Fotofest Ile 'Kökler'e Iniyoruz

Büyüksehir Belediyesi’nin Bursa Kent Konseyi ve Bursa Fotograf Sanati Dernegi (BUFSAD) isbirliginde ‘Kökler’ temasiyla bu yil 12’ncisi düzenledigi Uluslararasi Fotograf Festivali’nin (BursaFotoFest) konuk ülkesi, TÜRSOY üyesi Türk devletleri olacak.

Fotofest Ile 'Kökler'e Iniyoruz
Türkiye’nin ilk, dünyanin ise sayili etkinliklerinden olan ve 12’inci yilinda ‘Kökler’ temasiyla 2-9 Aralik tarihleri arasinda yapilacak BursaFotoFest’in tanitimi, BUSKI Konferans Salonu’nda gerçeklestirildi.

Toplantiya; Bursa Kent Konseyi Baskani Sevket Orhan, BUFSAD Baskani Serpil Savas, Küratör Beyhan Özdemir ve Yardimci Küratör Fahrettin Beceren de katildi.

9 Aralik’a kadar sürecek olan etkinlik çerçevesinde sergilerin yani sira gösteriler, sanatçi konusmalari, ustalarla söylesi ve portfolyo degerlendirmeleri gibi birçok yan organizasyon da düzenlenecek. BursaFotoFest’in mekani, her yil oldugu gibi bu yil da Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi (Merinos AKKM) olacak.

16 ülke 200 fotografçi

Küratörlügünü Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotograf Bölümü Ögretim Üyesi Doç.Dr. Beyhan Özdemir’in üstlendigi BursaFotoFest 2022’ye ‘Türkiye, ABD, Azerbaycan, Bosna Hersek, Brezilya, Bulgaristan, Ingiltere, Iran, Ispanya, Italya, KKTC, Kazakistan, Kirgizistan, Özbekistan, Romanya ve Sirbistan’dan’ 200 fotograf sanatçisi katilacak. Festivalde 116 sergi ve 45 fotograf gösterisi yer alacak, etkinlik boyunca 2000’den fazla fotograf sergilenmis olacak. Sergiler, Merinos AKKM Fuar Alani’na kurulacak özel alanlarda fotograf severler ile bulusacak. Festival çerçevesinde, gösteriler, sanatçi konusmalari, ustalarla söylesi ve portfolyo degerlendirmeleri gibi birçok yan etkinlik de düzenlenecek.

Bulgaristan’dan Vera Haciska, Italya’dan Valter Bernardesi ve Vircilyo Bardosi, Ispanya’dan Gabriel Brau Gelabert, Sirbistan’dan Vladimir Zivojivoniç, Özbekistan’dan Kurtveliyev Ernes Fevzieviç ve Azerbaycan’dan Nurlan Tahirli ile Türkiye’den sevilen oyuncu Engin Altan Düzyatan, Timurtas Onan, Dora Günel ve Tahir Ün’ün eserleri, etkinlikte fotograf severlerle bulusacak. Festivalin onur konugu ise Türkiye’nin fotograf dalinda ilk akademisyeni olan Prof. Dr. Güler Ertan olacak.

Festivalde; Bursa’nin yani sira Adiyaman, Ankara, Antalya, Aydin, Balikesir, Eskisehir, Gaziantep, Giresun, Istanbul, Izmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Mardin, İçel, Mugla, Nevsehir, Sakarya, Samsun, Tokat ve Van’dan fotografçilarin sergileri de yer alacak. Festivalin konuk ülkesi ise Bursa’nin 2022 Türk Dünyasi Kültür Baskenti olmasi nedeniyle TÜRKSOY üyesi ülkeler olacak. Bu baglamda Azerbaycan, KKTC, Kazakistan, Kirgizistan ve Özbekistan’dan fotografçilar, eserleri ile organizasyona deger katacak.

Bursa Kent Konseyi Baskani Sevket Orhan, fotografin geçmisten gelecege uzanan köprü oldugunu belirterek, Türkiye’nin ilk, dünyanin ise sayili fotograf festivallerinden biri olan Fotofest’in 12’incisini gerçeklestirecek olmanin mutlulugunu yasadiklarini söyledi.



BUFSAD Baskani Serpil Savas da Bursa’nin fotograf sehri oldugunu, dört mevsimi dolu dolu yasadigini vurguladi. Savas, festivalin 12’ncisinin düzenlemesine büyük katki saglayan Büyüksehir Belediyesi ile Bursa Kent Konseyi’ne tesekkür etti.

Festivalin Küratörü Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotograf Bölümü Ögretim Üyesi Doç.Dr. Beyhan Özdemir ise Türkiye’de birçok belediyenin çesitli fotograf ya da sanat etkinlikleri yaptigini, ancak bunlarin bireysel ya da ara verilmis festivaller oldugunu söyledi.

Özdemir, Bursa’nin 12 yildir araliksiz sürdürdügü Türkiye’nin en genis ve katilimli fotograf festivalinin hem kentin hem de Türkiye’nin tanitimina büyük katkilar sagladigini vurguladi.

Yardimci Küratör Fahrettin Beceren de tüm sanatseverleri Fotofest’e davet etti.
Kaynak: İHA