Acemler Artik Nefes Alacak

Bursa Büyüksehir Belediyesi tarafindan Acemler Kavsagi’ndaki trafik yükünü azaltmak için etap etap yapilip uygulamaya alinan Oulu Tüp Geçidi, Acemler Aktarma Merkezi, Yeni Stadyum Caddesi, Sedat 3 Köprüsü ve Mudanya Kavsagi baglanti kollari törenle hizmete açildi.

Acemler Artik Nefes Alacak
Rayli sistemler, yeni yollar, köprü ve kavsak imalatlariyla Bursa’da ulasimi sorun olmaktan çikarmayi hedefleyen Büyüksehir Belediyesi, kent içi trafigin dügüm noktasi olan Acemler Kavsagi’na çözüm getirecek 5 ayri projeyi tamamlayarak bölgeye nefes aldirdi. Çalismalar çerçevesinde ilk olarak Hayran Caddesi’nden gelen araçlarin kavsakta olusturdugu yogunlugun önüne geçmek için Oulu Tüp Geçidi ile ‘Hayran Cadde ile Oulu Caddesi’ birbirine baglandi. Böylece Dikkaldirim yönünden gelen araçlarin Acemler Kavsagi’nda olusturdugu yogunluk ortadan kalkti. Yine Ali Osman Sönmez Hastanesi karsisina, yaklasik 25 bin metrekare alan üzerinde Aktarma Merkezi kuruldu. Bati Garaji ile Bursaray Acemler Istasyonu yanindaki otobüs alani, 15 otobüs ve 1 taksi peronu ile 272 araçlik park kapasitesine aktarma merkezine tasinirken; hem bölgede trafik rahatladi hem de hastaneye gelen vatandaslara hizmet verecek bir otopark bölgeye kazandirilmis oldu.

Cadde, bölünmüs yol oldu

Bölgede gerçeklestirilen çalismalar çerçevesinde, Hayran Caddesi olarak bilinen Yeni Stadyum Caddesi de ‘2’ser seritli gidis gelis bölünmüs yol olarak’ genisletildi. Acemler Kavsagi’ndan Dikkaldirim Caddesi’ne uzanan Yeni Stadyum Caddesi, uzun yillar bölgedeki araç yogunlugunu kaldirabilecek kapasiteye çekildi. Acemler’deki trafik yükünün bir bölümünün Mudanya Kavsagi’na kaydirilmasi için de bölgeye 1 köprü ile 2 kavsak baglanti kolu kazandirildi. Kavsak baglanti kollari ile Izmir ve Mudanya yönünden gelen araçlarin ‘Acemler’e gitmeden’ Stadyum yanina yapilan baglanti kolu ile Istiklal Marsi Caddesi’ne aktarimi saglandi. Istiklal Marsi Caddesi ile Yeni Stadyum Caddesi’ni birbirine baglayan Sedat 3 Köprüsü ile de Mudanya Kavsagi baglantisi saglamis oldu. Böylelikle hem Izmir ve Mudanya yönünden gelen hem de Dikkaldirim’dan bu tarafa gidecek araçlar ‘Acemler Kavsagi’ni kullanmadan’ dogrudan Mudanya Kavsagi üzerinden istedikleri yöne ulasma imkanina kavustu. Acemler’e adeta nefes olan 5 ayri proje, düzenlenen toplu tören ile hizmete açildi. Törene, Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas’in yani sira Milletvekili Mustafa Esgin, Bursaspor’un efsane kaptani Sedat Özden, Osmangazi Belediye Baskani Mustafa Dündar, Yildirim Belediye Baskani Oktay Yilmaz, Büyükorhan Belediye Baskani Ahmet Korkmaz, Bursaspor Baskani Ömer Furkan Banaz, Bursaspor eski kaptani Adnan Örnek ve çok sayida vatandas katildi.

Ulasim her sehrin sorunu

Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, konusmasinin baslangicinda Istanbul’da yasanan menfur saldiriyi siddetle kinadi. Türkiye’nin huzurunu kimsenin kaçiramayacagini söyleyen Baskan Alinur Aktas, sehitlerimize rahmet, yaralilara acil sifalar diledi. Konfüçyüs’ün ‘Ya bir yol bul, ya bir yol aç, ya da yoldan çekil’ sözünü hatirlatan Baskan Alinur Aktas, Bursa’nin ulasimdaki dügümlerini bir bir çözdüklerini ifade etti.

