Bu Suda Yikananin Hastaliktan Kurtulduguna Inaniliyor Açiklamasi 4 Asirdir Sifa Dagitiyor

Kahramanmaras’ta “Uyuz Pinari Çesmesi” olarak bilinen hamam 4 asirlik geçmisi ile dikkat çekerken, günümüzde hala çesitli hastaliklara sifa olduguna inaniliyor.

Bu Suda Yikananin Hastaliktan Kurtulduguna Inaniliyor Açiklamasi 4 Asirdir Sifa Dagitiyor
Dulkadiroglu ilçesindeki Isa Divanli Mahallesi’nde bulunan Uyuz Pinari Hamami, 4 asirlik tarihi geçmisi ile basta uyuz olmak üzere cüzzam ve cilt hastaliklarina iyi geldigine inaniliyor. Birinci görüse göre, 2. Selim tarafindan Hicri 978 / Miladi 1570 yilinda yaptirilirken, ikinci görüse göre ise Osman Çelebi bin Isa Divan tarafindan Miladi 1550’de yaptirildigi yer alan hamamin; Romalilar, Bizanslilar, Müslüman Araplar, Selçuklular, Dulkadirliler ve Osmanlilar tarafindan kullanildigi kaydedildi. Tarihi yapi, Dulkadiroglu Beyligi döneminde ise cüzzam hastalarinin tedavi edildigi yer olarak dikkat çektigi biliniyor. Özellikle Roma döneminden baslayarak Kahramanmaras’ta ve bölgede cilt hastalarinin, özellikle cüzam hastalarinin bölgeye gelerek sifali suda yikanarak rahatsizliklarindan kurtuldugu ifade ediliyor.

2006 yilinda yenilendikten sonra vatandaslara su vermeye devam eden tarihi yapi, içerisinde hastalarin banyo yapabilecegi sekilde yeniden ayaga kaldirilarak günümüzde sifa arayan vatandaslardan ilgi görüyor.

Hamam hakkinda bilgi veren mahalle sakini 67 yasindaki Erol Gökduman , “Uyuz Pinari, Asurlular zamanina kadar dayanan bir suyumuzdur. Asurlular zamaninda cüzzamli hastalara sifa oldugu biliniyor. Su anda da çevre illerden gelen hastalara da sifa veriyor. Hatta bir doktor buraya gelerek çare bulamadigi kuru kasinti sorunun çözdü” dedi.

Özellikle cilt hastaliklarinin giderilmesi için Uyuz Pinari’na gelinmesi gerektigini dile getiren Gökduman, “Sifa niyetine gelen herkes sifa buluyor. Buraya disaridan gelen çok insan var. Bu su baska birilerinin elinde olsa daha kiymetli olurdu. Ben burada çocuklugumdan beri yikanirim ve hatta yaz aylarinda 2 güne bir yikanirim. Ben kasinti nedir bilmem. Bu sifali suyumuzun degerini bilelim” diye konustu.

Kaynak: İHA