Balikesir'de Suya Indirim

Balikesir’de su fiyatlarina yüzde 10 ile yüzde 50 arasinda indirim karari alindi. Su tarifelerinde kademesine göre yüzde 10 ile yüzde 30 indirim karari alinirken, üniversite ögrencilerine ise yüzde 50 indirim uygulamasi baslatildri.

Balikesir'de Suya Indirim
BASKI Kasim Ayi Olagan Genel Kurul Toplantisi’nin ardindan su tarifelerde yapilacak indirim oranlari belirlendi. Bu karar dahilinde; 1 kademe tüketimde yüzde 10, 2. ve 3. Kademe tüketimde yüzde 30 indirim uygulandi. Ayrica ögrenci belgesiyle BASKI’ye basvuran üniversiteliler suyu yüzde 50 indirimli kullanabilecekken, sosyal yardim alarak geçimini saglayan vatandaslara da yüzde 20 indirim uygulanacak.

Balikesir Su ve Kanalizasyon Idaresi Genel Müdürlügünün (BASKI) Kasim Ayi Olagan Genel Kurul Toplantisi’nin 3. Birlesiminde alinan kararlar dogrultusunda su tarifelerinde yapilan düzenlemeler belirlendi. Balikesir Büyüksehir Belediye Baskani Yücel Yilmaz’in baskanliginda gerçeklestirilen Genel Kurul’da; öncelikle her ay TÜFE uygulamasi ile fiyat güncellemesi yapilan su birim fiyatlari 1 Aralik 2023 tarihinden itibaren iptal edilerek TÜFE artis oranlari artik faturalara yansitilmayacak. Bu uygulamada abonelerin faturalarinda geçen yila göre oranlanirsa yaklasik yüzde 85 oraninda yapilan artis uygulanmayarak Balikesir’de su birim fiyati sabit kalacak. Böylece Balikesir 30 Büyüksehir Belediyesi arasinda, TÜFE zammini iptal eden 7 belediyeden biri oldu.

Üniversiteliye indirimli su müjdesi

Su tarifelerindeki kademe uygulamasinda 1. Kademede abonelere 12 ton su imkâni saglanirken bu oran 15 tona, 2. Kademede abonelerimize 24 ton su imkâni saglanirken bu oran 30 tona, 3. Kademede 24 ton üzeri su imkâni saglanirken bu oran 30 tona çikarilarak kademe araliklarinda degisiklik yapildi. Yapilan bu uygulama ile tüketim miktarlarina bagli olarak düsük tüketimlerde yüzde 10 a kadar yüksek tüketimlerde yüzde 30 a kadar indirimin faturalara yansitilmasi saglandi. Ayrica 3. Kademe su birim fiyati ile 2. Kademe su birim fiyati arasindaki yüzde 30’luk fiyat farki 1 TL’ye düsürüldü. Ögrenci dostu sehir anlayisiyla hareket ettiklerini vurgulayan Büyüksehir Belediye Baskani Yücel Yilmaz, ögrenci belgesiyle BASKI’ye basvuran üniversitelilerin, suyu yüzde 50 indirimli kullanabileceklerini müjdeledi. Ayrica sosyal yardimlasma ve dayanismadan vakif ve yardim kuruluslarindan yardim alarak geçimini saglayan vatandaslara da yüzde 20 indirim uygulanacak. Suya indirim oranlari meclis üyelerinin oyçokluguyla kabul edildi.

BASKI 2019’dan bu yana 794 milyonluk hibe sagladi

BASKI Genel Müdürlügü 2023 Yili Performans Programinin görüsüldügü Genel Kurul’da kurumun çalisma yapisi konusunda meclis üyelerini bilgilendiren Baskan Yücel Yilmaz, “BASKI’nin parasinin hiçbir sekilde Büyüksehir Belediyesi’ne aktarilmadigini ve yasal olarak da böyle bir seyin mümkün olamayacagini söyledi.

BASKI’nin yapmis oldugu tahsilatlarla yatirimlarini gerçeklestirdigini ifade eden Baskan Yilmaz; gerçeklestirdikleri proje ve çalismalarla göreve geldikleri günden bu yana kuruma 794 milyon liralik geri ödemesiz hibe ve tesvik kazandirdiklarinin altini çizdi.

