Amasra'da Hüzünlü Kongre

Genel Maden Isçileri Sendikasi (GMIS) Amasra Subesi’nin 12’nci Olagan Genel Kurulu, Bartin’in Amasra ilçesinde gerçeklestirildi.

Amasra'da Hüzünlü Kongre
Hüznün hakim oldugu GMIS Genel Kurulunda TTK Amasra Müessesesinde meydana gelen kazada sehit olan 42 madenci için Kur’an-i Kerim okundu. Genel Kurulun Divan Kurulu Baskanligina GMIS Genel Baskan Yardimcisi Isa Mutlu seçilirken, Genel Sekreter Ertan Kaya, Genel Mali Sekreter Volkan Yildiz, Genel Teskilatlandirma ve Egitim Sekreteri Tayfun Demir, Merkez Servisleri Subesi Baskani Aysel Kocabas baskan yardimciliklarina seçildi. Saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla baslayan genel kurulun açilisini yapan Amasra Sube Baskani Birol Yalçin, sube genel kurul kararinin önceden alindigini, yasal süreç nedeniyle kazanin ardindan yapilmak durumunda kalindigini belirterek, “Hayatlarini kaybeden 42 maden isçimiz olmak üzere bugüne kadar yasanan is kazalarinda yasamlarini yitiren tüm maden isçilerine Allah’tan rahmet, ailelerine, yakinlarina ve madenci camiamiza bassagligi diliyor, hepsini saygiyla aniyorum” dedi.

Divan Kurulu Baskanligina seçilen GMIS Genel Baskan Yardimcisi Isa Mutlu ise, “Böyle zor bir dönemde, böyle buruk bir zamanda bu kongreyi yapmak kolay degil. Neticede yasal bir isleyis var. Daha önce almis oldugumuz kararlari yasal olarak yerine getirmemiz gerekiyor” dedi.

GMIS Genel Baskani Hakan Yesil de, “Böyle bir günde burada bu kongreyi yapmak gerçekten kolay degil. Içimiz buruk, hepimiz çok üzgünüz” dedi.

Yesil sunlari söyledi:

“14 Ekim tarihinde Amasra Müessesemizde yasanan grizu faciasinda 42 arkadasimiz hayatini kaybetti. Hepsinin ruhlari sad olsun, mekanlari cennet olsun. Ailelerine sabir diliyorum. Yarali arkadaslarimiz Istanbul’da. Onlara Allah’tan sifa diliyorum. Böyle bir günde burada bu kongreyi yapmak gerçekten kolay degil. Içimiz buruk, hepimiz çok üzgünüz. Yasal süreç islemek zorunda. Bugün burada toplandik ve Amasra Subemizin 12’nci Olagan Kongresini yapiyoruz. Camiamiza TÜRK-IS’imize, madenci camiamiza hayirli olur insallah. Süreci en iyi sekilde yürütmek görevimiz. Biz 174 yildir bu bölgelerde üretim yapiyoruz. Çok bedeller ödedik. En son Soma faciasindan sonra is sagligi ve güvenligi önlemleri altinda çok büyük gelismeler oldu. Tabii bu gelismelerin devaminda kurumumuzda da çok büyük önlemler alindi ama ne yazik ki Amasra Müessesemizde böyle bir büyük kaza yasandi. Böyle büyük bir kaza yasandiysa muhakkak bir ihmal vardir. Bu ihmallerin arastirilmasi için komisyonlar olusturuldu, adli süreç devam ediyor. Bizler de sendika olarak yakinen takip ediyoruz ve bunun takipçisi olacagiz. Hepimiz üzgünüz ama buradan bir ders çikarmamiz lazim. Bu büyük olay nasil yasandi, niye yasandi, bunlari hep beraber oturup tartismamiz lazim. Bunlari tekrar gözden geçirip nasil bu kazalari tekrar yasamayiz, bunun derdine düsmemiz lazim. Nitekim yaptigimiz da bu. Bundan sonraki süreçte yeni seçilecek arkadaslara basarilar diliyorum. Bizim görevimiz hiçbir zaman bitmedi, bitmeyecek. Biz emek sinifi adina, isçi sinifi adina ne yapmamiz gerekiyorsa, nasil hareket etmemiz gerekiyorsa bu zamana kadar bunu yaptik. Genel Maden Isçileri Sendikasi 76 yillik büyük bir sendika. Geçmisi hepimiz biliyoruz. Ayni çizgide devam etmeye çalisiyoruz. Ben kongrenin hepimize hayirli olmasini diliyor, saygilar sunuyorum.”

Amasra Belediye Baskani Recai Çakir da bir konusma yapti. Sube organlarina aday olanlarin konusmalarinin ardindan seçimlere geçildi. Amasra Sube Genel Kurulu’nda Sube Baskanligina Ümit Çinar ve Orhan Atay, Sube Sekreterligine Birol Yalçin ve Ali Deniz, Sube Mali Sekreterligine Hüseyin Özerdogan, Sube Teskilatlandirma Sekreterligine Hüseyin Çaliskan, Aydin Çetin ve Mehmet Yildiz aday oldular.
Kaynak: İHA