Göl Çekildi, Tekneler Karada Kaldi

Kurakligin hat safhaya ulastigi Türkiye’nin 5. büyük gölü Iznik Gölü’nde sularin çekilmesiyle tekneler karaya oturdu.

Göl Çekildi, Tekneler Karada Kaldi
Bursa’da Türkiye’nin en büyük tatli su kaynaklarindan biri olan Iznik Gölü, son yillarda kuraklik tehdidiyle karsi karsiya kaldi. Küresel isinmaya bagli yagislarin azalmasi ile göldeki su seviyesi de düstü. Göldeki çekilme yer yer 300 metreye ulasirken, balikçi kayiklari da karaya oturdu.

Marmara Bölgesi’nin en büyük, Türkiye’nin ise 5’inci büyük dogal gölü olan 297 kilometrekarelik Iznik Gölü’nde küresel isinma kaynakli mevsimsel kuraklik yasaniyor. Iznik Gölü’nün ayni zamanda bölgedeki tarim arazileri için de su kaynagi oldugunu hatirlatan yöre halki, bilinçsiz ve vahsi sulamaya dikkat çekiyor. Vatandaslar, köylere kurulan göletlerin Iznik Gölü’nü besleyen su kaynaklarina zarar verdigini, sanayide kullanilmasi için çekilen suyun da göldeki çekilmelerin sebeplerinden oldugunu belirtiyor.

Iznik Gölü’ndeki çekilme özellikle Çakirca Mahallesi’nde net bir sekilde görülürken, balikçi kayiklarinin karaya oturdugu mahallenin kiyi bölgelerinde ayrica adaciklarin olustugu gözlendi.

Göldeki çekilmeyi gözyaslari içerisinde anlatan 70 yasindaki Esin Ören, “Biz çocuklugumuzda burada göle giriyorduk. Ama simdi bataktan kimse giremiyor, kurudu. Türkiye’nin 5. büyük gölüydü, simdi ne durumda. Ben torunuma Iznik Gölü diye nereyi gösterecegim” dedi.

Çekilen gölün içler acisi hali bazilikanin da suyun üzerine çikmasiyla gözler önüne serildi.
Kaynak: İHA