Iletisim Baskani Altun Açiklamasi 'Türkiye Ve Libya, Birilerinin Bölge Üzerine Yaptigi Hesaplari Bozmustur'

Iletisim Baskani Fahrettin Altun, Türkiye ve Libya’nin Bati’nin dezenformasyon kampanyalarina maruz kaldigini ifade ederek, "Çünkü Türkiye ve Libya, birilerinin bölge üzerine yaptigi hesaplari bozmustur ve kendi çikarlari dogrultusunda sahici oyunlarini kurmuslardir" dedi.

Iletisim Baskani Altun Açiklamasi 'Türkiye Ve Libya, Birilerinin Bölge Üzerine Yaptigi Hesaplari Bozmustur'
Cumhurbaskanligi Iletisim Baskani Fahrettin Altun, Libya Ulusal Birlik Hükümeti Iletisim ve Siyasi Islerden Sorumlu Devlet Bakani Velid Ammar Muhammed el-Lafi’nin davetlisi olarak geldigi Libya’nin baskenti Trablus’ta Iletisim Forumu’na katildi.

Iletisim Baskani Altun, Libya Ulusal Birlik Hükümeti Basbakani Abdulhamid Dibeybe’nin açilis konusmasinin ardindan katilimcilara hitap etti. Katilimcilara Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in selamlarini ileten Altun, Cumhurbaskani Erdogan liderliginde Libya ve Islam dünyasiyla iliskileri güçlendirmeyi sürdürdüklerini söyledi.



Bugün küresel görünüme bakildiginda bütün alanlarda bir belirsizligin, istikrarsizligin hakim oldugunun görüldügüne dikkat çeken Altun, herhangi bir noktadaki çatisma, savas, kriz ya da salginin, dogrudan ve dolayli sonuçlariyla dünyanin en ücra yerlerini dahi etkiledigini belirtti.

Bu etkilerin siyasi, diplomatik, ekonomik, toplumsal ve insani boyutlarda ortaya çiktigini ifade eden Iletisim Baskani Altun, insanligin bugün her alanda istikrar ve öngörülebilirlik arayisi içinde oldugunu kaydetti.

Altun, “Elbette bu arayis eger adalet olmazsa, eger hakikat olmazsa ne olursa olsun karsiliksiz kalir. Karsi karsiya kalinan meydan okumalara kalici, etkili, planli ve fonksiyonel çözümler üretmek mümkün olmayacaktir. Iste böyle bir dönemde biz Türkiye olarak bölgesel krizler ve küresel ihtilaflar karsisinda gerçekçi, ahlaki, insani ve samimi çözüm yaklasimlari ortaya koymaya çalisiyoruz. Tüm imkân ve kabiliyetlerimizi bu dogrultuda kullaniyoruz” dedi.

Bu küresel belirsizlik çaginda Türkiye’nin bir istikrar adasi olarak öne çikarken, ayni zamanda istikrarlastirici bir güç olarak uluslararasi alanda kendisini konumlandirdigini vurgulayan Iletisim Baskani Altun, Türkiye’nin milli hak ve menfaatlerini koruyan, ülkenin güvenligini tahkim eden adimlari pes pese atarken, ayni zamanda yürüttükleri baris diplomasisiyle bölgesel ve küresel sorunlara çözüm önerileri sunduklarini belirtti.



“Bölgemizde ve tüm dünyada bir huzur iklimi olusturmak için çabaliyoruz’’

Türkiye’nin Rusya-Ukrayna savasinda, en basindan beri krizin büyümemesi için gayret gösterirken, üçüncü ülkelerin akil disi adim ve söylemlerle atesi körüklemelerinin karsisinda durduklarinin altini çizen Iletisim Baskani Altun, bu süreçte hem Rusya hem de Ukrayna liderleriyle görüsebilen tek liderin Cumhurbaskani Erdogan oldugunu aktardi. Bunun da kendisinin ve Türkiye’nin tesis ettigi güvenin göstergesi olduguna dikkati çeken Iletisim Baskani Altun, bu güven neticesinde Rusya ve Ukrayna’yi Türkiye’de müzakere masasinda bulusturmayi basardiklarini söyledi.

