(ÖZEL) Evinin Bodrumunda Üretip Sahnede Uçuruyor

Afyonkarahisar’da 42 yildir sahneye çikan illüzyonist Ibrahim Oral, kullandigi birçok materyali kendi evinin bodrum katinda imal ediyor. Meslektaslarindan gelen talepleri de karsilayan Oral, bu sanati kitaplardan okuyarak ögrendigini söyledi.

(ÖZEL) Evinin Bodrumunda Üretip Sahnede Uçuruyor
Afyonkarahisar basta olmak üzere Türkiye’nin pek çok kentinde sahne alan illüzyonist Ibrahim Oral, gösterilerinde kullandigi bazi materyalleri atölyeye çevirdigi evinin bodrumunda kendi elleriyle yapiyor. Bunlardan en çok ilgi gören materyal ise uçan sehpa. Yurt içinden ve yurt disindan pek çok meslektasi, Oral’a uçan sehpa siparisi veriyor. Illüzyonist Ibrahim Oral, esinin de destegi ile sahne ekipmanlarini evinin bodrumunda hazirliyor. Tedarik etmekte zorlandigi materyalleri deneme yanilma yöntemi ile kendisi imal eden Oral, bu islere merakinin oldugunu ve baba meslegi olan mobilyaciligin da bunda etkili oldugunu kaydetti.



Bu meslegi kitaplardan ögrendim

Baba meslegi mobilyacilik olan illüzyonist Ibrahim Oral, yurt disindan gelen ve fiyati oldukça yüksek olan uçan sehpayi kendisi üretmeye basladi.

Zamanla çevresindeki illüzyonistlerin de uçan sehpa ihtiyacini karsilamaya baslayan Oral, meslege girisini söyle anlatti:

“Illüzyon meslegine heves ettim. Bir hevesle yola çiktik. Bizim çagimizda internet çagi yoktu. Kitaplardan ögrendikten sonra malzeme bulma zorunlulugu vardi bizde. Bazi oyunlari kendim yapmak zorunda hissettim. Yurtdisindan gelen oyunlarimiz var, uçan sehpa gibi. Bunlarin da seri bir sekilde imalatini yapmaya çalistim.”

Elim yatkin bu ise

Sahne gösterilerinde kullandigi materyalleri evinin bodrumunda imal eden Oral konusmasina söyle devam etti:

“Burasi evin bodrum kati, size biraz dar gibi gelse de bana yeterli geliyor. Ahsap baba meslegi oldugu için daha çok elim yatkin bu ise. Uçan sehpanin disinda birçok sanattan anlamasi gerekiyor insanin. Bir ustaya gidiyorsunuz bunun nasil oldugunu o insanlar bilmezler. Minyatürünü yaptiracagim diye bir marangoza ya da bir demirciye gidebilirsiniz. Minyatürünü gösterirseniz o insan onu yapabilir. Çünkü bu is illüzyon olmadigi için o bunu anlamaz. Anlamadigi için minyatürünü göstermeniz gerekiyor. Minyatürünü yapa yapa artik gerçegini yapar hale geldik. O yüzden terzilikten tutun da mobilya ustaligindan, marangozluga hepsinden anlar oldum. Anlayinca da elimiz yatkinlasti yakinlastikça kendimiz imal etmeye basladik.”

42 yildir bu meslekle ugrasiyorum

Meslege basladigi yillarda internet kullanimi yaygin olmadigi için kitaplardan okuyarak bu sanati ögrendigini söyleyen Oral, “42 yildir bu meslekle ugrasiyorum ben. Bu meslege girdigimiz zaman internet çagi olmadigi için biz bunu kitaplardan ögrendigimiz için benim baba meslegi de marangoz oldugundan dolayi ben uçan sehpayi kendim üretmeye basladim. Elim ahsaba yatkin oldugu için. Tüm sihirbazlara elimden geldigince yardimci oluyorum bu konuda. Bunu kendi evimin bodrumunda imal ediyorum. Birkaç malzemesini aldim ben bunun. Kendim yapip çaba gösteriyorum. Insanlara yardim olmak için.” dedi.

Kaynak: İHA