Kileci Üniversiteli Gençlerle Bulustu

TIM Baskan Vekili ve TIM Tekstil ve Hammaddeleri Sektör Kurulu Baskani Ahmet Fikret Kileci Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Sektör ve Ögrenci Bulusmalari çerçevesinde akademisyenler ve ögrencilerle bir araya geldi. Bulusmada, sektöre ve is yasamina iliskin tecrübelerini paylasan Ahmet Fikret Kileci gençlerin gelecekte basarili olmasi için tavsiyelerde bulundu ve ögrencilerin sorularini cevaplandirdi.

Kileci Üniversiteli Gençlerle Bulustu
Tekstil sektöründe yillardir biriktirdigi tecrübeleri gençlere aktarmak isteyen TIM Baskan Vekili Kileci, ülkenin dört bir yanindaki ögrencilerle bulusmayi hedefliyor. Tekstilin gelecek vadeden mühendisleri ve tasarimcilari ile üniversitelerde bulusmak için kollari sivayan Ahmet Fikret Kileci’nin ilk duragi Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi oldu. Gençlerle bir araya gelen Kileci “Ülkemiz tekstil alaninda tarihi ve cografi özelliklerinden dolayi dünya genelinde oldukça önemli bir yere sahip. Ipekyolu’nun geçtigi topraklarda bunun izlerini daha da derinden görmemiz mümkün. Ögrencilerimizin tekstilin tüm tarihi asamalarini ve kumasin a’dan z’ye geçtigi islemleri bilmesinin ilk adim oldugunu düsünüyorum. Hatta imkâni olan herkesin geleneksek yöntemlerle, eski tezgahlarda yapilan kumaslarin üretim süreçlerini bile görmesi gerektigine inaniyorum. Su an modern fabrikalarda islenen endüstriyel kumaslardan ayri olarak geçmisten bugüne geldigimiz durumu görmemiz gerekir. Her iste oldugu gibi tekstilde de uzmanlasmanin yolu arastirmak ve okumak; sonrasinda da uygulamaktir. Sadece ülkemizin sinirlari içindeki geçmis ve mevcut duruma bakmayin. Mutlaka diger ülkelerin tekstil kültürünü ve güncel hâllerinden haberdar olun. Biz sanayicilerin de sizlere destek olmasi ve üretimle ögrenciyi, sanayiyle üniversiteyi bulusturmak adina rol oynamasi lazim” seklinde konustu.

“Kendinizi Gelistirmek Için Firsatlari Kollayin”

Gençler için rekabetin ve sartlarin zorlastigi bir dönemin yasandigini vurgulayan Kileci “Sartlar her zaman mükemmel ve kolay olmayabilir. Ama mükemmeli siz yakalayabilirsiniz. Bu sebeple algilarinizi her zaman açik tutmanizi tavsiye ederim. Öncelikle dil sorununuz varsa asin ve kendi sinirlarinizdan tasin. Sadece ana dilinizdeki materyallere degil küresel çaptaki kaynaklara en güncel hâliyle erisin. Bir de yarismalara ve yurt disi egitim firsatlarina karsi ayri bir refleks gelistirin. Kendinizi gelistirmek için size faydasi dokunacagina inandiginiz tüm yarismalari, egitimleri ve firsatlari kollayin. Hiçbir netice alamasaniz bile kendinizi sektörel anlamda daha iyi tanir ve konumlandirabilirsiniz. Ayrica her adayin hayal ettigi gibi yarismalarda derecelere girerseniz size sunulan olanaklari degerlendirme sansi bulursunuz. Çünkü bazen hayalini kurdugumuz gelecek için çok çabalamamiz ve kendimizi göstermemiz gerekir. Bu sebeple tekstil sektöründe ögrencilere yönelik yapilan tekstil yarismalarini son derece dogru bir hamle olarak görüyorum. Ögrencilerin hayallerine giden yolda attiklari adim için çok iyi baslangiçlar yapmalarina olanak sagliyor. Yarismalar sayesinde hem kariyer firsatlari doguyor hem de belki de en önemlisi yurt disi egitimleriyle ögrencilerin özgüveni artiyor. Mesela bu sene ikincisini yaptigimiz Doku adli kumas tasarim yarismamiz ile biz bu süreci en somut hâliyle görebiliyoruz. Yarismalarin kaybedeninin olmadigini bu sebeple söylüyoruz. Kazandiklari deneyimi bir de derecelerle süslendiren finalistlere birçok kapi açiliyor. Üniversitede ögrendikleri bilgileri sahada uygulama sansi yakaliyorlar ve sektöründe önde gelen isimlerle çalisma sansi yakaliyorlar. Almis olduklari para ödülü, yurt disi egitim ödülü disinda inanilmaz bir tecrübe yasiyorlar. Iplik üretiminden kiyafetin hazirlanmasina kadar uzayan sürecin içinde bulunuyorlar. Yarismalarimizi ve egitimlerimizi kaçirmamak için bizleri sosyal medya hesaplarimizdan ve web sitemizden takip edebilirsiniz.” diye tavsiyelerde bulundu.

“Tüketen Toplumdan, Üreten Bir Topluma Dönüsmeliyiz “

Gelecek vadeden gençlerimizin dünyanin bulunmus oldugu iklim krizi ve kontrolsüz tüketim sonucunda olusan hasarlari onarmak için inovatif çalismalar sunmasi gerektigine deginen Kileci, ”Tüketen toplumdan, üreten bir toplum düzenine geçmemiz gerekiyor. Çünkü kaynaklarimiz gün geçtikçe tükeniyor. Ama yeni nesil gençlerimizin de teknoloji ile büyüdükleri çagimizda yine de umutsuzluga kapilmak niyetinde degiliz. Onlarin gelistirecegi inovatif çalismalarla doga dostu ve sürdürülebilir özellikli üretim yapabilecegine ve tekstil sektörüne yeni bir boyut kazandiracaklarina hiç süphem yok. Asfalttan tutun da uzay teknolojilerine kadar her alana uzanan tekstil, gelecegimizin gençlerine emanet. Gençlerimizin ve tekstil sektörümüzün geleceginin hayal bile edemeyecegimiz basarili noktalara ulasmasini temenni ediyorum.” seklinde ifadelerde bulundu.
Kaynak: İHA