BASKI suyu maliyetinden 6 lira asagida veriyor

Su yönetiminin çok hassas bir konu oldugunu, BASKI’nin maliyetinin altinda suyu satamayacagini belirten Baskan Yücel Yilmaz; biz, Türkiye’ye örnek olacak isler yaparak BASKI’yi yönetiyoruz. BASKI tahsil ettigi su faturalari ile hizmet üretmesi gereken bir yapidir. Allah’in insana verdigi en büyük, ucuz ve dogal nimet sudur. Ama bunu kontrol edemezseniz suyun yokluguna katlanacak hiçbir canli yoktur. Vatandaslarimiza söyle bir tarife uyguladik. Buna da ilgili komisyon üyelerinin oy birligi ile karar aldik. Kararla; sehrin nüfus, sosyal yapi, ekonomisi ve benzeri hususlari degerlendirerek iki ayri bölgede iki ayri tarife uygulamasi yapmaktayiz. Biz, 1. Kademeyi 15 ton olarak belirledik. Dört kisilik bir hanede aylik su tüketimi 9 ila 10 tondur. Balikesir’deki vatandaslarimizin yüzde 89’u ortalama 9 ton tüketmektedir. Bizim her yil ve her ay su maliyetini hesaplamamiz gerekiyor. Bu BASKI’nin yasal bir görevidir. Su anda 1 ton suyun maliyeti atik su bedeli hariç 17.54 TL’dir. Biz, 1. Kademede kalan 15 tona kadar su kullanan abonelerimize suyu, 1. Bölgede atik su bedeli hariç 11.71 TL, 2. Bölgede atik su bedeli hariç 9.88 TL’den veriyoruz. Böylece maliyetinin altinda su arz etmis oluyoruz. Balikesir’deki vatandaslarimizin yüzde 95’i 1. Kademe araliginda su tüketerek maliyetinin altinda su birim fiyatindan yararlanmaktadir” dedi.

Su tasarrufuna tesvik

Suda tasarruf saglayanin az, asiri tüketenin daha çok ücret ödedigini ifade eden Baskan Yilmaz “Suyu çok kullananlara fren yaptirdigimizi düsünüyoruz. Sehri rutin kullanma standartlarina ulastirdik ve gelecege umutla bakabiliyoruz. Bu sehirde kimse biri çok kullaniyor diye susuzluk çekmeyecek. Aralik ayindayiz, hala yagmur yagmadi. Su anda; Gönen’deki, Ibirler’deki, Selimiye’deki, Ivrindi’deki, Havran’daki su seviyelerini takip ediyoruz. Suyun iki maliyeti var; personel ve elektrik. Biz yer alti sularini kullaniyoruz. 960 köyümüzde depolara yerden elektrikle su çekiyoruz. Vatandaslarimiz müsterih olsun. BASKI ye kendi isi disinda belediyecilik adina tek bir is yaptirmiyoruz” diye konustu.

Balikesir’in daginik yerlesimi suyun maliyetini artiriyor

Genel Müdür Izzet Günal’da, meclis üyelerine BASKI’nin 2023 Yili Performans Programini ve bütçesini en ince detayina kadar anlatti. Suyun maliyeti ve gerçeklestirdikleri yatirimlardan söz eden Izzet Günal, Balikesir’in genis cografyasi ve daginik yerlesiminin suyun maliyetini artirdigini ifade ederek nüfusunun büyük çogunlugunun bir yerde toplandigi illerle maliyet konusunda karsilastirilmasinin mümkün olamayacagini dile getirdi. Günal “Örnek verecek olursak nüfus yogunlugunun il merkezinde toplandigi büyüksehirlerde 1 metre borudan yaklasik 16 aboneye su hizmeti verilirken, sehrimizde bu oran 0.19 aboneye tekabül ediyor. Bursa’da 2.5 milyon insana 2 adet atik su aritma tesisi ile hizmet verilirken, sehrimizde 1.2 milyon insana 32 adet atik su aritma tesisi ile hizmet veriyoruz. Bu sebeke agi ve tesis yapisi ile birim isletme maliyetlerinin 15 bin kilometrekarelik bir alanda hizmet ettigimizi düsünürsek, sehrimizde suyun maliyeti yükseliyor” dedi.

Kaynak: İHA