2023 Bütçe Görüsmeleri

Içisleri bakani Süleyman Soylu, “Türkiye’de uyusturucu suçundan hapishanelerdeki tutuklu sayisi 15 Temmuz’da 36 bindi, oysa bugün 120 bin sayisini asti. Bu yilki sayi, 15 Temmuz’da 81 bin uyusturucu operasyonu vardi, 3 kati astik. Bugünkü sayi ise 223 bin operasyon yapiyoruz yilda” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda Içisleri Bakanligi, Saglik Bakanligi ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligi 2021 Yili Kesin Hesap Kanun Teklifleri ile 2023 Yili Bütçe Kanun Teklifleri görüsülüyor.

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, teröristlerle ilgili olarak, “Dogrudur, biz hepsini ayakkabi numaralarini, isimlerini, fotograflarini biliyoruz. Sadece biz bilmiyoruz, ABD de, Avrupa da, PKK terör örgütü de biliyor, herkes biliyor. Bu gazi Meclis’in çatinin altinda PKK’nin avukatligini yapan HDP de biliyor” ifadelerini kullandi.

Soylu, uyusturucu ile mücadele konusunda, “Türkiye’de uyusturucu suçundan hapishanelerdeki tutuklu sayisi 15 Temmuz’da 36 bindi, oysa bugün 120 bin sayisini asti. Bu yilki sayi, 15 Temmuz’da 81 bin uyusturucu operasyonu vardi, 3 kati astik. Bugünkü sayi ise 223 bin operasyon yapiyoruz yilda, halen bitmedi. Tüm bu saha baskisinin sonunda madde baglantili ölümler yüzde 71 azaldi. 2017’de uyusturucudan hayatini kaybedenlerin sayisi 941’di. 2021’de bu rakam 941’den 270’e düstü” dedi.

Saglik Bakani Fahrettin Koca, piyasada bulunamayan ilaçlar ilgili olarak, “Piyasada eksikligi hissedilen ilaçlar oldugunu inkâr etmek gibi bir düsüncem yok. Ancak gerek ilaç etken maddelerinin tedariki ile ilgili küresel arz sorunu, gerekse kur farki kaynakli fiyatlama problemi var. Bir baska sorun da kur güncellemesinin dönemsel olarak yilda bir kez, Subat ayinda gerçeklesmesidir. Bu tarih yaklastikça stok sorunlari bas göstermektedir. Sorunun farkindayiz ve çözümümüz var. Müsterih olunuz” seklinde konustu.

Hasta kabul ile ilgili sorunlara deginen Koca, “Saglik sisteminin hasta kabul etme kapasitesi konusunda sorun yok. Fakat alinan, ama iptal edilmeden gelinmeyen randevular, sorunu öncelikli bazi hastalarimizin randevu almalarini zorlastiriyor” ifadelerini kullandi.

HPV taramalarina iliskin Koca, “HPV taramalarinda yerli test kiti uygulamasina önümüzdeki günlerde basliyoruz. HPV asisi içinse, yas gruplarini dikkate alan bir planin hazirligindayiz. Türkiye Yüzyilinin sagliktaki anitsal projelerinden biri olarak Saglik Vadisi projesini en azindan bir cümleyle anayim. Saglik Vadisi, saglik teknolojilerinde devasa boyutlarda bir üretim projesidir. Seçilmis insan kaynagi istihdamini esas almaktadir” diye konustu.

SMA’da ilaç tedavisine iliskin konuda Koca, “Bildiginiz gibi evlilik öncesi tarama programimiza SMA taramasini dahil ettik. Evlenmek isteyen çiftlere SMA taramasi yapiliyor ve risk varsa yeni kurulan bu aile bu konuda uyariliyor. Alternatif yöntemlerle ise saglikli bebek sahibi olmak mümkün olabiliyor. Yeni dogan bebeklerde de SMA taramasi programa alindi ve uygulaniyor. Her yeni dogana SMA taramasi yapiyoruz. Dünya’da hem evlilik öncesi hem yenidogan taramasi yapan tek ülkeyiz. Geçen yilin sonunda baslayan SMA tarama programiyla, evlilik öncesinde 493 bin kisiye tasiyicilik testi, bu yilin Mayis ayinda baslayan tarama programiyla da yeni dogan 635 bin bebege SMA taramasi yapildi. Bu taramalar tüm dogumlari kapsiyor” diye konustu.

Koca söyle konustu:

“85 yasindan büyüklerimiz için her birini bir hekim arkadasimiza emanet etmek istiyoruz. Yeni düzenlememizle büyüklerimiz artik saglik hizmetini alirken tek bir hekim tarafindan yakindan takip edilip yönlendirilecekler. Bu hepimizin üzerinde bir sorumluluktur. Hepimiz saglikla o günlere ulastigimizda böyle bir muameleyi hak ediyoruz. Bu konuda hazirliklarimizi yaptik. Yakinda ilan edecegiz.”

