Örnek Dönüsüm Riskli Alanda Devam Ediyor
Osmangazi Belediyesi’nin Türkiye’de yatay sehirlesme konusunda örnek olan Soganli Kentsel Dönüsüm Projesi, riskli alanda devam eden 8. etabi ile tüm ilçeye yayiliyor. Rezerv alanda insa edilen depreme dayanikli 3 binden fazla konutta güvenli yasam devam ederken, riskli alanda da yeni konutlar hizla yükseliyor.

"Deprem odakli örnek proje; Soganli"
Göreve geldikleri ilk günden itibaren modern ve planli bir sehir insa etmek için çalistiklarini ifade eden Osmangazi Belediye Baskani Mustafa Dündar, “Deprem gerçegini göz önünde bulundurarak ‘Daha modern ve güvenli bir Osmangazi’ için çiktigimiz yolda önemli mesafeler kat ettik. Zemin arti 5 kat modeliyle Soganli’da baslattigimiz kentsel dönüsüm projemiz, büyüyerek genis bir bölgeye yayildi. Örnek sehircilik projemizin 8. etabi su anda riskli alanda devam ediyor. Belediye olarak bugüne kadar yaptigimiz çalismalar, özel sektörü de harekete geçirdi” dedi.
Osmangazi Belediyesi’nin Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi ile birlikte hayata geçirdigi Soganli Kentsel Dönüsüm Projesi, bugüne kadar tamamlanan 7 etabiyla Bursa’nin çarpik ve plansiz görüntüsüne son verdi. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in yapilasmada örnek gösterdigi zemin arti 5 kat planinin uygulandigi ilk proje olan Soganli’da modern konut ve ticari alanlarin yani sira Osmangazi Belediyesi’nin örnek sehircilik hamlesi farkini gösterdi. Altyapi çalismalari ile birlikte genis yollar ve kaldirimlar, pazar alanlari, yesil alan, park ve meydanlar, spor tesisleri, sosyal donati ve ibadet alanlari ile bölge tam anlamiyla modern sehirciligin merkezi oldu.
12 bin kisilik güvenli sehir ortaya çikti
Osmangazi Belediyesinin Soganli’da bugüne kadar verdigi 2 bin 434 adet konut ruhsatinin yani sira, özel sektör tarafindan bölgede yapilan 271 konut ile birlikte bölgede toplam 2 bin 705 adet daireye ruhsat verildi.
Böylece, Osmangazi Belediyesi ve özel sektör tarafindan Soganli’da gerçeklestirilen kentsel dönüsüm çerçevesinde, yaklasik 12 bin kisilik yeni bir sehir ortaya çikmis oldu.
Soganli’nin 8. etabi riskli alanda yükseliyor
Soganli’da tamamlanan 7 etapta modern bir yasam alani ortaya çikarken, riskli alandaki hak sahipleri ile yapilan anlasmalar ve gerçeklestirilen kamulastirmalar sonucu elde edilen alanda depreme dayanikli konutlarin insasina baslandi. Çiftehavuzlar Mahallesi’ndeki riskli alanda baslayan çalismalarda ilk olarak 80 konut ve 26 ticari alan insa edilecek.
Soganli Kentsel Dönüsüm Projesi’nin 8. etabindaki çalismalari yerinde inceleyen Osmangazi Belediye Baskani Mustafa Dündar, Soganli Kentsel Dönüsüm Projesi’nin Türkiye’de sehircilik anlaminda bir model olduguna vurgu yapti.
Örnek projenin etap etap büyüdügünü belirten Baskan Dündar, “Soganli bölgesinde yürüttügümüz kentsel dönüsüm çalismalarini hizli bir sekilde sürdürüyoruz. Soganli Kentsel Dönüsüm sahasi Türkiye’de zemin+5 katin uygulandigi tek yer. Riskli binalarda oturan vatandaslarimiz, daha saglam ve modern binalarda yasamaya basladi.
Rezerv alandaki çalismalari tamamlayarak, dönüsümü riskli alana tasidik. 11 binayi kamulastirip, yikarak elde ettigimiz 7 bin metrekarelik alanda 8. etabin insaatini sürdürüyoruz. 4 blok halinde insa edecegimiz yeni etapta 80 konut ve 26 ticari alan yer alacak. Bölge etap etap kendini yeniliyor. Burada örnek bir sehir ortaya çikiyor. Bugüne kadar bu bölgede 3 binin üzerinde konuta oturma izni verdik. Bundan sonraki süreçte de kentsel dönüsüm çalismalarimiz devam edecek. Bursa’miz, Osmangazi’miz, kendini yenilemeye ve dönüstürmeye devam ediyor” ifadelerini kullandi.
Dönüsüm Soganli ile sinirli kalmadi
Osmangazi Belediyesi’nin Türkiye’ye örnek kentsel dönüsüm hamlesi sadece Soganli ile sinirli kalmayarak, ilçenin dört bir yanina yansidi. Soganli’da etap etap büyüyen dönüsüm, Osmangazi Belediyesi’nin öncülügünde özel sektörü de tesvik etti. Soganli disinda Çiftehavuzlar, Yunuseli, Alemdar ve Kükürtlü Mahallelerinde kamunun disinda özel sektör eliyle hayata geçen güvenli ve modern konutlar sehrin dönüsümüne katki sagladi.
2009 yilindan itibaren yeni imar planlarinin uygulandigi Hamitler, Günestepe, Yunuseli ve Demirtas’ta da deprem yönetmeligine uygun yeni bir sehir ortaya çikarken yüzbinlerce vatandas modern ve güvenli konutlara kavustu.
