Anadolu'ya Kazak Doktor Destegi

Kazakistan’dan Erzincan’a gelen 15 asistan doktor hem egitim görüyor hem hasta bakiyor.

Anadolu'ya Kazak Doktor Destegi
Asfendiyarov Kazak Milli Tip Üniversitesi asistan doktorlari Erzincan Mengücek Gazi Egitim ve Arastirma Hastanesinde 2 ay süreyle gözlemci olarak egitim aliyor. Kazakistan’dan gelen 15 asistan doktor, EBYÜ’nün Orta Asya’da ki ülkeler ile yapmis oldugu ikili anlasmalar neticesinde Erzincan Mengücek Gazi Egitim ve Arastirma Hastanesi; Iç hastaliklari, Anestezi, Kadin Dogum ve Hastaliklari, Kulak Burun ve Bogaz Hastaliklari, Üroloji, Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji, Fizik Tedavi, Noroloji, Endokrinoloji, Radyoloji, bölümlerinde egitimlerini tamamlayacaklar. Kazakistanli asistan doktorlar uzmanlik dallarina göre hastanede uzman hekimlerle birlikte, ameliyat, muayene ve poliklinik yaparak bilgilerini pekistiriyorlar. Hastane yetkilileri Türk Dünyasi ile iliskilerin pekismesi adina bu programa oldukça önem veriyor.

Konu hakkinda açiklamada bulunan Mengücek Gazi Egitim ve Arastirma Hastanesi Bashekimi Doç. Dr. Ufuk Kuyrukluyildiz, “Hastanemizde sadece saglik sistemi verilmemekte. Ayni zamanda Tip Fakültesiyle olan afiliasyon programi ve protokolü neticesinde egitim hizmeti de sunulmakta. Bu egitim sistemini ulusal sunmakla birlikte ayni zamanda üniversitenin ikili anlasmalari geregi uluslararasi tip ögrencileri ve asistanlar da hastanenizde egitim almakta. Yine bu baglamda Kazakistan’dan Asfendiyarov Üniversitesi’nden asistan arkadaslarimiz egitim süreçlerini tamamlamak adina bilgi, görgü ve deneyimlerini arttirmak adina hastanemizi tercih ettiler. Kulak burun bogazdan, kadin hastaliklari bölümünden ve birçok bölümden yaklasik 10’dan fazla arkadasimizla birlikteyiz. Kendileri 1,5 aylik, 3 ya da 6 aylik programlar neticesinde hastanemizde egitimlerini alacaklar. Bu baglamda kendilerine hem sehir olarak hem de hastanemiz olarak elimizden gelen destegi veriyoruz. Bize olan geri dönüsleri de oldukça iyi. Burada verilen egitimden ve sehrin misafirperverliginden, insanlarindan oldukça memnunlar. Kendileriyle yaptiklarimizi toplantilarda dile getirdiler. Bizde sizlerle bu anlari paylasmak istedik. Hepinize tesekkür ederim” dedi.

EBYÜ Tip Fakültesi Dekani Prof. Dr. A. Mecit Kantarci ise yapilan bu protokolün Türk Dünyasi ile iliskileri pekistirdigini ifade ederek, “Devlet büyüklerimizin yapmis oldugu askeri manada, ekonomik manada isbirliklerinin yani sira tibbi ve ilmi manada da bizim isbirliklerimiz olacak. Bu mana da herkes elinden geleni, üzerine düseni yapmak durumda. Biz de bu noktada mutluyuz. Nihayetinde bizim için cografya sadece Anadolu ile sinirli degil, Balkanlar’dan Çin Seddi’ne kadar devam ettigi için büyük bir ufuk altinda bunlari yapiyoruz. Bu kardeslerimize her türlü destegi vermeye haziriz, veriyoruz da, devam da edecektir. Insallah sayilari daha da artarak hem Erzincan için hem ülkemiz için bir misyonu Türk birligi adina yapmak durumundayiz” diye konustu.

Kazakistan’dan egitim almak için gelen Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Asistan Doktoru Akzira Boranbayeva ile Kulak Burun Bogaz Hastaliklari Asistan Doktoru Diyara Ilyassova da Erzincan’i ve Türkiye’yi çok sevdiklerini, hastanede verilen egitimlerin oldukça verimli geçtigini söyleyerek ilerleyen zamanlarda uzmanlik sinavina girip kariyerlerini Erzincan’da devam ettirmek de istediklerini belittiler.

“Yeni dersliklerden Tip Fakültesi ögrencileri memnun”

Öte yandan, Mengücek Gazi Egitim ve Arastirma Hastanesinde bulunan dersliklerin yenilenmesinin ardindan egitimlerini daha konforu ortamda sürdüren Tip Fakültesi ögrencileri, “Gün geçtikçe egitimimiz daha da iyi oluyor. Hoca sayilarimiz artti. Ilk geldigimize göre egitim daha da kaliteli olmaya basladi.

Ilk geldigimizde derslikler küçüktü, sigamiyorduk. Kisi sayisi arttikça derslikleri de ona göre artirdilar. Gayet güzel gidiyor, daha da güzel olacagina inaniyorum” ifadelerini kullandilar.
Kaynak: İHA