Fabrika Gibi Okul

Malatya’da kagittan ürettikleri ürünlerle yaklasik 3 milyon liralik ciroya ulasan Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, hem ekonomiye katki sagliyor hem de nitelikli eleman yetistiriyor.

Fabrika Gibi Okul
Yesilyurt ilçesi Çarmuzu Mahallesi’ndeki Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Matbaa Bölümü ögrencileri, kentteki kamu kurumlarinin ihtiyaci olan çesitli malzemeleri üreterek hem egitim görüyor hem para kazaniyor.

56 ögrencinin egitim aldigi matbaa bölümünde; kagit ürünlerin yani sira tabela, afis, brosür gibi materyallerin de üretimi yapilirken, okulda üretim yaparak hem ögrenen hem de aile bütçesine katki saglayan ögrenciler, yaz tatillerinde de okulda çalisabiliyor.

“Egitimle üretimi bir arada yürütüyoruz”

Ögrencilerin bir taraftan meslek ögrenirken, diger taraftan para kazandiklarini kaydeden Matbaa Teknolojisi Alan Sefi Mehmet Gündüz, “56 ögrencimizle üretim faaliyetlerini yürütmekteyiz. Alanimiz hem bir egitim ortami hem de fabrika ortami gibi. Her ikisini bir arada tutuyoruz. Çünkü ögrencilerimizin uygulama yapmadan bu meslegi geregi gibi icra edemeyecegini düsünüyoruz. Ürettigimiz ürün çesitliligi bakimindan meslek liseleri arasinda bir numarayiz diyebilirim. Biz burada sadece kagit ürünleri degil; tabelalar, kapi tabelalari, afis, brosür gibi materyaller de üretiyoruz. Ögrenci, burada matbaa ve reklam adina ne kadar uygulama varsa hepsini uygulayarak mezun oluyor. Ögrencilerimiz, yapmis olduklari bu çalismalardan dolayi belirli bir ücret de aliyor. Bu ücret bazen asgari ücrete kadar yükselebiliyor. Böylece aile bütçelerine katkida bulunduklari gibi, islerini ve egitimlerini de uygulamali olarak yapip kalifiye bir eleman olarak yetisiyorlar" dedi.



“Hem ögrenip hem de para kazaniyoruz”

Ailelerine yük olmadan egitimlerini sürdürebildikleri için mutlu olduklarini belirten 12. sinif ögrencileri Reyhan Özcan ile Kadir Yildiran, matbaada uygulama egitim aldiklari kaydederek, üniversite egimlerini de matbaa bölümü üzerinde devam ettirmeyi düsündüklerini söyledi.



“Ekipman sorunumuz bulunmuyor”

Okulda yaklasik 20 yildir üretim yapildigini belirten Okul Müdürü Suat Kiliç, "2014 yilinda göreve basladigimda projelere dagilmis küçük bir makinemiz vardi, yetersizdi. Bina ihtiyacimiz söz konusuydu. Bunlarin tedariki noktasinda 2017 yilinda içinde bulundugumuz binayi yaptirma imkanimiz oldu. Su anda ciddi bir makine altyapimiz var. Ankara’da degisik okullarimizda mevcut olan ögrencilerimizin egitimlerine uygun ofset, dijital makineler ve diger ihtiyaçlarimizi karsilayacak makine teçhizatlari okullarin ihtiyaç fazlasi olan ürünlerinden saglayarak, atölyemizin donanimini tamamladik. Su anda ikinci el ile kurulu maliyetli 10 milyon lirayi bulacak miktardadir. Bizim burada amacimiz; matbaa alaniyla ilgili, ofset, dijital, baski öncesi, baski sonrasi bütün egitimlerin atölye ortaminda saglanmasi, ögrencilerimizin nitelikli bir sekilde is dünyasina atilmasi ile alakali gerekli altyapiyi kurmakti. Bunu da basardik" ifadelerini kullandi

“Yil sonu tahmini ciromuz 3 milyon lira”

Kasim ayi itibariyla siparis bazli yaklasik 2 milyon lira ciroya ulastiklarini ifade eden Müdür Kiliç, "Genel olarak biz siparise göre çalisiyoruz ama makinelerimiz su anda yüzde 30-40 kapasite ile çalisiyor. Su an itibariyla siparis bazinda baktigimizda yaklasik 2 milyon lira civarinda ciromuz var. Bu yil 3 milyon lira civarinda olmasini tahmin ediyoruz. Burasi üretim amaçli dizayn edilmedigi için egitim ve ögretimi birlikte yürütüyoruz. Sadece üretim amaçli olsa, daha profesyonel elemanlarla çalissaniz üretim daha yüksek olacaktir. Bizim birinci önceligimiz üretim degil egitim. Egitimle üretimi birlestirip birlikte yürütülen bir matbaa olarak Türkiye’de belki de ilk siralarda yer alacak üretim kapasitesine sahibiz” diye konustu.

Kaynak: İHA