Bursa’nin nüfus bakimindan her geçen gün büyüdügünü dile getiren Baskan Aktas, yapilan arastirmalarda 13-14 yil sonra Bursa nüfusunun 4 milyonu asacagi yönünde degerlendirmeler oldugunu vurguladi. Büyüyen her sehrin kronik sorunlarindan birisinin ulasim oldugunun altini çizen Baskan Aktas, “Yaya yollari, bisiklet yollari, alternatif yollar, sinyalizasyon sistemleri, yeni yollarin açilmasi, kavsaklara takviyeler, park alanlarinin açilmasi, toplu ulasimin gelistirilmesi, akilli trafik sistemlerine yogunlasma gibi birçok konu, sehri yönetenlerin ajandasinda birinci siradadir. Büyüksehir Belediyesi, bu basliklarin tamamina çalisiyor. Bu yilin ikinci yarisindan itibaren çok önemli projeleri bu baslikta bitirmis olacagiz. Birçok soruna ‘günü kurtarma’ penceresinden bakiliyor. Bizler ise kesinlikle bu sekilde bakmiyoruz. Son 20 yilda Cumhuriyet tarihinde yapilanlarin çok üstünde bir performansla hayata geçirilen projeler var. Bizler de bu minvalde bakiyoruz. Cumhurbaskanimiz ‘Türkiye’nin yüzyili’ dedi.

Bir Bursali olarak, gelecek yüzyilin Türkiye yüzyili olacagina yürekten inaniyorum” dedi.

Yol medeniyettir

Acemler Kavsagi’nin Bursa’da yillarca konusuldugunu söyleyen Baskan Alinur Aktas, sorunun çözümü için kavsak yapilmasi fikrinin eski baskanlardan Erdem Saker döneminde gündeme geldigini, projelerin hazirlandigini ancak anlasmazliklar sebebiyle yatirimin durdugunu hatirlatti. 1999 seçimlerinin ardindan göreve gelen Erdogan Bilenser zamaninda temel atilmasina ragmen insaatin yine durduruldugunu ifade eden Baskan Alinur Aktas, en son 2004 seçimlerinde göreve gelen rahmetli Hikmet Sahin döneminde sorunun çözüldügünü ve insaatina baslanan Acemler Kavsagi’nin dönemin Basbakani olan Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan hizmete açildigini belirtti.

O dönem Inegöl Belediyesi baskanligi görevinde bulundugunu ve rahmetli Hikmet Sahin’in burada yapilan çalismalar hakkinda bilgi verirken ‘Gelisme ve medeniyetin önünde engel olarak duranlar yüzünden ülkemiz ve sehirlerimiz her zaman kaybetmis, geri kalmistir. Ülkemize hizmet etmek isteyenler, ne yazik ki her dönemde farkli kimliklerle ortaya çikan ‘istemezükçüler’le mücadele etmek zorunda kaliyorlar” dedigini anlatan Baskan Aktas, zihniyetin degismedigini ve ülkenin hayrina yapilan her is öncesinde ortaya çiktigini söyledi.

Bursa’da bugüne kadar göreve gelen tüm belediye baskanlari gibi kendisinin de ulasim sikintilarinin yasandigi bir dönemde göreve geldigini belirten Baskan Aktas, “Göreve gelirken, ulasim çalismalarinin da bilimsel temele dayandirilmasi gerektigini ifade ettik. Önümüzdeki 15 yili kapsayacak 2035 Trafik Master Plani’ni ortaya koyduk. Projelerimizi de bu plan dogrultusunda ilerletiyoruz. Kavsaklarda uyguladigimiz akilli dokunuslar, yeni yol yapimlari, yol genisletmeler, asfaltlama çalismalari, köprü yapimi, toplu ulasimda iyilestirmeler gibi projeleri hayata geçirerek, Bursa’nin ulasimini rahatlattik. ‘Yol medeniyettir’ diyerek, Bursa’nin rahat ulasimi için tüm imkânlarimizi seferber ediyoruz. Bursa’yi demir aglarla örme hedefi dogrultusunda projelendirilen, 9 bin 445 metre uzunluga ve 11 istasyona sahip T2 hatti ulasima açildi. 2300 metre ile iki istasyon arasindaki mesafenin en uzun oldugu Acemler Bursaspor ile Nilüfer istasyonlari arasina yapilan Bursaray Odunluk Istasyonu, bölgedeki vatandaslar tarafindan yogun sekilde kullaniliyor. 30 istasyonumuz arasinda en yogun kullanilan ikinci istasyonumuzdur. Mevcut rayli sistemde bekleme süresini 2 dakikaya indirdik. Bursalilar, özellikle pik saatlere koydugumuz ilave seferlerle, 2 dakikaya inen bekleme süresi ile is ve ailelerine daha hizli ulasabiliyor” diye konustu.

