Devlet Su Isleri 69 Yasinda

Devlet Su Isleri (DSI) Genel Müdürlügünden DSI’nin 69 yasina girmesiyle ilgili, “18 Aralik 1953 yilinda kabul edilen 6200 sayili Kanun ile teskilatlanan DSI Genel Müdürlügü, 69 yildir suyun gücünü milletle bulusturuyor” denildi.

Devlet Su Isleri 69 Yasinda
DSI Genel Müdürlügünden yapilan açiklamada, DSI’nin Türkiye’nin yer üstü ve yer alti sularinin zararlarini önlemek ve bunlardan faydalanmak amaciyla su kaynaklarinin planlamasindan sorumlu bir kurulus oldugu hatirlatilarak, 26 bölge müdürlügünde görev yapan yaklasik 24 bin personeli ile faaliyetlerini Tarim ve Orman Bakanligi’na bagli olarak sürdürdügü ifade edildi.

Açiklamada, DSI’nin basta içme, kullanma ve sanayi suyu üretimine yönelik tesisler olmak üzere, hidroelektrik enerji üretimi, tarimsal sulama, atiksu aritimi, taskin kontrolü gibi çok genis bir yelpazede mühendislik yapilarini hizmete sundugu ve arazi toplulastirma çalismalarini yürüttügü kaydedildi.

“Gelistirdigi projeler ile suyun güçlü etkisini yurt sathina yaymayi hedefleyen DSI, aralarinda dünyada ilk kez uygulanan sistemlerin, en yüksek ve büyük barajlarin, en uzun sulama kanallarinin ve içme suyu maksatli tünellerin de yer aldigi binlerce su yapisini milletimizin istifadesine sunmustur” ifadeleriyle DSI’nin önemine dikkati çekilen açiklamada, su ifadelere yer verildi:

“DSI, dünyanin sayili entegre projeleri arasinda yer alan Güneydogu Anadolu Projesi (GAP) ve Konya Ovasi Projesi (KOP) gibi bölgesel projeleri de hayata geçirmektedir. Her bölgenin özellikleri, ihtiyaçlari ve potansiyeli çerçevesinde gelistirilen bu projeler ile yerelden ülke geneline uzanan bir refah zinciri olusturmak hedeflenmistir. Bu projelerin tamamlanan ve her biri basli basina dev tesisler olan ünitelerinden halihazirda önemli ölçüde katma deger elde edilmektedir. 1954 yilindan bu yana ’su vatandir’ anlayisiyla çalismalarini sürdüren DSI, isletmeye aldigi baraj ve göletler ile 183 milyar metreküplük su depolama kapasitesi gelistirmistir. DSI tarafindan hayata geçirilen projeler ile 4,7 milyon hektar arazi sulamaya açilmis, yaklasik 2 milyon hektar alan taskin zararlarindan korunmustur. Hizmete alinan içme suyu tesisleri ile yillik 5 milyar metreküp memba kalitesinde içme suyu temin edilmektedir.”

Ayrica açiklamada, DSI’nin insa ettigi hidroelektrik santraller ile yillik ortalama 45 milyar kilovatsaat temiz enerji üretildigi belirtilerek, “DSI, aziz milletimizden aldigi cesaret ile suyun gücünü milletle bulusturacak projeleri hayata geçirmeye kararlilikla devam edecektir” denildi.
Kaynak: İHA