegenimin ve annemin yardimiyla hazirliyorum. Resme basladiktan sonra 15 ile 20 gün içinde tamamliyorum. Zorlansam da karakalem çizmekten çok keyif aliyorum. Yapacak baska bir seyim olmadigi için günlerimi odamda kiyafet tasarimi ve karakalem çizimler yaparak geçiriyorum” dedi.
“Kizimin çalismasi ve hayata karismasi tek hayalim”
Saliha’nin okuldan sonra evde yasamak zorunda kaldigini belirten anne Emine Karaduman ise, kizinin resim yetenegini gelistirmek istedigini söyledi.
Karaduman, “Çok merakli, çok yetenekli. Bunlari kendi kendine ögrendi. Okul bitince evde kapandi kaldi. Ilçe merkezine gidebilecegi, kendini daha da gelistirebilecegi bir ortam olmadi. Yüksekokul mezunu. Keske bu becerilerini sergileyebilse, kendini daha da gelistirebilse ama maalesef evden çikamiyor. Kizim çok azimli. Ortaokula kadar bir aparat sayesinde okula gitti geldi. Lise ve üniversiteyi ben sirtimda getirdim götürdüm. Ellerini kullanmakta zorlansa da moda tasarimi bölümünü bitirdi. Sonra kendi kendine resim çizmeyi ögrendi. Ben hayatta oldugum sürece onu sirtimda tasirim ama Saliha kendi isini yapabilse, hayata karissa tedavisi hizlanir, morali daha iyi olur. Tek hayalim kizimin çalistigini görmek” seklinde konustu.