49 noktada akilli kavsak uygulamalari

Yunuseli Yolu’nun ‘Dereçavus-Çaglayan-Gündogdu-Nilüferköy yol ayrimi arasindaki’ yaklasik 4,5 kilometrelik kisminin Mudanya ilçesiyle Bursa Sehirlerarasi Otobüs Terminali arasinda yer alan yerlesim alanlari için önemli bir alternatif oldugunu hatirlatan Baskan Aktas, bunun Recep Tayyip Erdogan Bulvari ile Fuat Kusçuoglu Caddesi ve Bursa Çevre Yolu ile Bursa Sehirlerarasi Otobüs Terminali’ne ulasimi saglayan önemli bir güzergah oldugunun altini çizdi. Bursaray Emek-Sehir Hastanesi insaati nedeniyle Mudanya’ya olan trafigin aksamamasi için Geçit Mahallesi içerisinde 10 metre genislik ve 1000 metre uzunlukta alternatif yol olusturuldugunu söyleyen Baskan Aktas, sunlari söyledi;

“Yeni adliye binasinin tasinmasiyla birlikte, Yakin Dogu Çevre Yolu’nun Istanbul Caddesi’ne olan baglanti noktasindaki artan trafik yükü, insaati devam eden 3 açiklikli 117 metre uzunlugunda ve 2 açiklikli 54 metre uzunlugunda iki köprü ve 3 bin 500 metrelik baglanti yolu ile azalacak. Sehir Hastanesi’ne ulasimla alakali 6,5 kilometrelik yolun ikinci etabinda çalismalar tamamlandi. Insallah Bursalilar, ‘Çevre Yolu’na çikmadan, direkt o yolu kullanarak’ toplu tasima araçlariyla Sehir Hastanesi’ne ulasabilecek. Ulastirma ve Altyapi Bakanligi tarafindan yapilan 6.1 kilometrelik 4 istasyonlu Emek-YHT-Sehir Hastanesi Rayli Sistem Hatti’nda çalismalar devam ediyor. Proje tamamlandiginda, Bursa’nin dört bir yanindan rayli sistemle kesintisiz ve konforlu sekilde hem hastaneye hem de hizli tren hattina ulasmak mümkün olacak. Mustafakemalpasa’da, Yenisehir’de, Inegöl’de, Osmangazi’de, Yildirim’da, Gemlik’te, Nilüfer’de devam eden çalismalar var. Toplam 49 noktada gerçeklestirilen akilli kavsak uygulamalariyla trafigi hizlandirma noktasinda çalismalarimiz sürüyor. Bunun yaninda ‘karbondioksit saliniminin azalmasiyla’ çevreye verilen zarari azaltan uygulama çerçevesinde 21 kavsaktaki çalismalar devam ediyor”

"Çalismalarimizdan vazgeçmeyecegiz”

Sehir içinde ve ilçelerde toplu tasima filosundaki 773 aracin yenilendigini, yeni araçlar ile hizmet veren araç sayisinin 2363’e ulastigini belirten Baskan Aktas, Yakin Dogu Çevre Yolu’nun Acemler ve Yunuseli baglanti noktasinda yapimina baslanan Fuat Kusçuoglu Köprüsü ile Acemler yönünden gelen araçlarin ‘Yakin Dogu Çevre Yolu’na girmeden’ dogrudan Fuat Kusçuoglu Caddesi’ne baglanacagini anlatti. Besyol Kavsagi’nda köprü imalatinin tamamlanmasinin ardindan ‘dönüs yollarinin hayata geçirilmesi için’ güzergah üzerinde kalan binalarin kamulastirma çalismalarinin devam ettigini ifade eden Baskan Aktas, bina yikimlarinin sürdügünü, projeyi en kisa zamanda tamamlamayi planladiklarini dile getirdi. Ankara-Izmir yolunun güneyinde alternatif güzergah olusturmak amaciyla daha önce Degirmenönü-Karapinar ve Siteler-Baglaralti köprülerinin insa edildigini, simdi de Baliklidere üzerine yapilacak köprü ile Otosansit ve Degirmenönü mahallelerinin birbirine baglanacagini dile getiren Baskan Aktas, söyle konustu;

