Kisin Göz Problemleri Artiyor

Kis aylarinda gribal enfeksiyonlarin artmasina paralel olarak göz hastaliklarinda da artis görülürken, uzmanlar vatandaslari bu konuda dikkatli olma konusunda uyariyor.

Kisin Göz Problemleri Artiyor
Medicana Bursa Hastanesi Göz Hastaliklari Uzmani Op. Dr. Adnan Ipçioglu, kis aylarinda göz sagligi sorunlarina dikkat edilmesi gerektigini açikladi.

Kis aylarinda sik karsilasilan göz problemleri konusunda bilgi veren Op. Dr. Adnan Ipçioglu, ”Hastalarimiza kis aylarinda rahatsizlik veren sorunlardan biri de göz kurulugudur. Kisin havalar yagisli ve karli geçmesine ragmen nem orani düsük oldugundan hava oldukça kurudur. Ayrica kis boyunca yanan kaloriferler, çalisan klimalar yeterince havalandirilmayan kapali ortamlar bu etkilerin daha da artmasina yol açar. Özellikle uzun süre bilgisayar karsisinda çalisan meslek gruplari kuru göz rahatsizligi açisindan risk altindadirlar. Çünkü uzun süreli konsantrasyon gerektiren durumlarda insanlardaki mevcut göz kirpma sayisi azalmakta ve gözler daha çabuk kurumaktadir. Gözlerde batma, sulanma ve kizariklik seklinde kendini gösteren göz kurulugunda, hastalara önerilerimiz, çalisilan ortamin nemlendirilmesi, bilgisayar karsisinda daha sik göz kirpma ve göz hekiminin önerecegi gözyasi damlalarinin kullanilmasi seklindedir" dedi.

Bir diger problemin de gözde sulanma, kizariklik, çapaklanma ile baslayan konjonktivitler olarak adlandirilan sorun oldugunu ifade eden Ipçioglu, "Kis aylarinda virüslere bagli hastaliklarin artmasina paralel olarak özellikle gribal enfeksiyonlarin artis gösterdigi dönemlerde viralkonjonktivitin görülme sikligi artmaktadir. Toplu yasam alanlari bu açidan risk altindadir. Hastalik gözde kizariklik, sulanma, çapaklanma ve isiga karsi hassasiyet artisi seklinde sikayetlere neden olur. Genellikle tek gözde baslayip daha sonra diger gözde de sikayetler ortaya çikar. Gözün kornea dedigimiz saydam tabakasini tutarak görme azalmasi yapabileceginden en kisa zamanda bir göz hekimine basvurmak gerekir. Hastaliktan korunmak için özellikle gözlerin çok ovulup kasinmamasina, baskasina ait havlu, makyaj malzemesi ve benzeri sahsi esyalarin kullanilmamasina, bu tür hastalik belirtileri olan kisilerle yakin temastan kaçinilmasina ve el hijyenine dikkat edilmesi gerekir" diye konustu.

Ultraviyole isinlarinin da göz açisindan riskleri oldugunu belirten Op. Dr. Adnan Ipçioglu, "Kis aylarinda sicakligin az olmasi, ultraviyole isinlarinin zararli etkilerinin de daha az oldugu anlamina gelmiyor. Kisin karlarin olusturdugu parlama ve yansimalar bu etkileri daha da arttirmaktadir. Bu nedenle disarida uzun süre vakit harcama egiliminde olan çocuklar, açik havada çalisan isçiler ve kar sporu yapanlar risk altindadir. Yasa bagli katarakt, yasa bagli makula dejeneresansi, pterjium, ve göz çevresi cilt kanserleri günes isigina bagli göz hastaliklarindan bazilaridir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA