NEÜ Akademi Ödülleri Sahiplerini Buldu

Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin (NEÜ) bünyesinde görev yapan basarili akademisyenleri ödüllendirmek ve tesvik etmek amaciyla düzenledigi “2. Necmettin Erbakan Üniversitesi Akademi Ödülleri” programinda NEVA Tesvik Ödülleri, NEÜ’nün Yildizlari ve NEÜ’nün Genç Yildizlari kategorilerinde basarili olan akademisyenlere plaket ve ödülleri verildi.

NEÜ Akademi Ödülleri Sahiplerini Buldu
NEÜ Ahmet Kelesoglu Yerleskesi Nezahat Kelesoglu Konferans Salonu’nda gerçeklesen törende dünyanin en basarili bilim adamlari listesine giren akademisyenler de ödüllendirilirken, profesörlük unvani alan akademisyenlere ise beratlari takdim edildi. Programda ilk olarak kürsüye gelen NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, dünyada ilk 500, Türkiye’de ilk 10 üniversite arasinda yer alma hedefiyle çalistiklarini söyleyerek, “17 Eylül 2019 tarihinde 2019-2020 yüksekögretim akademik yili açilis töreninde Cumhurbaskanimiz bir konusma irat ettiler. Konusmalarinin bir yerinde özellikle yeni kurulan üniversitelerin rektörlerine üstlendikleri görevin agirligini hatirlatirlarken altinin çizilmesi gerektigini düsündügüm söyle bir ifadede bulundular. Dediler ki; ‘Her yerde oldugu gibi üniversitelerimizde de iyi bir yönetici, 4 yilda kurumunu çeyrek asir ileriye tasiyabilir.’ Geldigimiz noktada tüm paydaslarinin paydasi olmaktan onur duydugu, memnun ve mutlu oldugu, dünyada ilk 500, Türkiye’de ilk 10 hedefine kosar adimlarla ilerleyen bir Necmettin Erbakan Üniversitesi idealimizin esiginde oldugumuzu görmenin bahtiyarligini yasiyorum. Bunu, 40 bini askin mensubumuz ile biz birlikte basardik. Akademisyen, idareci, mevcut ve mezun ögrencilerimiz, emeklilerimiz ve diger kurum disi paydaslarimizla birlikte el ele vererek, Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in isaret ettigi gibi Necmettin Erbakan Üniversitemizi 4 yilda çeyrek asir ileriye tasiyacak projeler ortaya koyduk. Bu hedef öylesine laf olsun diye konulmus bir hedef degildi. Dolayisi ile öylesine, mis gibi çalisarak ulasilabilecegimiz bir hedef de degildi. Ancak mis gibi çalisarak ulasabilecegimiz bir hedefti. Biz de aynen öyle yaptik” ifadelerini kullandi.

“THE siralamasinda Türkiye’deki devlet üniversiteleri içerisinde 8.’cilige yerlestik”

Üniversitede yürütülen çalismalar hakkinda bilgiler veren NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu sunlari söyledi:

“Bilindigi üzere akademik basarinin en önemli göstergelerinin basinda ranking listeleri geliyor. Göreve geldigimizde sadece bir siralamada olan Üniversitemizi 6 yeni siralamaya dahil ettik. Iste bu kuruluslardan biri olan THE’nin geçen yil açikladigi dünya üniversiteler siralamasina ilk defa girmistik. Bu yil Türkiye’den siralamaya girebilme basarisi göstermis üniversiteler içerisinde 30 sira birden yükselerek 14.’lüge, devlet üniversiteleri içerisinde de 25 sira birden yükselerek 8.’lige yerlestik. Çok daha anlamli olani; ögretim kategorisinde dünyada 385. olarak ilk 500’de yer alirken, Türkiye’de ise ikinci olduk. Yine THE tarafindan yayinlanan Impact Rankings listesinde dünya geneli siralamada ilk bin, ‘Kaliteli Egitim’ kategorisinde de ilk 400 üniversite arasinda yer aldik. Bizi daha da gururlandiran ise THE, CRUW gibi derecelendirme kuruluslarinin yaptigi listelere ülkemizden girebilme basarisi elde etmis en genç üniversite olmamiz.”

“Anadolu’nun sinirlarini asarak küresel iddia tasiyan bir noktaya geldik”

Dünyanin en etkili bilim adamlari listesinde geçen yil 7 akademisyenle yer aldiklarini, bu yil yaklasik iki kati artisla söz konusu listede yer alan akademisyen sayisinin 13’e çiktigini kaydeden Rektör Zorlu, konusmasini söyle sürdürdü:

“Bunlar derinden, ince ince islenerek ulasilan çok kiymetli kazanimlar. Öte yandan bundan tam birkaç ay önce TÜBITAK tarafindan yayinlanan en basarili 10 Türk arastirma kurulusu arasina 8. siradan dahil olduk. Süphesiz bu sonuçlar, Türk yüksekögretim sistemi içerisinde ve küresel arenada gücümüzü her geçen gün artirdigimizin birer göstergesidir. Elhamdülillah kisa süre içerisinde basta degerli bilim insanlarimizin, ögrencilerimizin, idari personelimizin ve hayirseverlerimizin üstün katkilari ile Anadolu’nun sinirlarini asarak küresel iddia tasiyan bir noktaya geldik.”

AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, Akademi Ödülleri programinin bilim camiasi açisindan çok kiymetli oldugunu ifade ederek, "Hepimizin arzu ettigi sey, ülkemizin çok daha iyi seviyelere gelmesi. Insallah üniversitelerimiz, egitim kurumlarimiz sayesinde egitim ve bilimde ilerleyisimiz yükselecek” dedi.

Konya’da bulunan üniversiteler, egitim kurumlari, kamu kurum ve kuruluslari ile sivil toplum kuruluslarinin egitim hizmetinin iyilestirilmesi için birlikte çalismalar yürüttügünü belirten Konya Valisi Vahdettin Özkan, “Egitimin kapasitesini, kalitesini ve katilimini arttirma yönünde çok iyi bir dayanismanin oldugunu ifade etmek istiyorum. Sehrimizin kaliteli üniversitelere sahip olmasi sehrimiz, ülkemiz ve tüm insanlik açisindan önemli” seklinde konustu.

Törende açilis konusmalari ve sunumun ardindan ödül törenine geçildi. NEVA Tesvik Ödülleri Q1 dergilerde ilk yazar olarak en fazla yayin yapan bilim adamlari ödüllendirildi. NEVA Tesvik Ödülleri’ni kazanan akademisyenlere ödüllerini Konya Valisi Vahdettin Özkan verdi. NEVA Tesvik Ödülleri kategorisinde dereceye giren akademisyenlere plaketin yaninda birer adet de Necmettin Erbakan Üniversitesi Gelistirme Vakfi NEVA’nin katkilari ile Gremse altin ödülü verildi.

NEÜ’nün Yildizlari kategorisinde ödül alan akademisyenlere plaketlerini Konya Milletvekili Orhan Erdem, NEÜ’nün Genç Yildizlari kategorisinde ödül alan akademisyenlere plaketlerini ise Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Nuri Çelik verdi. Elsevier tarafindan düzenlenen “Dünyanin En Etkili Bilim Insanlari 2022” listesinde yer alan NEÜ ögretim üyelerine basari beratlari ise NEÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Muhiddin Okumuslar tarafindan verildi.

Alanlarinda basarili olan akademisyenlere ödül ve plaketlerinin verilmesinin ardindan profesörlük unvani alan akademisyenlere beratlari, NEÜ Rektörü Prof. Dr.

Cem Zorlu tarafindan verildi.

Ödül, plaket ve berat takdimlerinden sonra Rektör Zorlu, Elsevier Türkiye Sorumlusu Ayhan Akanay Saraçoglu’na programa katkilarindan dolayi tesekkür ederek, tablo hediye etti.

Programa Konya Valisi Vahdettin Özkan, Konya Milletvekili Orhan Erdem, Konya Cumhuriyet Bassavci Vekili Ali Egri, Konya Bölge Idare Mahkemesi Baskani Deniz Köse, NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, Konya Il Müftüsü Prof. Dr. Ali Öge, Necmettin Erbakan Üniversitesi yöneticileri, akademisyenler ve davetliler katildi.

Protokol üyeleri, üniversite yönetimi ve akademisyenlerin yer aldigi hatira fotografinin çekilmesiyle program sona erdi.
Kaynak: İHA