“Bunlarin yaninda, üstgeçit faaliyetleri, mevcut yollarin saglikli hale getirilmesi, yeni otopark yapimlari, bisiklet yollari gibi çalismalarla sehrimizin ulasim agini rahatlatiyoruz. Bizler Baliklidere’de, Degirmenönü’nde, Karapinar’da bu çalismalari gerçeklestirirken, birileri de ev ev geziyor. Genel baskanlarini oraya götürüyor. Süreci sabote etmek için ‘Binalarinizi yikiyorlar’ söylemleri ve ‘onlara haksizlik yapiyormus gibi’ bu isin gerçeklesmemesi adina ithamlarda bulunuyorlar. Biliyorlar ki bu is biterse, Bursa trafigi ciddi sekilde rahatlayacak. Asla ve asla çalismalarimizdan vazgeçmeyecegiz. Bunlari tamamlayacagiz, insallah.”

“Bölgede trafigi rahatlattik”

Konusmasinda Acemler Kavsagi ve civarinda yapilan çalismalara deginen Baskan Alinur Aktas, fikir ortaya atildiginda araç yogunlugunun günlük 80-85 bin civarinda oldugunu, bugün ise rakamin 210 binler civarinda bulundugunu söyledi.

Bursa’nin o zamanki nüfusunun 2 milyon 353 bin kisi iken bugün 3 milyon 150 bin oldugunun altini çizen Baskan Aktas, hayata geçirdikleri 5 ayri projeyle bölgenin nefes almaya basladigini belirtti.

Çalismalar hakkinda bilgi veren Baskan Aktas, “Ilk olarak ‘Hayran Caddesi’nden gelen araçlarin kavsakta olusturdugu yogunlugun önüne geçmek için’ Oulu Tüp Geçidi’ni yaparak, trafige açtik. Hayran Cadde ile Oulu Caddesi’ni baglayan bu geçit ile Dikkaldirim yönünden gelen araçlarin Acemler Kavsagi’nda olusturdugu yogunluk ortadan kalkti. Acemlerin yükünü alan bir diger projemiz de Aktarma Merkezi. Proje dogrultusunda Ali Osman Sönmez Hastanesi karsisina yaklasik 25 bin metrekare alan üzerine Aktarma Merkezi kurduk. Acemler Aktarma Merkezi’miz 15 otobüs ve 1 taksi peronu ile 272 araçlik park kapasitesine sahip. Bati Garaji ile Acemler Istasyonu yanindaki otobüs alaninin buraya aktarilmasiyla hem bölgede trafigi rahatlattik hem de hastaneye gelen vatandaslara da hizmet verecek bir otopark olusturduk. Hayran Caddesi olarak bilinen 1500 metre uzunlugundaki Yeni Stadyum Caddesi’nin 2’ser seritli gidis gelis bölünmüs yol olarak genisletilmesi de Acemler’e nefes aldiran bir diger çalismamiz. Acemler Kavsagi’ndan Dikkaldirim Caddesi’ne kadar uzanan Yeni Stadyum Caddesi’ni, uzun yillar bölgedeki araç yogunlugunu kaldirabilecek kapasitede genislettik. Acemler’deki trafik yükünün bir bölümünün Mudanya Kavsagi’na kaydirilmasi için bölgeye 1 köprü ile 2 kavsak baglanti kolu kazandirdik. Kavsak baglanti kollari ile Izmir ve Mudanya yönünden gelen araçlarin ‘Acemler’e gitmeden’ stadyum yanina yapilan baglanti kolu ile Istiklal Marsi Caddesi’ne baglantisini sagladik” seklinde konustu.

“Bursasporluyum”

Istiklal Marsi Caddesi ile Yeni Stadyum Caddesi’ni birbirine baglayan Sedat 3 Köprüsü ile de Mudanya Kavsagi baglantisini sagladiklarini ifade eden Baskan Aktas, hem Izmir ve Mudanya yönünden gelen hem de Dikkaldirim’dan bu yönlere gidecek araçlarin ‘Acemler Kavsagi’ni kullanmadan’ dogrudan Mudanya kavsagi üzerinden istedikleri yöne ulasma imkanina kavustugunu dile getirdi. Sedat 3 Köprüsü’nün, 65 metre uzunluk ve 35 metre genisliginde oldugunu anlatan Baskan Aktas, “Bursaspor bu sehrin degeridir, sehrin sembolüdür. Bu kervandan birçok isim geldi, geçti. Sedat 3, hem milli takim kaptanligi yaparak hem de hiçbir takima transfer olmadan süreci burada tamamlayarak, kazandigi basarilarla ve Bursa’ya yasattiklariyla örnek oldu. Yapilan degerlendirmeyle köprünün ismini Sedat 3 koyduk. ‘Yakisti’ diye düsünüyorum. Bursaspor için de ‘Allah’in izniyle’ gelecek çok daha güzel olacak. Son galibiyet bunun için bir mesale yakti. Bursaspor’a yürekten basarilar diliyorum. Her ne kadar birileri sorgulasa da Bursasporluyum ve Bursaspor’un basarisi için maddi ve manevi yapilacak ne varsa yapmaya haziriz” ifadelerini kullandi.