Altun, savasan taraflarin bir araya getirildigi Istanbul sürecinin, iki ülke arasinda baris görüsmeleri için en ideal zemin olma özelligini hala muhafaza ettigini bildirdi.

Rusya ve Ukrayna arasindaki esir takasinin da yine Cumhurbaskani Erdogan öncülügünde, Türkiye arabuluculugunda gerçeklestigini animsatan Iletisim Baskani Altun, söyle devam etti:

“Biz elbette ve sadece iki ülke arasinda diplomasi kanallarinin isletilmesiyle degil, bu savasin tüm dünyayi etkileyen dolayli sonuçlarinin çözümüyle de yakindan ilgilendik. Savas sürecinde Ukrayna ve Rusya’dan tahil sevkiyatinin durmasiyla olusan küresel gida krizi, Sayin Cumhurbaskanimizin iki ülke lideriyle yakin temaslari neticesinde imzalanan tahil koridoru anlasmasiyla çözüldü. Tahil koridorundaki tikanikliklarin asilmasini ve anlasmanin süresinin uzatilmasini da yine Türkiye sagladi. Avrupa’dan Afrika’ya küresel çapta olusan gida krizini çözmek için ülkemizin ortaya koydugu samimi çabalar hamdolsun basariya ulasti ve bu gayretin neticelerinden de tüm dünya istifade etti.

Simdi istiyoruz ki bundan daha fazla, az gelismis ülkeler istifade etsin. Ülkemiz yine bu savasin sebep oldugu enerji krizinin çözümüne de katki sunarak, istikrarlastirici rolünü sürdürmeye devam edecek. Görüldügü üzere, öncelikleri sadece kendi güvenlik ve refahlari olanlarin aksine, biz Türkiye olarak bölgemizde ve tüm dünyada bir huzur iklimi olusturmak için çabaliyoruz. Elbette Sayin Cumhurbaskanimizin stratejik liderligi bu süreçte çok önemli imkanlar sagliyor.”

“Batili sömürge sistemi, modern dönemin adaletsizliklerinin baslica kaynagidir”

Türkiye’nin bu yapici tutumunu simdi Cumhurbaskani Erdogan’in ortaya koydugu Türkiye Yüzyili vizyonuyla perçinlediklerini dile getiren Iletisim Baskani Altun, “Türkiye Yüzyili’nin ülkemiz, bölgemiz ve dünya için barisin, güvenin, istikrarin ve huzurun yüzyili haline gelmesi için var gücümüzle çalisiyoruz, çalismaya devam edecegiz” dedi.

Gerek küresel Covid-19 salgininin, gerek Rusya-Ukrayna savasinin, küresel belirsizlikleri derinlestirdigini ve uluslararasi sistemin eksikliklerini tekrar gün yüzüne çikardigini belirten Altun, insanligin kaderinin ortak oldugu gerçegini bize bir kez daha gösteren bu hadiseler karsisinda, bazi ülkelerin sadece kendini düsünen ya da gerçekçi olmayan yaklasimlar sergilemelerinin sorunlari daha da çetrefilli hale getirdigini söyledi.



Gelinen nokta itibariyla Bati’nin kendini merkezi ve ayricalikli bir konuma yerlestirerek dizayn ettigi uluslararasi sistemin, bugün karsilasilan sorunlarin kaynagi oldugunu gördüklerini ifade eden Iletisim Baskani Altun, “Batili sömürge sistemi modern dönemin adaletsizliklerinin baslica kaynagidir. Gelinen nokta itibariyla biz Irak’ta, Suriye’de, Filistin’de hatta Libya’da herhangi bir sekilde yasanan sorunlarin istikrarsizligin kaynagina baktigimizda Bati’nin hesaplariyla karsilasiyoruz” ifadelerini kullandi.