85 bin personel alacaklarini ifade eden Koca, “Alimini ilan ettigimiz 85 Bin saglik personelinin 42 bin 500’ünün atamasini simdi yapiyoruz. Diger yarisini pesinden hemen alacagiz. Bu personel içinde 32 bini polikliniklerimizde hizmet verecek olan tibbi sekreterlerden olusuyor. Bu sayede hekimlerimizin is yükünü azaltip verimliligini artirmayi hedefliyoruz. Ayrica hekim istihdaminda zorlanilan yerler için ihdas edilen 27 bin sözlesmeli hekimle, yilbasindan itibaren sözlesmeler yapilacak” dedi.

Hifzisihha Enstitütsü konusunda Koca, “Yillar sonra yeniden asi üretir hale geldik. Rahmetli Refik Saydam’in ruhunu sad edecek Hifzissihhayi yeniden insa ediyoruz. Bagisiklama programimizdaki asilarin %86’sini yeni Hifzissihha’da kendimiz üretecegiz. Ayrica Suçiçegi, Hepatit ve Kuduz asilarinin teknoloji transferi ile üretilecegi üç yeni tesis projemiz ise ihale asamasindadir” ifadelerini kullandi.

Etlik Sehir Hastanesi’nin kapatilmasiyla diger hastanelerin kapatilacagina iliskin iddialara Koca, “Ayrica yeni hastanelerimiz açilirken eskiyen hastanelerimizi kapatacagimiza yönelik haksiz ithamlari da kabul etmiyoruz. Etlik Sehir hastanesini açtik ama mevcut hastanelerimizi kapatmadik. Fiziksel kosullari çok kötülesenler var. Bunlari ise yeniliyoruz. Her birini kapatmak söyle dursun daha modern sekilde hizmete almak istiyoruz”seklinde konustu.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, 6 yasindaki çocuk istismari magduruna iliskin, “Magdur 30 Kasim 2020’de savciliga müracaat ediyor, 4 Aralik 2020’de ilk kabul birimimize aliyoruz. 8 Aralik 2020’den itibaren magdur kuruluslarimizda kalmaya devam ediyor. Bu süre içerisinde magdurun psikososyal destegi, saglik destegi, okuma yazmasi yok, egitimi yok, ilkokul diplomasi aliniyor. Çocugu var beraberinde, çocugunun bebeklik asilari tam degil, bunlari tamamliyoruz. Magdura meslek egitimi veriyoruz, asçilik egitimi aliyor, Ingilizce ögreniyor ve hayatini kendisi kendi basina idame ettirecek sekilde yetisiyor. Uzun süre gizliligini saglamak için gerekli çalismalari yapiyoruz ve beraberinde çok uzun süre gizliligi saglamak için çalismalarini yapiyoruz. Ne zaman kamuoyu haberdar oldu bu konudan? Bu konudan kamuoyunun haberinin oldugu tarih davanin açildigi tarih. Dava bize 2 Aralik 2022’de ihbar edildi. Biz ayni tarihte, 2 Aralik 2022’de davaya müdahil olduk, ayni gün, ayni gün. Açiklamamizi geç yaptigimiz için arkadaslar elestiriyorlar. Evet, üç gün sonra yaptik açiklamayi. Neden? Dolayisiyla can güvenligini riske etmemek, kendisinin ve çocugunun can güvenligini riske etmemek, açik kaynaklara ne kadar bilgi yansidigini tam olarak ögrenebilmek için bir süre bekledik. Dolayisiyla konu son derece açik. Biz araliksiz bir biçimde magdurun ihtiyaci olan her türlü destegi saglamisiz, dava bize ihbar edildigi gün, ihbar edildigi gün -bakin, altini çizerek söylüyorum- o gün davaya müdahil olmusuz ve davayi en basindan beri takip etmisiz. Dolayisiyla bunu bir defa milletimizle bir paylasmak istiyorum” ifadelerini kullandi.

Yanik söyle konustu:

“Kandil baronlarinin el ele göz göze oturdugu 10 yasinda, 12 yasinda kiz çocuklarina ses çikarmayanlar gelip burada bana ahlak dersi vermesin. Kimsenin ne CHP’nin ne HDP’nin ne herhangi bir baskasinin bize bu konuda ders verecek yetkinligi yok. Bize bu konuda ders verecek hakkiniz yok. Sizin siciliniz çok kötü, sizin siciliniz çok karanlik; sizin siciliniz tacizde karanlik, sizin siciliniz basörtüsünde karanlik, sizin siciliniz insan haklarinda karanlik, siz karanligin ta kendisininiz. Siz karanligin ta kendisisiniz, siz karanliginizi yansitacak yer ariyorsunuz, siz karanliginizi yükleyecek yer ariyorsunuz. "Su konulari siyasete alet etmeyelim." derken söyledigim sey buydu. "Bu çocuklar siyasetin malzemesi olmasin." derken söyledigim sey buydu. Siz bunu hep yaptiniz, hep yaparsiniz ama biz buna izin vermeyecegiz. Ne kadar ugrassaniz o çocuklarin bedenlerini istismar edemeyeceksiniz, bu kadar basit. Dönün kendi ayiplarinizla bir yüzlesin, kendi suçlarinizla bir yüzlesin; ondan sonra gelin konusalim.”
Kaynak: İHA