“Daha yapacagimiz çalismalar, açacagimiz yollar var”

Mudanya Köprülü Kavsagi’nin 60 metre uzunlugunda oldugunu hatirlatan Baskan Aktas, bu köprünün ayrica Bursa’nin en uzun açiklikli çelik köprüsü olma özelligini tasidigini anlatti. Mudanya baglanti kolunun 180 metre uzunlugunda oldugunu, stadyumdan gelip sehir merkezine inis kolunun ise 186 metre uzunlugunda oldugunu aktaran Baskan Aktas, Oulu Tüp Geçidi’nin de 250 metre uzunlugunda, ‘50 metresi kapali kesit olmak üzere’ 2 seritli oldugunu söyledi.

Yine bölgede yapilan çalismalarla birlikte yaklasik 3.000 metre bisiklet yolu imalatinin gerçeklestirildigini anlatan Baskan Aktas, “Ayni zamanda bölgeye 35 bin metrekarelik yaya kaldirimi yapildi. Bu civarda gerçeklestirdigimiz tüm çalismalar toplamda 750 milyon TL’ye mal oldu. Kabul ediyoruz. Bu yatirimlar, yapim asamasinda yasanan mecburi kisitlamalardan dolayi vatandaslarimizi rahatsiz ediyor. Ama güzel tarafi su ki yatirimlarimiz basladiginda bize kizanlar, yatirim tamamlandiginda tesekkür ederek hayir dua ediyor. Tamami bittiginde, sehrin gelecegine ne kadar güzellik yaptigimiz görülecek. Heyecanimiz var. Birileri engellemeye çalisiyor. Ama mazeretimiz yok. Daha yapacagimiz çalismalar, açacagimiz yollar var. Isimiz çok, yolumuz uzun, yükümüz agir. Bunun farkindayiz. Bursalilardan aldigimiz güçle daha güzel bir Bursa için, daha güzel bir gelecek için el birligiyle omuz omuza çalisiyoruz. Sürecin gerçeklesmesinde emegi geçen herkese tesekkür ediyorum. Yeni yollarimiz, kavsaklarimiz ve köprümüz hayirli ugurlu olsun” dedi.

Baskan Aktas’a tesekkür

Bursa Milletvekili Mustafa Esgin, son yasanan terör olayini nefret ve siddetle kinadigini dile getirdi. Seçim zamani ‘Acemler Kavsagi’ndaki dügümü çözecegini’ vaat eden Baskan Alinur Aktas’in sözünü tutugunu anlatan Esgin, “Bugün yapilan çalismalarla dügüm çözülmüstür. Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas’a, Bursa halki adina tesekkür ediyorum” diye konustu.

“Basarilarimin altinda Bursaspor ve Bursa’nin imzasi var”

Bursaspor’un efsane kaptanlarindan olan ve ismi köprülerden birine verilen Sedat Özden, Bursali ve Bursasporlu olmanin kendisi için her zaman gurur vesilesi oldugunu söyledi.

Ailesine birakacagi en büyük mirasin Sedat 3 olarak kazandigi sayginlik ve itibar oldugunu ifade eden Özden, “Basarilarimin altinda Bursaspor ve Bursa sehrinin imzasi vardir. Evlatlarima ve torunlarima güzel bir hatira birakmama vesile olan Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas’a ve emegi geçenlere tesekkür ediyorum. Bursasporlu Sedat 3 olmanin gururunu bana bir kez yasattiginiz için sag olun” seklinde konustu.

Dikkaldirim Mahalle Muhtari Mustafa Özderya ise, yapilan yatirimlar nedeniyle Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas’a tesekkür etti.

Konusmalarin ardindan Baskan Alinur Aktas, Bursaspor Baskani Ömer Furkan Banaz ve Bursaspor eski kaptani Adnan Örnek tarafindan günün anisina Sedat 3’e Bursaspor formasi hediye edildi. Baskan Alinur Aktas ve beraberindekiler, daha sonra açilis kurdelesini keserek yatirimlari hizmete açti.
Kaynak: İHA