“Türkiye ve Libya, birilerinin bölge üzerine yaptigi hesaplari bozmustur”

Bati merkezli dünya görüsü üzerine insa edilen küresel nizama itiraz eden her ülkenin algi operasyonlariyla, dezenformasyon kampanyalariyla susturulmaya çalisildigini ya da terör örgütleriyle, siyasi ve toplumsal istikrarsizlik dalgalariyla, hesaplariyla istenen çizgiye çekilmek istendigini ifade eden Iletisim Baskani Altun, “Türkiye bu kötücül hesaplara, siyasal mühendislik çabalarina, dezenformasyonlara en fazla maruz kalan ülkelerin basinda geliyor. Ayni sekilde Libya devleti ve halki da yine Türkiye-Libya iliskileri de bu dezenformasyon kampanyalarindan, bu saldirilardan nasibini aliyor. Çünkü Türkiye ve Libya, birilerinin bölge üzerine yaptigi hesaplari bozmustur ve kendi çikarlari dogrultusunda sahici oyunlarini kurmuslardir. Hamdolsun Libyali kardeslerimiz, hiçbir adiminda gizli ajandasi olmayan Türkiye’nin niyetinin samimi oldugunu gayet iyi biliyorlar. Birlikte tarihi, cografi, siyasi, askeri, ekonomik ve kültürel baglarimizi güçlendiren adimlari ardi ardina atiyoruz. Bu ortak irade ve kararlilikla ülkelerimiz arasindaki is birligine ve dayanismaya, bölgemizdeki istikrara ve huzura kasteden hiçbir girisime firsat vermeyecegiz” degerlendirmesinde bulundu.

Iletisim Baskani Altun, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve halki olarak bundan sonra da Libya’nin ve Libyali kardeslerinin yaninda olmayi sürdüreceklerini söyledi.

Islam dünyasi ile iliskilere, hukuka da büyük bir hassasiyet gösterdiklerini ifade eden Iletisim Baskani Altun, Islam ümmetinin güncel sorunlarinin çözülmesi ve is birliklerinin güçlendirilmesi için katki sunmaya devam edeceklerini bildirdi. Bu kapsamda, her alanda oldugu gibi iletisim, medya ve enformasyon alaninda da iliskileri gelistirme, ilerletme gayesinde olduklarini dile getiren Altun, geçtigimiz ekim ayinda Islam Isbirligi Teskilati Enformasyon Bakanlari Konferansi dönem baskanligini Suudi Arabistan’dan devraldiklarini, üstlendikleri büyük sorumlulukla enformasyon, medya ve iletisim alaninda müsterek çalismalari derinlestirecek ve gelistirecek bir yaklasim içinde olacaklarini söyledi.



Iletisim Baskani Altun, Islam Isbirligi Teskilati Enformasyon Bakanlari Konferansi’nda kabul edilen Istanbul Deklarasyonu ile dezenformasyon ve Islamofobiyle mücadele açisindan oldukça kritik kararlar aldiklarina isaret ederek, “Istanbul Deklarasyonu’nda dezenformasyonla nasil mücadele edileceginin yaninda Filistin davasina olan bagliligimizi da teyit ettik. Buradan da Filistin davasina olan bagliligimizin bir kez daha altini çizerek vurguluyorum” dedi.



“Dijital terör ve dijital emperyalizme karsi ortak mücadele yürütmeliyiz”

Bugün kisi haklarini, toplum huzurunu, milli güvenligi, bölgesel ve küresel barisi hedef alan hibrit ve kompleks yeni nesil tehditlerle karsi karsi olundugunu anlatan Iletisim Baskani Altun, hakikatin perde arkasina itilmeye çalisildigi bu çagin, “Hakikat Ötesi” olarak adlandirildigini kaydetti.

