Kütahya'da Doktorlarin Tedavi Basarisi

Kütahya’da ilk kez bir hastanin kalbindeki delik, kapali yöntemle ve ameliyata gerek kalmadan kapatildi.

Kütahya'da Doktorlarin Tedavi Basarisi
23 yasindaki Asli Sahin, bir süre önce nefes darligi sikayetiyle Kütahya Evliya Çelebi Egitim ve Arastirma Hastanesine basvurdu. Yapilan tetkiklerde Sahin’in kalbinde delik oldugunu tespit edildi. Bunun üzerine Yetiskin Kardiyolojisi Klinigi’nden Prof. Dr. Mehmet Ali Astarcioglu, Doç. Dr. Taner Sen, Çocuk Kardiyolojisi Klinigi’nden Doç. Dr. Rahmi Özdemir, Izmir’den destek amaçli gelen Prof. Dr. Nazmi Narin ve Dr. Kaan Yildiz ile birlikte ekip çalismasi gerçeklestirdi. Ameliyatsiz ve kapali yöntemle yapilan operasyonda Asli Sahin’in kalbindeki delik basariyla kapatildi.

Kardiyoloji Klinigi Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Ali Astarcioglu, "Kütahya’da ilk basarili sinüs venosus tipi atriyal septal defekt kapatma islemi yapildi. Ekip olarak, 23 yasindaki genç hasta Asli Sahin’e basarili bir islem gerçeklestirerek hastanemizde ilkleri yasamaya devam ediyoruz. ’ASD lokalizasyonuna göre sekundum, primum, sinüs venosus ve koroner sinüs tip olmak üzere dört farkli sekilde görülebilir. Bunlardan sekundum tip ASD disinda digerlerinin tedavisi açik kalp cerrahisidir. Sinüs venosus tipi ASD, tüm ASD lerin yüzde 5-10’unu olusturur. Sag kalbe gelen büyük toplardamarlar ile sol kulakçigi ayiran atriyum dokusunun gelisim bozuklugu sonucu olusur. Sinüs venosus atriyal septal defektlerin görüntülenmesi ve tedavisinde son birkaç yilda önemli bir paradigma degisikligi oldu. Bu gelismelerin sonucu olarak kapali stentler artik bu defektlerin perkütan (Ameliyatsiz) olarak kapatilmasina imkan sagladi” diye konustu.

Çocuk Kardiyoloji Uzmani Doç. Dr. Rahmi Özdemir, hastanin sagligina kavusmasinin kendilerini sevindirdigini kaydetti.

Asli Sahin de kendisini sagligina kavusturan doktorlara ve hastane personeline tesekkür etti. Sahin, birkaç gün gözetim altinda tutulup, kontrolleri yapilarak hastaneden taburcu edildi.

Kütahya Il Saglik Müdürü Dr. Eser Senkul, hasta Asli Sahin ile ailesine ’Geçmis olsun’ dileklerini ileterek, Hastane Bashekimi Doktor Ögretim Üyesi Sertas Erarslan’a ve islemi gerçeklestiren ekibe tesekkür ederek basarilar diledi.
Kaynak: İHA