Ayakkabida Tamir Dönemi

Bitlis’in Tatvan ilçesinde havalarin sogumasiyla birlikte kislik ayakkabilar tamircilerin elinde yeniden sekil almaya basladi.

Ayakkabida Tamir Dönemi
Karin baskenti olarak bilinen Bitlis’te son zamanlarda artan soguk hava ile yagislara karsi tedbirini almak isteyen vatandaslar, ayakkabi tamircilerinin yolunu tuttu. Kis mevsiminin kapiyi çalmasiyla birlikte kislik ayakkabilarinin tamir ve bakimini yaptirmak isteyen vatandaslar, esnafin da yüzünü güldürdü. Tatvan ilçesinde kislik ayakkabi ihtiyaci duyan özellikle dar gelirli vatandaslar, yeni ayakkabi almak yerine eski ayakkabilarini tamir etmek için ayakkabi tamircilerinde yogunluk olusturdu. Babasindan devraldigi ayakkabi tamirati meslegini 13 yildir devam ettiren Murat Arici, son günlerde ayakkabi tamirinde is yogunlugunun arttigini söyleyerek, vatandaslarin artan ayakkabi fiyatlarina alternatif olarak tamir ettirme yoluna gittigini belirtti.



“Kis aylarinda islerimiz asiri yogun oluyor”

Havalarin sogumasiyla islerinde yogunlugun olustugunu dile getiren Arici, “Bu meslegi 21 yil babam yapti. Babamdan sonra da 13 yildir kardeslerimle beraber yapiyoruz. Kardeslerim de bana yardim ediyorlar. Kis aylarinda islerimiz asiri yogun oluyor. Bazi vatandaslarin su çeken ayakkabilari oluyor ve onarim yapiyoruz. Her türlü hizmeti sunuyoruz. Geçen seneye oranla bu sene yogunlugumuz daha fazla. Çünkü bu yil ayakkabilarin fiyati asiri yüksek. Tabi bir ayakkabi fiyatina baktigimiz zaman en normali bin TL. Bin TL’den daha düsükleri de var yani kalitesine ve markasina göre fiyati da degisiyor. Tabii bunu alan var, alamayan var. Bu süreçte insanlar ceplerine bakiyor. Parasini idareli kullanmaya çalisiyor. Bizler de elimizden geldigince tamir etmeye çalisiyoruz” ifadelerini kullandi.

“A’dan Z’ye ayakkabi onarim masrafi 150 TL oluyor”

Ayakkabi tamirinin daha tasarruflu oldugunu belirten Arici, “Genelde kislik botlari tamir etmeye çalisiyoruz. Örnegin bir ayakkabinin tabani yirtiliyor ve yeni alamayan insanlar var. Bize getiriyorlar ve tabanini onariyoruz. Bir ayakkabinin A’dan Z’ye onarim masrafi 150 TL oluyor. Bazi ayakkabilarin onarimi ise 5 TL oluyor. Yani ayakkabinin isçiligine göre fiyati da degisiyor” dedi.



“Bir ayakkabi fiyati 500 TL’den basliyor”

Ayakkabi fiyatlarinin artisindan dolayi yeni ayakkabi alamadigini söyleyen Nurettin Eligümüs de, “Hayat sartlarindan dolayi ayakkabi alamiyoruz. Maddi ihtiyaçlarimiz gerçekten çok kisitli. Yeni elbise ve ayakkabi almak lüks oldu. Ne kendimize ne de ailemize alamiyoruz. Önümüz kis ve imkanlar zor. Bir ayakkabi almaya kalkiyoruz 500 TL’den basliyor ve o kadar para vermeye imkanimiz yok. Bizler de mecburen eski ayakkabimizi dikip dikip giyiyoruz” diye konustu.

Rahmi Salumlu adli vatandas ise kis sezonunun yavas yavas kendini göstermeye basladigini söyleyerek, “Ayakkabi almaya kalkiyoruz ama hayal ettigimiz rakamdan çok daha yüksegi çikiyor. Biz de ayakkabimizi dikmek için tamirciye geldik. Istiyoruz ki ayakkabi fiyatlari daha uygun olsun. Herkes de yararlansin. Ama maalesef getirip 30 TL’den diktiriyoruz. Bu kis sezonunda ne yapacagimizi bilemiyoruz. Allah yar ve yardimcimiz olsun” seklinde konustu.

Kaynak: İHA