Böyle bir çagda karsi karsiya kalinan önemli bir sinamanin da iletisim teknolojilerinin kötücül amaçlar için kullanilmasindan kaynaklandigina isaret eden Iletisim Baskani Altun, dijitallesmenin ve yeni teknolojilerin sundugu imkanlari birtakim menfur odaklarin, dezenformasyon, karalama kampanyasi, etki operasyonu, nefret söylemi, terörizm propagandasi ya da dijital zorbalik gibi yikici faaliyetler için kullandigini, birilerinin bile isteye hakikat krizi çikardigini söyledi.

Bu hakikat krizinin siyasetten topluma, kültürden is dünyasina, medyaya ve çok genis alanlara sirayet ettigine dikkati çeken Iletisim Baskani Altun, sunlari kaydetti:

“Hakikatin en fazla zedelendigi mecralar olarak da bugün sosyal medya platformlari karsimiza çikiyor. Kendilerini pazarladiklari kadar özgürlükçü ve tarafsiz olmayan bu platformlar, dijital fasizmden, dijital terörizmden etki operasyonlarina kadar pek çok kötücül faaliyetin yatagi ortami haline gelmis durumda. Son günlerde ’Twitter ifsalari’ olarak ortaya çikan belgeler, bu platformun içerik silme, engelleme, gizli sansür ya da hesap kapatma gibi kararlarda ne kadar keyfi ve ne kadar ideolojik davrandiklarini bir kez daha ortaya sermis oldu.

“Ülkemiz, bölgemiz ve insanlik için hakikati savunmaya, hakikati anlatmaya devam edecegiz”

Türkiye olarak karsi karsiya kaldiklari tehditlere yönelik hukuki, siyasi, diplomatik ya da askeri boyutun yaninda iletisim cephesinde de büyük bir mücadele verdiklerini vurgulayan Iletisim Baskani Altun, Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi olarak Türkiye’nin iletisimini bütünlüklü, çok yönlü ve sürdürülebilir bir kurumsal yapida yürüttüklerini kaydetti.

Baskanligin çalismalari ve Türkiye Iletisim Modeli hakkinda bilgi veren Iletisim Baskani Altun, Cumhurbaskani Sayin Recep Tayyip Erdogan’in "Daha Adil Bir Dünya Mümkün” mottosuyla bayraktarligini yaptigi hakikat mücadelesini iletisim boyutunda sürdürdüklerini ifade etti.

Türkiye aleyhine organize yürütülen pek çok dezenformasyon kampanyasini islevsiz kilmayi basardiklarini anlatan Iletisim Baskani Altun, sunlari kaydetti:

“Türkiye Iletisim Modelimizi, bu alanda gelistirdigimiz kapasite ve tecrübeyi, dostlarimizla paylasmaya haziriz. Uluslararasi alanda yasanan kriz ve belirsizlikler karsisinda çok daha güçlü, çok daha dayanikli bir uluslararasi toplumun insasi adina dost ve kardes ülkelerle iletisim alaninda is birlikleri yapmaya açigiz. Biz öyle inaniyoruz ki hakikat her zaman kazanacak, dünyayi hakikat kurtaracak. Biz hakikat için mücadelemizi sonuna kadar sürdürecegiz. Sayin Cumhurbaskanimiz, Türkiye Iletisim Modeli’nin, insanlarin haber alma hakkini her seyin üstünde tutan, hakikat odakli yeni bir iletisim anlayisi arayisinin bir ürünü oldugunu belirtiyor. Cumhurbaskanimiz bu modelin gayesini de ’hakikat dairesi içerisinde demokrasi ve uluslararasi hukuktan güç alan bir iletisim anlayisini hem savunmak hem de uygulamada tesis etmek’ olarak açikliyor. Biz de bu dogrultuda ülkemiz, bölgemiz ve insanlik için hakikati savunmaya, hakikati anlatmaya devam edecegiz. Hakikatin hâkim oldugu bir iletisim ortaminin insasina katkida bulunmayi sürdürecegiz.”

Iletisim Baskani Altun, konusmasinin ardindan Libya Basbakani Dibeybe ile forum kapsaminda düzenlenen sanat sergisini gezdi.
Kaynak: İHA