Pehlivan Develer, Hazirliklara Basladi

Ege Bölgesi’nin asirlik geleneklerinin basinda yer alan deve güresleri için sezon hazirliklari basladi. Havalarin sogumaya baslamasi ile güres için arenaya çikacak pehlivan develer yürüyüs antrenmanlarina basladi. Basarili bir performans için her gün en az 5 kilometre yürüyüs yapmak zorunda pehlivan develerin karayolundaki yürüyüsleri renkli görüntüler olusturuyor.

Pehlivan Develer, Hazirliklara Basladi
Deve güreslerinin merkezi olan ve kis sezonu boyunca her hafta sonu deve güresi festivallerinin yapildigi Aydin’da develer, güres sezonu öncesi antrenmanlarina basladi.

Sahipleri tarafindan her gün yürüyüs yaptirilan develer, büyük bir özele güreslere hazirlaniyor.

Develerin yapisi geregi kisin kizginlasip güres tuttuklarini ve yaz boyunca beslenip güreslere hazirladiklarini belirten Karpuzlulu devecilerden Zafer Kazan, “Eskiden develer ayni zamanda ulasim ve tasima islerinde kullanildigi için antrenmana gerek olmadan sahaya çikabilirmis. Ancak günümüzde develer sadece törenlerde ve güreslerde kullaniliyor. Bu nedenle yaz boyunca sadece beslenip yatan develer güresler öncesi dolastirilmasi gerekiyor. Ilk günlerde 500 metre yürüyüs ile basladigimiz antrenmanlar gülük 5 kilometreye kadar çikiyor. Daha sonra açilan develer güresirken zorlanmiyor” diye konustu.

Ilk karsilasma Umurlu Arenasi’nda baslayacak

Karpuzlu’da uzun yillardan beri devecilik yapan ve Küçük Yüksel ve Baba Yüksel develeri ile arenalarda güreslere katilan Mutlu Çay, deveciligin tamamen bir sevda oldugunu para için yapilacak bir is olmadigini söyledi.

Develeri gezdirip onlarla ilgilenmenin büyük bir keyif oldugunu belirten Mutlu Çay, “Kis mevsimi sert ve soguklar etkili olursa develer daha güzel güres tutar. Bu yil kis mevsiminin etkili ve güreslerin de çetin geçecegini tahmin ediyoruz” dedi.

Kaynak: İHA