Samsun'da 10 Kasim Törenleri

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, vefatinin 84. yildönümünde Samsun’da törenlerle anildi.

Samsun'da 10 Kasim Törenleri
Atatürk’ü anma töreni Samsun’da Atatürk Aniti önünde sabah saatlerinde basladi.

Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dagli ve Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir, anita çelenk sundu. Anita çelenk sunulmasiyla baslayan tören, saatler 09.05’i gösterdiginde 2 dakikalik saygi durusuyla devam etti. Sirenlerin çaldigi esnada ana yolda seyir halinde olan vatandaslar arabalarindan inerek saygi durusunda bulundu. Anittaki tören, Vali Zülkif Dagli’nin anit seref defterini imzalamasi ile sona erdi.

Vali Dagli, anit seref defterine sunlari yazdi:

“Kurtulus Savasi’nin baskomutani, Cumhuriyetimizin kurucusu aziz Atatürk; vefatinizin 84. yildönümünde sizi rahmet ve minnetle yad etmek için huzurunuzdayiz. 19 Mayis 1919’da Samsun’dan baslayarak Cumhuriyet’e uzanan yolda önünüze çikan engelleri büyük bir azim, cesaret ve kararlilikla astiniz. Milletimizin refah ve mutlulugu için durmaksizin çalistiniz ve bu ugurda hiçbir fedakarliktan kaçinmadiniz. Bizler de bu bilinçle emanetiniz olan Cumhuriyet’e sahip çikmak, degerlerini gelecek nesillere daha güçlü bir sekilde devredebilmek ve ebediyete kadar korumak için gayret gösteriyoruz. Bize isaret ettiginiz muasir medeniyetler seviyesine ulasmak için gece-gündüz demeden çalisiyoruz. Milletimiz, asiladiginiz azim, cesaret, birlik ve beraberlik içerisinde kutsal degerlere sahip çikarak bu mücadeleyi sürdürmeye devam edecektir. Bu vesile ile sizi, tüm sehitlerimizi ve vefat eden gazilerimizi rahmet ve minnetle aniyor, hayatta olan gazilerimize saglik ve afiyetler diliyoruz. Ruhunuz sad olsun aziz Atatürk.”

Resmi anma törenleri daha sonrasinda Atatürk Kültür Merkezi’ndeki etkinlikler ile devam etti. Protokol üyeleri ilk önce Atatürk Fotograflari Sergisi’nin açilisini yaparken daha sonra da Ibrahim Tanriverdi Sosyal Bilimler Lisesi ögrencilerinin sahneledigi oratoryo gösterisini izledi.
Kaynak: İHA