Tilkiler Havadan Asilaniyor

Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan kuduz hastaligi ile mücadele amaciyla Avrupa Birligi destekli ’Türkiye’de Kuduz Hastaliginin Kontrolü’ projesi çerçevesinde havadan asilama uygulamasi yapiliyor. Her bir uygulama döneminde 4,5 milyon adet asili yem kullanilarak, 225 bin kilometrelik ormanlik ve kirsal alanda havadan asilama çalismasi yapildi.

Tilkiler Havadan Asilaniyor
Eksi 24 derecede dondurulan yemler her 40 metrede bir uçaklardan dogaya birakiliyor. Yaklasik 10 kilometreden yemin kokusunu alan tilkiler, yedikleri yemlerin içinde bulunan kapsüllerdeki asilar vasitasiyla oral olarak asilanmis oluyor. Asi çalismasi hakkinda açiklama yapan Tarim ve Orman Bakan Yardimcisi Ebubekir Gizligider, Türkiye genelinde kuduz vakalarinin yapilan bu çalisma ile sifira indigini açikladi.

Bakan Yardimcisi Gizligider; “Tarim ve Orman Bakanligi olarak son üç yildir Avrupa Birligi destekli yürüttügümüz bir proje. Tilkiler vasitasiyla kuduz hastaliginin yayilmasi söz konusu. Bu hastaligin yayilmasini önlemek amaciyla modern olarak havadan asi uygulamasi yapiyoruz. Asi çalismalari su an Kapadokya Havalimanindan devam ediyor. Suan itibariyle kuduz vakasinda sifir durumdayiz. Çok dikkatli ve tedbirli olmamiz gereken bir konu. Geçmiste ciddi süreçlerin yasandigi bir zaman dilimini yasadik. Bu nedenle yapilan çalisma hayirli bir is ve hayirli bir mücadele” seklinde konustu.

Tarim ve Orman Bakanliginca yaban hayatinda kuduz hastaligi ile mücadele amaciyla, daha önce 2008-2010 tarihlerinde yapilan oral asilama çalismalarinin devami niteliginde Avrupa Birligi destekli olarak, ’Türkiye’de Kuduz Hastaliginin Kontrolü Projesi’ 2014 yilinda uygulamaya baslatilan projeye 2022 yilinda da devam ediyor. Edinilen bilgiye göre proje çerçevesinde yaban hayati kaynakli kuduz hastaliginin yogun olarak görüldügü 105 bin kilometre alanda 2014-2015-2016 yillarinda senede bir defa olmak üzere havadan asilama çalismasi yürütüldü. Her asilama kampanyasinda tilkilere yönelik 1 milyon 890 bin adet asi biati havadan atildi. 2019 yili sonbahar asi kampanyasi, Avrupa Birligi Projesi çerçevesinde yaban hayatinda kuduz hastaliginin kontrol edilebilmesi amaciyla; 3 yil süreyle, yilda 2 kez olmak üzere toplam 6 uygulama yapildi. Her bir uygulama döneminde 4,5 milyon adet asili yem kullanilarak, 225 bin kilometrelik ormanlik ve kirsal alanda havadan asilama çalismasi yapildi. Söz konusu proje ile hastaliga duyarli hayvanlar ayni anda bagisik hale getirilerek, evcil hayvanlar ile yabani hayat arasinda süregelen enfeksiyon zincirinin kirilmasi amaçlaniyor. Anilan proje çerçevesinde 19 Ekim 2022 tarihinde baslanilan kampanya Çanakkale, Balikesir, Izmir, Manisa, Aydin, Denizli, Burdur, Mugla, Isparta, Afyonkarahisar, Kütahya, Usak, Ankara, Aksaray, Yozgat, Kirsehir, Kirikkale, Çankiri, Çorum, Tokat, Sivas, Nevsehir, Kayseri, Samsun, Konya, Amasya, Bursa, İçel, Karaman, Nigde ve Antalya olmak üzere toplam 31 ilde gerçeklestirilecek.

Havadan asilama çalismasi 19 Ekim 2022 tarihinde Tokat Havalimani kullanilarak yapilmaya baslanmis olup, halen Nevsehir Kapadokya Havalimani kullanilarak havadan asilama çalismasi devam ediyor
Kaynak: İHA