Bilimin Sultanlari Bu Sergide

Gaziantep Büyüksehir Belediyesi’nin (GBB) ev sahipliginde Islam alimlerinin dünya bilimine kazandirdigi bulus ve eserlerin tanitildigi “Bilimin Sultanlari Sergisi”, Müzeyyen Erkul Bilim Merkezi’nde ziyaretçilerini bekliyor.

Bilimin Sultanlari Bu Sergide
Olusturulan sergide, 9 ila 19’uncu yüzyillarda Islam cografyasinda yasamis Müslüman bilim adamlarinin icat ve kesiflerini, 37 uygulamali düzenek, 15 interaktif dokunmatik ekran ve 99 posterle bilim meraklilarina anlatiliyor. Sergi, ziyaretçilerini 1 Eylül 2023 tarihine kadar agirlamaya devam edecek. Sergi sorumlusu Dr. Kenan Latifoglu, yaptigi açiklamada, “Bilimin Sultanlari Sergisinin Türkiye’deki üçüncü duraginin Gaziantep oldugunu belirterek, sunlari söyledi:

“Serginin kapisi Müzeyyen Erkul Bilim Merkezi’nde 1 Eylül 2023 Eylül tarihine kadar ziyaretçilere açik olacak. Tüm Gaziantep halkini ve çevre illerdeki vatandaslari, sergimize bekliyoruz. Amacimiz bölgedeki genç dimaglara ve bilim meraklilarina tüm Islam bilim tarihindeki Müslüman bilim insanlarini tanitmak. Onlarin yapmis oldugu çalismalardan bahsetmek. Sergimizde interaktif etkinliklerin yapilmasi da mümkün. Ögrencilerimiz de, insanlar da teorik bilginin yani sira sergide görücüye çikan birçok envanteri uygulayarak tecrübe etme imkanina sahip.”

Yaklasik 70’e yakin uygulamali envanterin bulundugunu dile getiren Latifoglu, “Sergide, bilim insanlarinin el yazmali notlari da var. Bu notlarin replikalarini ziyaretçiler sergi alanina görüyor. 9 ila 19’uncu yüzyillarda Islam cografyasinda yasamis Müslüman bilim adamlarina ait üretilen eserlerin her birine ziyaretçilerimiz sergide tanik oluyor” dedi.

Ögrenciler, teorik bilgilerini bu sergi ile pratige döküyor

Gaziantepli lise ögrencisi Hatice Nergis Cambaz, sergiye geçen haftalarda okuluyla birlikte geldigini belirterek, “Bir haftadir, belli araliklarla sergiyi ziyaret ediyorum. Hem görsel açidan hem de uygulama açisindan çok güzel bir sergi. Genelde ders kitaplarindan edindigimiz bilgiler, bu sergide bize uygulamali olarak anlatiliyor” seklinde konustu.

Lise ögrencisi Abdulkadir Tas ise, geçmisten bugüne Islam alimlerinin yaptigi kesif, icat ve eserleri bu sergide görebildiklerini dile getirerek, “Müslüman bilim adamlarinin tarihte bilime yaptigi katkilari burada detayli olarak ögrendik ve uygulamali olarak bir kismini tecrübe ettik. Kitaplarda edindigimiz bilgiler, burada uygulamali olarak tecrübe ettigimiz eserlerle daha da kalici hale geldi” diye konustu.

Kaynak: İHA