Yutarak Zayiflayin

Gastroenteroloji Uzmani Dr. Ögretim Üyesi Murat Keskin, "Tüm dünyada güvenilir ve kolay bir seklide uygulanan yutulabilir balonu ile hastanin herhangi bir cerrahi islem, anestezi ve endoskopi olmadan kolaylikla kilo vermesi mümkündür" dedi.

Yutarak Zayiflayin
Tüm dünyada oldugu gibi ülkemizde de obezite giderek artiyor. Günlük hayatimizin giderek önemli bir parçasi olan tüketici toplum aliskanligi, yanlis beslenme ve hareketsiz hayat tarzi ile obezitenin adeta bir salgin haline geldigini ifade eden Özel Medicana Bursa Hastanesi Gastroenteroloji Uzmani Dr. Ögretim Üyesi Murat Keskin, "Seker hastaligi, yüksek tansiyon, kalp krizi, yagli karaciger hastaligi, siroz, eklem hastaliklari gibi birçok hastaliga sebep olan obezite; ayni zamanda sebep oldugu kozmetik sorunlar sebebiyle kisilerin psikolojik durumlarini da bozabilmektedir" diye konustu.

Obezite tedavisinde temel prensibin diyet ve egzersiz oldugunu belirten Dr. Ögr. Üyesi Keskin, "Diyet ve egzersiz ragmen kilo vermede basarili olunamayan hastalarda ilaçlar, psikoterapi, ameliyat ve endoskopik tedavi yöntemleri bulunmaktadir. Endoskopik tedavi yöntemlerinden mide balonu uygulamasi uzun süredir tüm dünyada basarili ve güvenilir bir sekilde uygulanmaktadir. Klasik endoskopik yöntemle uygulanan mide balonlarinin disinda günümüz teknolojisinin sundugu imkanlar ile anestezi ve endoskopiye gerek olmadan uygulanan yutulabilir mide balonu gelistirilmistir. Tüm dünyada güvenilir ve kolay bir seklide uygulanan yutulabilir balonu ile hastanin herhangi bir cerrahi islem, anestezi ve endoskopi olmadan kolaylikla kilo vermesi mümkündür" seklinde konustu.

Islem öncesinde hastanin aç olmasinin yeterli olup, hastanin kapsül seklindeki balonu bir bardak su ile içtigini belirten Keskin, "Röntgen cihazi ile kapsül seklindeki balonun midede oldugu gösterildikten sonra balon özel bir sivi ile sisirilir. Balonun midede sis oldugunun gösterilmesi ile islem tamamlanir. Tüm bu islemler 15-20 dakika gibi kisa bir sürede tamamlanir. Hastanin hastanede kalmasina gerek kalmadan kisa bir sürede islem biter. Yutulabilir balon yaklasik 4 ay mide içinde kalir ve bu süre sonunda kendi kendine eriyerek dogal yollardan vücuttan atilir. Böylece balonu çikarmak için ek bir isleme gerek kalmaz. Hastaya bu süre içinde akilli bir saat ve sadece kendisine ait bir tarti verilerek sürekli kontrol altinda olmasi saglanir. 4 aylik sürede yaklasik yüzde 10-20 civarinda kilo verilen bu yöntemde diyet ve egzersiz beraber uygulanmalidir. Eger siz de diyet ile egzersize ragmen kilo veremiyor ve bu fazla kilolari herhangi bir anestezi, cerrahi, endoskopik islem olmadan vermek istiyorsaniz, yutulabilir mide balonu ile fazla kilolarinizdan kurtulmaniz mümkündür" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA